Σαββίδης: «Είμαι ευτυχής»

191

Για την επίσημη έναρξη της Έδρας Ρωσικής Γλώσσας στο ΑΠΘ μίλησε ο Ιβάν Σαββίδης, τονίζοντας πως είναι ευτυχής που έχει σχέση με την δημιουργία της. 

«Είναι μια μέρα που με τιμή μπορούμε να μιλήσουμε για την Ρωσική γλώσσα και αυτό επειδή σήμερα ανοίγουμε την έδρα της Ρωσικής γλώσσας στο ΑΠΘ. Είμαι πολύ ευτυχής που έχω σχέση με αυτό το γεγονός και αυτό διότι θα γίνει επαφή με την ρωσική γλώσσα και τον ρώσικο πολιτισμό, το οποίο μπορεί μόνο να ενισχύσει και να εμπλουτίσει».

Επίσης είπε από το βήμα του ΑΠΘ:

«Ελπίζω αρκετοί να καταλαβαίνουν τα ρωσικά. Σήμερα για πρώτη φορά αισθάνομαι με χαρά ότι υπάρχει τόση ζήτηση για την εκμάθηση της Ρωσικής γλώσσας. Πρώτα από όλα, ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου όλο το προσωπικό του Πανεπιστημίου, τον Πρύτανη και την υπεύθυνη της έδρας, Τατιάνα Τριανταφυλλίδου για την εξαιρετική τους δουλειά. Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω πολλούς ανθρώπους να αγαπάνε τον ρωσικό πολιτισμό, στο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο των Βαλκανίων.

Παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για την εκμάθηση της γλώσσας σε όλη την Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια. Από την 7η θέση στον πίνακα κατάταξης έχει ανεβάσει στη 2η θέση. Ειδικοί φιλόλογοι λένε ότι πάνω από 1 εκ Έλληνες μιλάνε την γλώσσα. Κάθε χρόνο η επιχειρηματική δραστηριότητα Ελλάδας Ρωσίας αυξάνεται κι η γνώση της γλώσσας γίνεται ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ιδιαίτερη ανάγκη παρατηρείται στην Βόρεια Ελλάδα και δεν είναι μυστικό ότι για πολλές οικογένειες που έχουν μετακομίσει εδώ πριν από είκοσι χρόνια από την Σοβιετική Ένωση , η ρωσική γλώσσα αποτελεί τη δεύτερη γλώσσα.

Για πρώτη φορά οι νέοι μπορούν να γνωρίσουν τα καλύτερα τα σπουδαία πολιτιστικά και επιστημονικά επιτεύγματα. Η Ελλάδα και η Ρωσία συνδέονται με μακρά φιλία. Γι αυτό τον λόγο η ανάπτυξη των σχέσεων των λαών μας δεν είναι δυνατή χωρίς τη ανάπτυξη της γλώσσας και το ίδρυμα μας εργάζεται για αυτό.

Το ίδρυμα μας συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου λειτουργία η Σχολή Ρωσικής Γλώσσας όπου σπουδάζουν πάνω από 400 φοιτητές και το τμήμα αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Η ίδια αποτελεσματική συνεργασία θα αναπτυχθεί και στο ΑΠΘ. Είμαι πεπεισμένος για τη περαιτέρω εμβάθυνση των χωρών μας και είμαι πολύ ευτυχής ότι με την ίδρυσή της έδρας στο ΑΠΘ, ότι οι δύο λαοί έκαναν ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα.

Θέλω να ευχηθώ σε όλους καλή σταδιοδρομία. Η έδρα των ποντιακών επιστημών και αυτή της Ρωσικής γλώσσας είναι κομμάτια του εαυτού μου. Θέλω να ανακοινώσω πως οποίος ολοκληρώσει με επιτυχία την φοιτηση τους στις σχολές αυτές θα έχει το απόλυτο δικαίωμα να εργαστεί στις επιχειρήσεις μας. Επίσης θα υπάρχουν υποτροφίες για αυτούς που θα ξεχωρίσουν».