Επάγγελμα : Εκμισθωτής άδειας προπονητή!

38

Στον μαγικό κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου συμβαίνουν κι αυτά! Επειδή κάποιοι προπονητές δεν έχουν την απαιτούμενη άδεια για να καθίσουν στους πάγκους, οι ομάδες προσλαμβάνουν για τους τύπους προπονητές, που κανείς δεν ξέρει ότι είναι προπονητές, αλλά έχουν την άδεια, έτσι ώστε να καλύπτουν το… κενό.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Για να δουλέψει κανείς ως προπονητής σε επαγγελματική ομάδα, θα πρέπει να έχει δίπλωμα UEFA PRO και κάθε ομάδα είναι υποχρεωμένη να δηλώνει προπονητή με τέτοιο δίπλωμα.

Πολλοί προπονητές, που είναι… αυτοδίδακτοι δεν έχουν τέτοια διπλώματα κι έτσι αφενός η ομάδα έχει πρόβλημα κι αφετέρου οι ίδιοι δεν έχουν δικαίωμα να είναι όρθιοι στην τεχνική περιοχή στη διάρκεια του αγώνα.

Τέτοιο πρόβλημα αντιμετώπισε ομάδα της Βόρειας Ελλάδας, που αναγκάστηκε να προσλάβει έναν, ο οποίος έχει δίπλωμα UEFA PRO για να τον δηλώσει ως προπονητή, άσχετα αν ο προπονητής της ομάδας είναι άλλος.

Στο φύλλο αγώνα θα δηλώνεται ο κάτοχος του UEFA PRO, ο οποίος φυσικά δεν θα έχει καμιά σχέση με την ομάδα, και αν ο διαιτητής είναι τυπικός, θα πρέπει να απαγορεύσει αυτόν που κάνει τον προπονητή χωρίς δίπλωμα, να είναι όρθιος την ώρα του αγώνα.

Συνήθως, πάντως, υπάρχει ελαστικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ανθρωπος που ουσιαστικά νοικιάζει το δίπλωμά του για να κάνει η ομάδα τη δουλειά της και να μην έχει τυπικό πρόγραμμα, έκανε την ίδια δουλειά πέρσι και με άλλη ομάδα της ίδιας κατηγορίας, που είχε το ίδιο ακριβώς πρόβλημα.

(Χαιρετισμούς στον σύνδεσμο Ελλήνων προπονητών!)