Χωρίς εφημερίδες αύριο

19

Σε 24ωρη απεργία, με αίτημα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, προχωρούν οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία Τύπου. Η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας κήρυξε απεργία που θα ξεκινήσει σήμερα Τρίτη 15/7 στις 6 μ.μ. και θα ολοκληρωθεί την ίδια ώρα την Τετάρτη 16/7. Καλεί τους εργαζομένους να πάρουν μέρος στην περιφρούρηση της απεργίας, από τις 12 τα μεσάνυχτα της Τρίτης στις πύλες του πρακτορείου «Ευρώπη».

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή Σύμβασης που να προβλέπει τουλάχιστον ό,τι και η τελευταία και παράλληλα καταγγέλλουν την όλο και μεγαλύτερη δραστηριοποίηση δουλεμπορικών γραφείων στο χώρο. Τα αιτήματα της ΣΣΕ που διεκδικεί το σωματείο αφορούν στη διατήρηση τουλάχιστον των δικαιωμάτων που ίσχυαν με την τελευταία Σύμβαση, η οποία έληξε στο τέλος του 2009.

Τα δύο πρακτορεία, η «ΕΥΡΩΠΗ» και το «ΑΡΓΟΣ», τηρούσαν αυτήν τη Σύμβαση μέχρι το φθινόπωρο του 2013, οπότε με κοινή τους ανακοίνωση ενημέρωσαν τους εργαζόμενους ότι διατηρούν το δικαίωμα να περικόψουν μισθούς και επιδόματα. Η «ΕΥΡΩΠΗ» προχώρησε σε μονομερείς και αυθαίρετες περικοπές, που μεταφράζονται σε μειώσεις 10% – 15%. Παρά το γεγονός ότι τα δύο πρακτορεία θέλουν να παρουσιάζονται ως ανταγωνιστές, είναι φανερό ότι ακολουθούν κοινή γραμμή και τα «βρίσκουν» μια χαρά όταν πρόκειται να χτυπήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Επίσης, στον κλάδο διευρύνεται η δραστηριοποίηση εργολάβων με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, με πενιχρούς μισθούς και χωρίς Ασφάλιση. ‘Η μέσω των κοινών εταιρειών των δύο Πρακτορείων, που έχουν εργαζόμενους χωρίς Συλλογική Σύμβαση. Το σωματείο έχει ήδη δρομολογήσει την αλλαγή του καταστατικού, ώστε να δίνει τη δυνατότητα να ενταχθούν κι αυτοί οι εργαζόμενοι στον κοινό αγώνα, ενάντια στα κοινά προβλήματα.

 

Πηγή: www.inewsgr.com