Στην κόψη του ξυραφιού ξανά το Μέγκα

283

Με «μαύρο» που μπορεί να οδηγήσει και σε οριστικό λουκέτο απειλείται πλέον το MEGA.

Με την ολιγωρία, την πλήρη αδιαφορία παλιών και νέων μετόχων το κανάλι παραμένει «ζωντανό» μόνο λόγω της απόφασης των απλήρωτων για πάνω από ένα χρόνο εργαζομένων του να το κρατήσουν στον «αναπνευστήρα» με μεταδόσεις σειρών και εκπομπών σε επανάληψη.

Το MEGA παραμένει στην τέταρτη, πέμπτη θέση από πλευράς τηλεθέασης, ενώ οι μπλοκαρισμένοι -από τις πιστώτριες τράπεζες- λογαριασμοί του εξακολουθούν να γεμίζουν με διαφημιστικά έσοδα (λέγεται ότι έχουν ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ).

Τώρα όμως τα πράγματα «σκουραίνουν» καθώς ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δημιουργών Θεατρικών και Οπτικοακουστικών Εργων «Αθηνά», που αντιπροσωπεύει σκηνοθέτες και σεναριογράφους, αντέδρασε στη συνεχιζόμενη προβολή σειρών καθώς δεν καταβάλλονται πνευματικά δικαιώματα.

Κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας να σταματήσει η μετάδοση σειρών αν δεν καταβάλλονται τα προβλεπόμενα πνευματικά δικαιώματα. Σε ανακοίνωση του «Αθηνά», όπως σημειώνεται σε ανάρτηση στο aixmi.gr του Χρήστου Παναγιωτόπουλου -επί χρόνια γενικού διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης του MEGA-, η σχέση σκηνοθετών και σεναριογράφων με το κανάλι χάλασε όταν άρχισε συστηματικά να μην καταβάλλει τα πνευματικά δικαιώματα «όπως όφειλε βάσει του Νόμου 2121/1993 και της μεταξύ του Οργανισμού μας και του τηλεοπτικού σταθμού σύμβασης.

Αυτή η προκλητικά αδιάφορη, κατά τη γνώμη μας, τακτική δεν αρκέστηκε μόνο στη μη καταβολή των Πνευματικών Δικαιωμάτων μας, αλλά και στη μη καταβολή του ΦΠΑ, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην πληρωθούμε για το έτος 2015, αλλά να επιβαρυνθούμε και τον ΦΠΑ.

Από το έτος 2015 έως σήμερα, το κανάλι Mega προβάλλει τις τηλεοπτικές σειρές των μελών μας χωρίς να καταβάλλει στον Οργανισμό ούτε ένα ευρώ…» Κι επειδή το κανάλι της Μεσογείων δεν έχει τηρήσει καμία από τις υποχρεώσεις του, ο Οργανισμός «Αθηνά» προχώρησε σε δικαστικές διαδικασίες για την απαγόρευση προβολής των έργων των μελών του.

Οπως σημειώνεται, τα ασφαλιστικά μέτρα έγιναν δεκτά από το δικαστήριο το οποίο χορήγησε «προσωρινή διαταγή δυνάμει της οποίας απαγορεύτηκε η τηλεοπτική προβολή των έργων των μελών μας από το Mega, όπως ο Νόμος ορίζει. Την απαγόρευση αυτή θα επιχειρήσουμε να την εκτελέσουμε με όλα τα νόμιμα μέσα».

Αυτό το τελευταίο όπως καταλαβαίνει κανείς αν πραγματοποιηθεί είναι πιθανό και να οδηγήσει στην τελευταία πράξη την υπόθεση του MEGA. Και μπορεί οι δημιουργοί να μην προχωρήσουν στο τελικό στάδιο ή να βρεθεί μια… μεσοβέζικη λύση, αλλά οι μέτοχοι του καναλιού πρέπει επιτέλους να αποφασίσουν τι πρόκειται να πράξουν, καθώς σχεδόν 500 εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους βρίσκονται πάνω από ένα χρόνο στον «αέρα».

Το ίδιο ισχύει και για τις πιστώτριες τράπεζες. Αλλά και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θα πρέπει να πιέσει τους μετόχους του καναλιού να αναλάβουν τις ευθύνες τους καθώς έπεται και η αδειοδότηση…

πηγή: efsyn