Νέα σενάρια για Σαββίδη

Σενάρια ότι θα αγοράσει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) ο Ιβάν Σαββίδης κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα agrotypos.gr.

Επίσης υπάρχουν φήμες ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, φαίνεται να θέλει να δώσει λύση για την αποπληρωμή των 6,2 εκατ. ευρώ που οφείλει η ΕΒΖ στους τευτλοπαραγωγούς, οι οποίοι πάντως δηλώνουν επιφυλακτικοί με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την εξόφλησή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, μετά την πώληση της ΣΕΚΑΠ ο Ιβάν Σαββίδης έχει προσανατολιστεί στον αγροτικό τομέα. Μάλιστα μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή νέας μονάδας επεξεργασίας κρέατος από την Agrocom (εταιρεία ιδιοκτησίας του). Κατά την πρώτη φάση θα γίνει η μεταφορά του εργοστασίου λουκάνικων «Ταύρος» από το Ροστόφ στη βιομηχανική ζώνη Μπατάϊσκ. Η έναρξη της νέας παραγωγής προγραμματίζεται για το δεύτερο μισό του 2019.

Ο κ. Σεργκέι Σαποντίτσκι, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Agrocom, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η έναρξη του νέου αυτού έργου αποτελεί την αφετερία εφαρμογής της συμφωνίας που υπεγράφη πέρισυ μεταξύ του Ομίλου μας και της διοίκησης της περιοχής του Ροστόφ στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Η υλοποίηση όλων των σταδίων του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή όχι μόνον ενός δυναμικού σύγχρονου εργοστασίου επεξεργασίας κρέατος αλλά και ενός μεγάλου συγκροτήματος logistics, που θα χρειαστεί πρόσθετες επενδύσεις, ο όγκος των οποίων θα είναι από 1,5 έως 2 δισεκατομμύρια ρούβλια».

Αβεβαιότητα στους τευτλοπαραγωγούς

Πάντως οι τευτλοπαραγωγοί φαίνονται να είναι επιφυλακτικοί για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα ότι «οι αγρότες τευτλοπαραγωγοί θα αποζημιωθούν άμεσα για το προϊόν που παρέδωσαν και θα ενισχυθούν και με τα ποσά που είναι αναγκαία για να καλλιεργήσουν και για την επόμενη χρονιά τα χωράφια τους».

Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Κλωνάρης Λιούτας, τευτλοπαραγωγός από τις Σέρρες, ανέφερε ότι «ακούμε πολλές υποσχέσεις αλλά περιμένουμε να δούμε έργα. Δεν είναι μόνο τα χρήματα αλλά περιμένουμε ενημέρωση για το νέο τιμολόγιο. Υπάρχει και πρόβλημα με την προμήθεια σπόρων από την ΕΒΖ. Για τις πληρωμές υπάρχει ζάχαρη στις αποθήκες του εργοστασίου στο Πλατύ αλλά χρειάζεται δικαστική απόφαση για να πάρουν τις ποσότητες οι παραγωγοί (θυμίζουμε κάτι αντίστοιχο είχε γίνει με τα χρωστούμενα από την Καπνική Μιχαηλίδη).

Στις Σέρρες σε λίγο θα αρχίσουν να σπέρνουν καλαμπόκι και ζάχαρη. Στο παρελθόν έχω σπείρει τεύτλα ακόμη και τον Μάιο. Σήμερα όμως με την αβεβαιότητα που υπάρχει δύσκολα θα μείνουν οι παραγωγοί στην καλλιέργεια τεύτλων με τις μέχρι στιγμής συνθήκες».

Πηγή: agrotypos.gr