Νέα πρόκληση απ’ τους Τούρκους στο Αιγαίο

22

Με αμείωτη ένταση συνεχίζει η Τουρκία τις προκλήσεις στο Αιγαίο.

Αυτή τη φορά ανοιχτά της Χίου, σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής πραγματοποίησε μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα επικίνδυνους ελιγμούς και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης και περισυλλογής από σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Επισήμως το Λιμενικό έως τώρα υποστηρίζει ότι οι ελιγμοί δεν ήταν επικίνδυνοι, αν και επιβεβαιώνει όλη τη σειρά των γεγονότων.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό πλοίο είχε μείνει άπραγο έως ότου η βάρκα με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να περάσει στα ελληνικά ύδατα.

Τι αναφέρει το Λιμενικό

Δεν υπήρξε καμία προσπάθεια επιχείρησης εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό.

Αυτό ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτερα στελέχη του ΛΣ. Κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης μεταναστών που έλαβε χώρα το πρωί στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Χίου κοντά στη νησίδα Πάσπαργος, τουρκικό σκάφος μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και παρενόχλησε το σκάφος του ΛΣ

Διευκρίνισαν, ότι το σκάφος 611 του ΛΣ, κατά τη διάρκεια περιπολίας του στη θαλάσσια περιοχή, εντόπισε κοντά στην οριογραμμή και μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα φουσκωτή λέμβο με περίπου 40 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ κοντά της έπλεε και σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής.
Η λέμβος με τους μετανάστες και πρόσφυγες ανέπτυξε ταχύτητα και πέρασε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και κάποιοι από τους επιβαίνοντες έπεσαν στη θάλασσα.

Άμεσα το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης και περισυλλογής ενώ στα ελληνικά χωρικά ύδατα εισήλθε για λίγη ώρα και το τουρκικό σκάφος.

Μόλις οι Έλληνες λιμενικοί περισυνέλεξαν τους μετανάστες το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής έφυγε προς τα τουρκικά παράλια χωρίς να υπάρξει κάποια συνέχεια στο εν λόγω περιστατικό.

Πηγή Iefimerida