Αυτοί ήταν οι μισθοί του παλιού ΟΑΣΘ

418

Απάντηση σε δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρονται στο πόσο κοστίζει στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης η νέα κρατική διοίκηση, δίνει με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Απευθυνόμενο στους “εραστές του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα και της σπατάλης των χρημάτων του ελληνικού λαού”, το Υπουργείο δίνει στη δημοσιότητα το ύψος των αμοιβών του πρώην προέδρου του ιδιωτικού ΟΑΣΘ, κάνοντας μια σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα, επί προεδρίας Στέλιου Παππά.

Με αφορμή δημοσιεύματα του Ελεύθερου Τύπου, αλλά και άλλων εφημερίδων, στα οποία αναφέρονται λεπτομέρειες για το πόσο στοιχίζει στον ΟΑΣΘ η μετακόμιση του κ. Παππά στη Θεσσαλονίκη, το αρμόδιο Υπουργείο τονίζει:

“Τις τελευταίες ημέρες, ενόψει ΔΕΘ, οι “έγκριτες” εφημερίδες της ΝΔ και οι φιλικές της ιστοσελίδες στη συνέχεια, επιχειρούν τη δημιουργία αρνητικού κλίματος για την “κακή” “κομματική” νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ. Δηλαδή, για τη νέα διοίκηση που έχει αναλάβει 3 εβδομάδες, έναν οργανισμό διαλυμένο που ταλαιπωρεί τους Θεσσαλονικείς εξήντα χρόνια.

Μέχρι πριν 3 εβδομάδες το μόνο που ήταν διασφαλισμένο δεν ήταν οι αστικές συγκοινωνίες της πόλης, δεν ήταν τα λεωφορεία και πόσα από αυτά καθημερινά θα εξυπηρετούν τους πολίτες, δεν ήταν πώς θα υπάρχει διαφάνεια και χρηστή διοίκηση, δεν ήταν το κοινωνικό έργο μέσω των αστικών συγκοινωνιών, αλλά το διασφαλισμένο κέρδος των παλαιών μετόχων και τα εκατοντάδες εκατομμύρια επιχορήγηση κάθε χρόνο από το ελληνικό δημόσιο και τους Έλληνες πολίτες”.

Σχετικά με το διαμέρισμα στο οποίο διαμένει σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο κ. Παππάς και όσα γράφτηκαν για το συνολικό κόστος αυτού, το Υπουργείο διευκρινίζει:

“Όποιος διαβάσει το άρθρο μένει εντυπωσιασμένος από τον ζήλο της εφημερίδας ‘Ελεύθερος Τύπος» να αποκαλύψει που ενοικίασε διαμέρισμα ο Πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Στέλιος Παππάς, να προχωρήσει σε έρευνα για το αν η πολυκατοικία είναι νεόδμητη (φανταζόμαστε ότι θα επισκέφτηκε και την υπηρεσία δόμησης, για να διαπιστώσει ότι το «νεόδμητο» είναι του 1975, παρότι δεν το αναφέρει), να επιστρατεύσει ακόμη και μεσίτες, όπως γράφει, για να πληροφορηθεί πόσο κοστίζει το ενοίκιο στην περιοχή που βρίσκεται το εν λόγω διαμέρισμα (400 – 450€ το μήνα το κοστολόγησε ο μεσίτης).

Τέτοια δημοσιογραφική έρευνα σπάνια γίνεται σε τέτοιες εποχές και για αυτό είναι άξια συγχαρητηρίων και η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ και οι εφημερίδες που τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τα οικονομικά μεγέθη και τα έξοδα του ΟΑΣΘ και οι αντίστοιχες ιστοσελίδες και η ΝΔ και οι πολιτικοί που είναι φιλικοί στα εν λόγω μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Κάλιο αργά παρά ποτέ… Δεν ενδιαφέρθηκαν 60 χρόνια για αυτά τα κόστη, ας ενδιαφερθούν έστω τώρα….”.

Μάλιστα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σε μια προσπάθεια να αποδείξει το νοικοκύρεμα στον Οργανισμό, δίνει στη δημοσιότητα το ύψος της αμοιβής του προηγούμενου προέδρου του ιδιωτικού ΟΑΣΘ. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά:

“Ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΟΑΣΘ, κ. Στεφανίδης, δεν αμειβόταν με 4000€ μικτά, όπως δημοσιεύει ο Ε.Τ. της Κυριακής αλλά με 7.560,71€ μικτά κάθε μήνα. Η αμοιβή δε του απερχόμενου Προέδρου του ΟΑΣΘ ήταν καθορισμένη επί των καθαρών απολαβών του. Μια ακόμη καινοτομία του ΟΑΣΘ των 60 χρόνων. Δηλαδή δεν καθοριζόταν οι μικτές απολαβές στη σύμβαση του με τον ΟΑΣΘ αλλά οι καθαρές απολαβές. Όταν ανέβαινε η φορολογία, οι ασφαλιστικές εισφορές και τα υπόλοιπα που πληρώνουν ΟΛΟΙ, οι Έλληνες, ΟΛΟΙ, στην αμοιβή του Προέδρου του ΟΑΣΘ, απλά ανέβαιναν οι μικτές αποδοχές, για να μείνουν οι καθαρές αποδοχές σταθερές. Καθαρά πράγματα. Διασφαλισμένα τα κέρδη των μετόχων και οι καθαρές αποδοχές του Προέδρου.

Προφανώς καλύπτονταν τα έξοδα μετακίνησης και ένα πολυτελέστατο αυτοκίνητο, τα κλειδιά του οποίου παρέδωσε ο απερχόμενος Πρόεδρος. Και προφανώς 100€ κάθε ημέρα που ήταν εκτός έδρας, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του απερχόμενου Δ.Σ”.

Ανάλογα στοιχεία δημοσιεύει το Υπουργείο και για τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του παλιού ΟΑΣΘ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: “Ο απερχόμενος Αντιπρόεδρος του ΟΑΣΘ, δεν αλειβόταν με 3000€ μικτά, όπως δημοσιεύει ο Ε.Τ. της Κυριακής αλλά με 5.348,46€ μικτά κάθε μήνα. Προς σύγκριση ο σημερινός Πρόεδρος του ΟΑΣΘ δεν αμείβεται και ξέρουμε ότι αυτό ενοχλεί πολλούς. Επίσης, καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής του, όπως και στον απερχόμενο Πρόεδρο και δεν χρησιμοποιεί το πολυτελέστατο Mercedes, γιατί από ότι γνωρίζουμε και βλέπουμε δεν είναι του στυλ του… Ο σημερινός Διευθύνων Σύμβουλος αμείβεται με μικτές αποδοχές 4.500€. Να επαναλάβουμε μικτές. Δεν είναι διασφαλισμένες οι καθαρές του αποδοχές. Είναι όπως των υπολοίπων Ελλήνων, μικτές. Επειδή οι Έλληνες πολίτες πρέπει να τα ξέρουν όλα, οι καθαρές αποδοχές του νέου διευθύνοντα συμβούλου, κ. Παναγιωτίδη, ανέρχονται στο εξωφρενικό ιλιγγιώδες ποσό, για διευθύνοντα σύμβουλο, των 2.610€, έναντι των σταθερών και απολύτως λογικών καθαρών αποδοχών 4.100 € του απερχόμενου κ. Στεφανίδη.

Τα απερχόμενα μέλη του Δ.Σ. του ΟΑΣΘ, δεν αμειβόταν με 800 μικτά συν 100€ για κάθε συνεδρίαση έκαστος, όπως δημοσιεύει ο Ε.Τ. της Κυριακής αλλά δύο μέλη με 2.174,08 € μικτά, ένα μέλος με 2.165,11 € μικτά, ένα μέλος με 2.117,70 € μικτά, ένα μέλος με 2.089,71 € μικτά, ένα μέλος με 2.077,96 € μικτά, ένα μέλος με 2.005,61€ μικτά, ένα μέλος με 1.967,82 € μικτά, δύο μέλη με 1.236,25 € μικτά και δύο με 1.087,75 € μικτά.

Προς σύγκριση τα σημερινά μέλη του Δ.Σ. αμείβονται με 50€ τη συνεδρίαση μικτά, με μέγιστο αριθμό τις τέσσερις συνεδριάσεις το μήνα. Η μικτή δαπάνη του νέου Δ.Σ. δεν ξεπερνά μηνιαίως μικτά τα 7.200 €, ενώ το ποσό για το σύνολο των μελών του απερχόμενου Δ.Σ. ήταν 34.329,24 €.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτή από όλους η “ΣΠΑΤΑΛΗ” των ημετέρων κομματικών Συριζαίων και Ανελιτών και του Προέδρου του ΟΑΣΘ, πατέρα του Υπουργού Νίκου Παππά, όπως εύστοχα παρατηρεί για πρώτη φορά ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ.”

Η ανακοίνωση του Υπουργείου κλείνει με τις δεσμεύεις, που έχει λάβει η σημερινή κυβέρνηση σχετικά με τον ΟΑΣΘ:

“Για αυτό και επαναλαμβάνουμε τη δέσμευση μας:

Δεν θα μείνει καμία γωνιά του ΟΑΣΘ που δεν θα μάθουν οι πολίτες, τι, από ποιούς, πόσο κόστιζε και τι γινόταν εξήντα χρόνια.

Δεν θα παίξουμε με τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης.

Οι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν .

Παραλάβαμε έναν οργανισμό, διαλυμένο, που κυκλοφορούσαν μόλις 245 λεωφορεία και ήδη κυκλοφορούν, εντός τριών εβδομάδων, περισσότερα από 380″.

πηγή: thestival.gr