Πέρασε από τα Σκόπια η Συμφωνία των Πρεσπών

62

Yπέρ των αλλαγών τάχθηκαν 81 βουλευτές από τους 120, καλύπτοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των Σκοπίων.

Με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά η Βουλή των Σκοπίων ενέκρινε τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από Δημοκρατίας της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

Παράλληλα στις 22:00 ώρα Ελλάδος ο Ζόραν Ζάεφ θα απευθύνει διάγγελμα στον λαό των Σκοπίων. Πλέον, είναι θέμα χρόνου να έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι συνεχάρη τον Ζόραν Ζάεφ για την έγκριση της Συμφωνίας.