Τι εστί Ιγκόρ Τούντορ

Οργιάζουν από χθες οι φήμες, που θέλουν τον 37χρονο Ιγκόρ Τούντορ, να είναι ο προπονητής, στον οποίο έχει καταλήξει ο Φρανκ Άρνεσεν…

Η ΠΑΕ εξακολουθεί να μην κάνει το παραμικρό σχόλιο, αφήνοντας το θέμα να αιωρείται…

Ποιος είναι όμως ο Ιγκόρ Τούντορ, που μπλέχτηκε ξαφνικά στη… ζωή του ΠΑΟΚ;

Κατ΄αρχήν, πρόκειται για έναν σπουδαίο Κροάτη πρώην ποδοσφαιριστή, που ξεκίνησε την καριέρα του στην Χάιντουκ Σπλιτ και στα 21 του έφυγε στην γειτονική Ιταλία για να παίξει στη Γιουβέντους μέχρι τα 29 του, με ένα διάλειμμα 6 μηνών στην Σιένα, για να κλείσει την καριέρα του μόλις στα 30 του, παίζοντας έναν χρόνο στην Χάιντουκ.

Ο Τούντορ ξεκίνησε προπονητική καριέρα το 2009 ως βοηθός προπονητής στη Χάιντουκ και την επόμενη σεζόν μεταπήδησε στις ακαδημίες της ομάδας του Σπλιτ, όπου έμεινε ως το 2013.

Από το καλοκαίρι του 2012 δούλευε παράλληλα στην Κ17 της Χάιντουκ και στην Εθνική Κροατίας ως βοηθός του Ιγκόρ Στίματς, και τον Απρίλιο του 2013 ανέλαβε την 1η ομάδα της Χάιντουκ.

Πετυχημένος δεν μπορεί να κριθεί στην ομάδα του Σπλίτ, που παραδοσιακά είναι η 2η δύναμη της Κροατίας, μετά την κραταιά Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Αυτή τη θέση, η Χάιντουκ την έχασε τα τελευταία δύο χρόνια.

Στην πρώτη σεζόν του Τούντορ, η Χάιντουκ τερμάτισε 22 βαθμούς πίσω από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ενώ φέτος τερμάτισε 3η, πίσω κι από την Ριέκα, με 38 βαθμούς πίσω από την πρώτη Ντιναμό Ζάγκρεμπ (88-50).

Ο Τούντορ είχε το ελαφρυντικό ότι έπρεπε να δουλέψει με πολλούς νέους παίκτες, λόγω της οικονομικής αδυναμίας της Χάιντουκ, ωστόσο αυτός δεν ήταν επαρκής λόγος για να τελειώσει τη χρονιά.

Η διοίκηση της Χάιντουκ αποφάσισε να τον απολύσει μετά την χειμερινή διακοπή, στις 4 Φεβρουαρίου, και 11 μέρες πριν την επανέναρξη του πρωταθλήματος, καθώς δεν ήταν ικανοποιημένη από την εικόνα της ομάδας και την βαθμολογική της θέση.

Τότε, η Χάιντουκ, είχε 32 βαθμούς σε 19 αγώνες, αλλά το διαζύγιο δεν άλλαξε την κατάσταση, αφού στα υπόλοιπα 17 παιχνίδια, η Χάιντουκ πήρε μόλις 18 βαθμούς…

Σαν προπονητής, ο Τούντορ έχει επιρροές από την Ιταλία, όπου έπαιξε πολλά χρόνια, αλλά δεν έχει σταθερή ποδοσφαιρική φιλοσοφία.

Στη Χάιντουκ έπαιξε με 3-5-2, σε κάποια δύσκολα παιχνίδια έπαιξε και 5-3-2, ενώ σε πολλά παιχνίδια έπαιξε το 4-3-3 και τις παραλλαγές του.

Το όνομα του Τούντορ έφτασε στον Φρανκ Άρνεσεν από Ιταλούς μάνατζερ, που διαχειρίζονται την καριέρα του 37χρονου Κροάτη….