Η θερμοκρασία έφθασε στους 74 βαθμούς!

epa04869782 An Iranian Taxi driver rinses his face with water to cool off during a hot weather spell in Tehran, Iran, 02 August 2015. Media reported that in some cities in southern Iran the temperature rose to more than 40 degrees Celsius. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Η δεύτερη υψηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία καταγράφηκε στην πόλη Μπαντάρ Μασάχρ του Ιράν, όπου το θερμόμετρο έδειξε 74 βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες έχουν δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στις πόλεις που μαστίζονται από τον καύσωνα.

Η πραγματική θερμοκρασία δεν έχει ξεπεράσει τους 50 βαθμούς, αλλά η αίσθηση, σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία, γίνεται αισθητή στον άνθρωπο σαν 74 βαθμούς.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα αρχεία, οι 81 βαθμοί Κελσίου φέρεται να είναι η υψηλότερη γνωστή θερμοκρασία που έχει σημειωθεί ποτέ. Το ρεκόρ κατεγράφη στις 8 Ιουλίου 2003 στην πόλη Νταχράν της Σαουδικής Αραβίας, που βρίσκεται επίσης στον Περσικό Κόλπο.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο Ιράκ όπου οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 70 βαθμούς και ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε ακόμη και ποτάμια να έχουν στερέψει.

Ο καύσωνας που σαρώνει τη Μέση Ανατολή την περασμένη εβδομάδα έχει αναγκάσει την κυβέρνηση της Βαγδάτης να λάβει ειδικά μέτρα και να καλέσει τους κατοίκους να προφυλαχθούν πίνοντας πολύ νερό και να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο. Παράλληλα ανακοινώθηκε πως όλες οι υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστές για τέσσερις μέρες, μέχρι να υποχωρήσουν οι πρωτοφανείς θερμοκρασίες.

Πηγή: www.lifo.gr