Όταν ο ΠΑΟΚ έκλεινε τον Μποκανί

Ο Ντιομερσί Μποκανί ήρθε μέσα στην εβδομάδα στην Αθήνα για να υπογράψει στον Ολυμπιακό, στον Πειραιά σηκώθηκε άνεμος τεχνητής ευφορίας, αλλά η μεταγραφή δεν έγινε ποτέ. «Κόπηκε στα ιατρικά» είπαν στο Λιμάνι κι ο Κογκολέζος φορ, το τανκ, που θα έσκιζε τα δίχτυα, έφυγε όπως ήρθε.

Πριν από έξι χρόνια, ο Μποκανί, στα ποδοσφαιρικά του ντουζένια, επρόκειτο να έρθει στη Θεσσαλονίκη για να παίξει στον ΠΑΟΚ. Στην φαντασία κάποιων! Ήταν ένα ακόμη επεισόδιο στην… ιλαροτραγωδία, που παίχτηκε τότε στην Τούμπα, με πρωταγωνιστές το δίδυμο Σαχπατζίδη – Φλωρίδη. Λόγια, λόγια, λόγια… H FORZA θυμάται και θυμίζει…

Ήταν στα τέλη του Ιουνίου 2001, όταν τα οικονομικά προβλήματα άρχισαν να γίνονται έντονα στον ΠΑΟΚ του Ζαγοράκη, όταν εμφανίστηκαν… από μηχανής Θεοί! Ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης και ο άγνωστος Βασίλης Φλωρίδης, που εμφάνισε ο πρώτος ως συνεργάτη του, μεγιστάνα από την Κωνσταντινούπολη, επρόκειτο να… επενδύσουν στον ΠΑΟΚ και να τον σώσουν από τα μεγάλα του προβλήματα.

Ήταν μια ιστορία που κράτησε όλο το καλοκαίρι και έσβησε τον Σεπτέμβριο. Άνθρακες ο θησαυρός, η σωτηρία δεν ήρθε ποτέ.

Εκείνο το καλοκαίρι, οι υποσχέσεις έδιναν κι έπαιρναν, το δίδυμο επρόκειτο αρχικά να βάλει από 500.000 ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου του ΠΑΟΚ και με ένα ποσό 6.500.000 ευρώ, να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΕ. Λόγια του αέρα.

Ανάμεσα στις υποσχέσεις του διδύμου, ήταν και η απόκτηση του Ντιομερσί Μποκανί.

Στα 26 του, τότε, μετά από ένα εξάμηνο δανεισμό στη Βόλφσμπουργκ, η Μονακό, που τον είχε αγοράσει 7 εκατομμύρια ευρώ ένα χρόνο πριν από την Σταντάρ Λιέγης, έψαχνε κάπου να τον… παρκάρει, αλλά όχι τσάμπα.

Κύμα ενθουσιασμού είχε σηκωθεί στη Θεσσαλονίκη, στο άκουσμα της είδησης ότι με πρωτοβουλίες του Γιώργου Σαχπατζίδη, ο ΠΑΟΚ θα αποκτούσε το θωρηκτό της Μονακό.

«Η Μονακό θα πάρει για τον δανεισμό του 500.000 ευρώ, κι ο Μποκανί περίπου 600.000 ευρώ για ένα χρόνο» ανάφεραν τα… ρεπορτάζ της εποχής, σε μία περίοδο, που ο ΠΑΟΚ έψαχνε τρόπο να πουλήσει τον Βιεϊρίνια στην Μπλάκμπερν για να ξεφύγει από την αγχόνη της ΟΥΕΦΑ και του Financial Fair Play, αλλά και να ανταποκριθεί στο βουνό των υποχρεώσεων.

Στα τέλη του Ιούλη του 2011 η Θεσσαλονίκη ανέμενε το μεγάλο μπαμ με τον Μποκανί και το σενάριο, το έκανε πιο… αληθοφανές η παρουσία του Λάζλο Μπόλονι στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Λίγο το γνωρίζουν, αλλά ο Ρουμάνος, ήταν ο ποδοσφαιρικός πατέρας του Μποκανί!

Τον βρηκε στη Σταντάρ Λιέγης νεαρό, μόλις είχε αποκτηθεί από την Μαζέμπε του Κονγκό και υπό τις οδηγίες του ξεπετάχτηκε και πήρε τη μεταγραφή στην Μονακό.

Ο Μπόλονι ήταν πολύ επιφυλακτικός, καθώς γνώριζε τον Μποκανί και την αξία του, αλλά και τις οικονομικές δυνατότητες του ΠΑΟΚ. Ήταν η εποχή, που δήλωνε «θα πάω στην εκκλησία, να ανάψω ένα κερί μήπως κάνουμε καμιά μεταγραφή»!

Οι μέρες περνούσαν, τα χρήματα δεν έμπαιναν στον λογαριασμό της ΠΑΕ από τους δύο επιχειρηματίες και ο κόσμος περίμενε τις μεγάλες μεταγραφές.

«Θα γίνει ότι είπαμε, τα χρήματα μπαίνουν» δήλωνε στις 6 Αυγούστου ο Γιώργος Σαχπατζίδης.

Τρεις μέρες αργότερα, η Μονακό ανακοίνωνε την πώληση του Ντιομερσί Μποκανί στην Άντερλεχτ έναντι του ποσού των… 3.000.000 ευρώ. Προφανώς ούτε η Μονακό, ούτε ο Μποκανί, ήξεραν τίποτα για τον ΠΑΟΚ.

Πηγή : FORZA