Το τελευταίο αντίο στον Γιάννη Κυριακίδη

Στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη παρευρέθηκαν στις 4 σήμερα το μεσημέρι πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και της πολιτικής σκηνής του τόπου, προκειμένου να πουν το τελευταίο «αντίο» στον κορυφαίο φωτορεπόρτερ, Γιάννη Κυριακίδη.

Ο Γιάννης Κυριακίδης, ο οποίος «σημάδεψε» τον χώρο της φωτογραφίας και της ενημέρωσης, έφυγε πλήρης ημερών το πρωί της Δευτέρας 22 Φεβρουαρίου.

Γεννήθηκε το 1924 και με το φωτογραφικό του φακό κατέγραψε τα μεγαλύτερα γεγονότα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, απαθανατίζοντας, μεταξύ άλλων, πρωθυπουργούς, βασιλείς, δικτάτορες, αλλά και απλούς ανθρώπους της καθημερινότητας.

Στη μακρά του καριέρα φωτογράφισε, μεταξύ των άλλων, πολλούς ξένους ηγέτες, όπως τον Αϊζενχάουερ, τον Ντε Γκολ, τον Γκορμπατσόφ, τον Γιέλτσιν, τον Πούτιν, τον Τίτο, τον Ζίφκοφ, τον Μπερίσα, τον Ντεμιρέλ, τον Μακάριο, τον Γκλιγκόροφ, τον Κληρίδη και σχεδόν όλους τους Ελληνες πολιτικούς μετά το 1950. Από τον Παπάγο, τον Κανελλόπουλο, τον Νίκο Ζαχαριάδη, τον Γεώργιο Ράλλη και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μέχρι τον Κωνσταντίνο Τσάτσο, τον Χαρίλαο Φλωράκη, τον Χρήστο Σαρτζετάκη, τον Κωστή Στεφανόπουλο και τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και σχεδόν όλους τους σύγχρονους Ελληνες πολιτικούς.

Η καριέρα του δεν γνώρισε σύνορα αφού γύρισε σχεδόν όλο τον κόσμο αποτυπώνοντας στιγμές της πολιτικής και της αθλητικής επικαιρότητας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κάλυψη του πολέμου ανάμεσα σε Ισραήλ και Αίγυπτο, αλλά και η παρουσίαση της ζωής των πολιτικών προσφύγων που ζούσαν στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Αξιομνημόνευτη, τέλος, είναι και η κάλυψη από τον θρυλικό φωτορεπόρτερ των Ολυμπιακών Αγώνων της Σεούλ, της Ατλάντας, της Βαρκελώνης και της Αθήνας.

πηγή: thestival.gr