Στους δρόμους τα λεωφορεία

17

Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ κι έτσι τα αστικά λεωφορεία θα ξαναβγούν από το πρωί της Τρίτης στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Το ρεπορτάζ του Ράδιο Θεσσαλονίκη (rthess.gr) αναφέρει τα εξής :

Επιστρέφουν από αύριο τα αστικά λεωφορεία στην Θεσσαλονίκη. Θα κυκλοφορήσουν κανονικά από τις 6 αύριο το πρωί. Εκταμιεύτηκαν 4 εκ. ευρώ για την μισθοδοσία των εργαζομένων για τον μήνα Ιούνιο, ωστόσο το πρόβλημα με την βιωσιμότητα του ΟΑΣΘ παραμένει, καθώς πρέπει να βρεθούν περίπου 40 εκ. ευρώ για να εξοφλήσει τους προμηθευτές του και το ΙΚΑ.

Οι επαφές εκπροσώπων του διοικητικού του συμβουλίου θα συνεχιστούν και αύριο στην Αθήνα.  Στόχος είναι να δοθούν στον οργανσιμό τα συνολικά 130 εκ. ευρώ που του οφείλονται από επιχορηγήσεις της περιόδου 2010-2013. Από την πλευρά της η κυβέρνηση θεωρεί υπερβολικές τις επιδοτήσεις προς το ΟΑΣΘ και δηλώνει αποφασισμένη να τις περιορίσει, ανοίγοντας τον δρόμο για αύξηση των εισιτηρίων.

Περιθώρια παρεκκλίσεων από τις αρχές της οικονομικής αποτελεσματικότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης δεν νοούνται από κανέναν φορέα. Είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Χρ. Σταικούρας.

Πόρτα στον ΟΑΣΘ από το υπουργείο οικονομικών

«Ζητείται βιώσιμη λύση για τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, καθώς η ετήσια επιβάρυνση υπερβαίνει κατά πολύ την πρόβλεψη του προϋπολογισμού», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο οικονομικών.

Όπως αναφέρει, «η ετήσια επιβάρυνση ανέρχεται στα 115 εκατ. ευρώ έως το 2013, ενώ για φέτος έχει ήδη καταβληθεί το ποσόν των 48 εκατ. ευρώ που προβλέπεται για το σύνολο της χρήσης Περιθώρια παρεκκλίσεων από τις αρχές της οικονομικής αποτελεσματικότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης δεν νοούνται από κανέναν φορέα. Είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι»..

Στις 6 το απόγευμα το ραντεβού του πρόεδρου των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, με τον υφυπουργό μεταφορών Μ. Παπαδόπουλο.

Από σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ προχώρησαν σε επ αόριστον επίσχεση εργασίας.Δεν θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας.

Ο ΟΑΣΘ ζητά από το δημόσιο να του καταβάλλει 130 εκ. ευρώ που οφείλονται από επιχορηγήσεις της περιόδου 2010-2013.

«Δεν θέλουμε υποσχέσεις. Θα δούμε πρώτα τα λεφτά και μετά θα λήξει η επίσχεση», δήλωσε στο ΡΘ ο πρόεδρος των εργαζομένων Δ. Τσερμενίδης.

Εκτίμησε πως με τη συνεχή υποχρηματοδότηση του οργανισμού, θα έρθουν αυξήσεις στα εισιτήρια του οργανισμού.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ την λύση μπλοκάρει ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Χρ. Σατικούρας, ο οποίος έχει προσβάλλει με έφεση την διαιτητική απόφαση που δικαιώνει τον ΟΑΣΘ για τα πρώτα 50 εκ. ευρώ.

Από το Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με τον ΟΑΣΘ:

«Σε σχέση με το ζήτημα της χρηματοδότησης του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών, σημειώνονται τα εξής:

Το πρόβλημα είναι διαχρονικό.

Κάθε χρόνο το αποτέλεσμα, άρα και η ετήσια δημόσια επιβάρυνση, υπερβαίνει κατά πολύ την πρόβλεψη του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την περίοδο 2007 – 2013, κατά μέσο όρο, η επιβάρυνση κινήθηκε στο επίπεδο των 115 εκατ. ευρώ, σε ταμειακή βάση, ετησίως.

Το ζήτημα, μεταξύ άλλων, ανακύπτει από τη χρήση, από την πλευρά του ΟΑΣΘ, της οικονομικής συμφωνίας που κυρώθηκε με το Ν.2898/2001, αυξάνοντας, συνεχώς, μέσα από Διαιτητικές Αποφάσεις, την αντισταθμιστική καταβολή του Ελληνικού Δημοσίου προς τον ΟΑΣΘ.

Για τις ανάγκες μιας πρώτης δημόσιας συγκριτικής αξιολόγησης, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, για την περίοδο 2007 – 2013, σε δεδουλευμένη βάση:

– Η μέση ετήσια επιδότηση ανά όχημα ήταν 210.548 ευρώ προς τον ΟΑΣΘ, όταν προς τον ΟΑΣΑ ανήλθε στις 55.878 ευρώ.

– Η μέση ετήσια επιδότηση ανά εργαζόμενο ήταν 50.046 ευρώ προς τον ΟΑΣΘ, όταν προς τον ΟΑΣΑ ανήλθε στις 16.885 ευρώ.

– Η μέση ετήσια επιδότηση ανά επιβάτη ήταν 0,81 ευρώ προς τον ΟΑΣΘ, όταν προς τον ΟΑΣΑ ανήλθε στα 0,21 ευρώ.

Για το 2014, η επιχορήγηση του ΟΑΣΘ έχει προβλεφθεί, σύμφωνα με την με αριθμ. Α-49860/4560/19.12.2013 (ΦΕΚ 50/Β’) Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και τις εγγεγραμμένες πιστώσεις στον Κρατικό Προϋπολογισμό, στο ποσό των 48 εκατ. ευρώ, του οποίου η καταβολή προβλέπεται σε 12 ισόποσες δόσεις των 4 εκατ. ευρώ.

Το Υπουργείο Οικονομικών δια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι συνεπές στις δεσμεύσεις του.

Ήδη έχει καταβληθεί στον ΟΑΣΘ το σύνολο των 48 εκατ. ευρώ, με την απόφαση της περασμένης Παρασκευής για την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης, ώστε να χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, και για την καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων.

Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι με την αριθμ. 18/2013 Διαιτητική Απόφαση επιδικάστηκε στον ΟΑΣΘ το ποσό των 49,8 εκατ. ευρώ, το οποίο δεν έχει καταβληθεί ακόμα καθόσον το Ελληνικό Δημόσιο, ασκώντας το νόμιμο δικαίωμά του και επιδιώκοντας τη διασφάλιση των πόρων των φορολογούμενων πολιτών, άσκησε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του αρμόδιου Εφετείου Αθηνών, η οποία συζητήθηκε στις 13 Μαΐου 2014, πλην όμως δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα κάποια απόφαση.

Τούτων δοθέντων, απαιτείται η δρομολόγηση βιώσιμης λύσης για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του ΟΑΣΘ.
Προς αυτή την κατεύθυνση, δρομολογείται πρωτοβουλία από το Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.

Τέλος, υπογραμμίζεται το προφανές. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαχειρίζεται πόρους των πολιτών και οφείλει να το πράττει με όρους δημοσιονομικής εξυγίανσης και πειθαρχίας. Με όρους καθαρούς, ορθολογικούς και δίκαιους.

Πιστεύει δε ότι έχει χρέος να ωθεί, στο πλαίσιο της νομιμότητας, όλους τους φορείς οι οποίοι διαχειρίζονται μέρος των δημοσίων πόρων, να δρουν υπό αυτή τη λογική.

Περιθώρια παρεκκλίσεων από τις αρχές της οικονομικής αποτελεσματικότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης δεν νοούνται από κανέναν φορέα. Είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι».