Η ΕΔΕ που έκανε η ΚΕΔ για το χαμένο replay της πρεμιέρας έβγαλε λαυράκι: Ο Ολυμπιακός εμπόδισε το βαν του VAR να εισέλθει στο Καραϊσκάκη και η διευθύνων σύμβουλος Λίνα Σουλούκου εισήλθε παράνομα σε αυτό για να επιθεωρήσει!
Αν νομίζετε ότι η υπόθεση με το περίφημο εξαφανισμένο πλάνο από το πέναλτι του Μπαράλες στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Αστέρα Τρίπολης, έκλεισε τότε είστε γελασμένοι. Διότι, μέχρι να φτάσουμε στην επίμαχη φάση, το χαμένο πλάνο που δεν είχε ποτέ ο Κουμπαράκης και το ριπλέι από την… στρατόσφαιρα, έχουν συμβεί σημείο και τέρατα!
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Εδώ και μερικές ημέρες από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας διεξήχθη μία άτυπη ΕΔΕ., ώστε να εξεταστούν λεπτομερώς τα πεπραγμένα εκείνης της ημέρας και να αποδοθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν. Οι υπεύθυνοι κλήθηκαν να εξηγήσουν, η υπόθεση ψάχτηκε αρκετά και αυτά που έχουν προκύψει, σύμφωνα πάντα με πολύ αξιόπιστες πληροφορίες του SDNA, είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά.
Η άκρη του νήματος βρίσκεται περίπου 4,5 ώρες πριν από την έναρξη της αναμέτρησης του Ολυμπιακού με τον Αστέρα Τρίπολης. Το βαν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό του VAR φτάνει στο γήπεδο Καραϊσκάκης (μισή ώρα κιόλας πριν από την προβλεπόμενη άφιξη ένεκα της πρεμιέρας), όμως ο Ολυμπιακός απαγορεύει την είσοδο στα μέλη του, επικαλούμενος έλλειψη πιστοποιητικών / διαπιστεύσεων, κάτι που απαγορεύει ουσιαστικά στο επιτελείο του VAR να περάσει στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου και να στήσει τον απαιτούμενο εξοπλισμό.
Να πούμε εδώ ότι με βάση το καταστατικό, οι άνθρωποι του VAR θα πρέπει να προσέλθουν στο γήπεδο 4 ώρες πριν από την σέντρα, ώστε το επόμενο δίωρο να ασχοληθούν με την εγκατάσταση του εξοπλισμού και την σύνδεση του, ώστε να είναι όλα έτοιμα στην ώρα τους. Ενώ σε όλα τα γήπεδα της Super League το χρονοδιάγραμμα τηρήθηκε με ευλαβική ακρίβεια, στο Στάδιο Καραϊσκάκης προκλήθηκαν πολύ σοβαρά προβλήματα.
Για να μην τα πολυλογούμε, τελικά η είσοδος στους ανθρώπους του VAR επετράπη μόλις 90 λεπτά πριν από την σέντρα της αναμέτρησης, όμως ακόμα και τότε σημειώθηκε ένα σπάνιο περιστατικό, που πραγματικά δεν έχει προηγούμενο.
Η Γενική Διευθύντρια του Ολυμπιακού Λίνα Σουλούκου συνοδευόμενη από κάποιους άνδρες της ασφάλειας των ερυθρολεύκων απαίτησε να μπει στο βαν, ζητώντας να επιθεωρήσει τον χώρο, κάτι που παραβαίνει πλήρως το καταστατικό συμφωνίας, που απαγορεύει ρητά την είσοδο στο βαν οποιουδήποτε δεν έχει θεσμικό ρόλο. Η κυρία Σουλούκου λοιπόν μπήκε κανονικά στο βαν, επιθεώρησε κανονικά τον χώρο και αποχώρησε, αφήνοντας πολλά ερωτηματικά.
Αλήθεια, τι ακριβώς ήθελε να επιθεωρήσει; Τι θα γινόταν αν κάθε γηπεδούχος, έστελνε κι έναν εκπρόσωπο του να παρεμποδίσει την ομαλή λειτουργία του VAR; Τι είδους ψυχολογική πίεση είναι αυτή, απέναντι σε ένα συνεργείο, που θα έπρεπε να είναι σε απόλυτη απομόνωση από εξωτερικούς… θορύβους;
Ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται από τους ανθρώπους του VAR ώστε να στήσουν τον απαιτούμενο μηχανισμό είναι 1,5 ώρα, ενώ με βάση το καταστατικό το ματς ξεκινά αν και εφόσον έχουν ενεργοποιηθεί τουλάχιστον τέσσερις κάμερες του VAR.
Από τις 10 κάμερες που είχε στην διάθεση του το συγκεκριμένο βαν για το ματς της πρεμιέρας του Ολυμπιακού, μόνο οι 8 τελικά πρόλαβαν να τεθούν σε ισχύ. Ωστόσο, οι δύο κάμερες που δεν εγκαταστάθηκαν ήταν αυτές που έδιναν τα ριπλέι σε super-slow motion και κάπου εκεί έγινε τελικά η στραβή.
Αυτές οι ανορθογραφίες σε ότι αφορά το διαδικαστικό κομμάτι δεν αναιρούν με τίποτα την ευθύνη του χαμένου πλάνου. Διότι ο Τζοβάρας με βάση το επίμαχο πλάνο που στην πορεία «εξαφανίστηκε» κάλεσε τον Κουμπαράκη να ξαναδεί το τράβηγμα πάνω στον Μπαράλες. Απλώς, ο Κουμπαράκης ούτε το σωστό πλάνο μπόρεσε να δει, ούτε την φάση σε ριπλέι super slow motion, όπως ζήτησε χαρακτηριστικά, αφού αυτή η κάμερα δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία.
Με άλλα λόγια, ο στόχος όσων καθυστέρησαν την όλη διαδικασία εγκατάστασης του VAR στο συγκεκριμένο γήπεδο και στον συγκεκριμένο αγώνα, στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.
πηγή: sdna.gr