Ένας μεγαλομέτοχος με… ποδήλατα

50
Ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ φιλοξενείται στην εφημερίδα Μακεδονία σχετικά με τον Σπύρο Παπαθανασάκη, τον εν δυνάμει μεγαλομέτοχο του Ηρακλή, που ζει και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον Καναδά…
Το ρεπορτάζ είναι από την εφημερίδα Μακεδονία :
Κι αν για το επιχειρηματικό παρελθόν του Ελληνοκαναδού μπίζνεσμαν λίγα πράγματα έχουν γίνει γνωστά, υπάρχει μία ενδιαφέρουσα ιστορία, που μπορεί και να σκιαγραφήσει τον χαρακτήρα του.

Ο Παπαθανασάκης είναι ο εκτελεστικός διευθυντής ενός κέντρου νέων που λειτουργεί στο Τορόντο του Καναδά με σκοπό να βοηθήσει παραμελημένα παιδιά. Τον Απρίλιο του 2010 το συγκεκριμένο κέντρο και ο ίδιος ο επιχειρηματίας βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, εξαιτίας… κλεμμένων ποδηλάτων.

Στο Τορόντο δρούσε ένας από τους διασημότερους κλέφτες ποδηλάτων, ο σλοβενικής καταγωγής Ιγκόρ Κενκ, που τον Ιούλιο του 2008 συνελήφθη από την αστυνομία, όταν ένας μάρτυρας είδε συνεργό του να μεταφέρει κλεμμένο ποδήλατο σε γκαράζ. Όταν οι αστυνομικοί έφτασαν εκεί, βρήκαν έκπληκτοι 3.000 κλεμμένα ποδήλατα, τα οποία ο Κενκ αντάλλασσε με χρήματα. Από αυτά, τα 800 επέστρεψαν στους ιδιοκτήτες τους, αλλά τα υπόλοιπα 2.200 παρέμειναν αζήτητα.

Τότε, ο γενικός εισαγγελέας του Οντάριο, Κρις Μπέντλεϊ, αποφάσισε 1.000 από αυτά τα ποδήλατα να παραχωρηθούν στο κέντρο νέων του Παπαθανασάκη. «Νομίζω, πως κάθε λογικός νους αντιλαμβάνεται πως η παραχώρηση των ποδηλάτων στα χέρια παιδιών και νέων που τα έχουν ανάγκη, δίνει το κατάλληλο τέλος σε αυτήν την ιστορία. Κάποια από τα ποδήλατα θα χρησιμοποιηθούν ώστε τα παιδιά να μάθουν να επισκευάζουν, ενώ τα υπόλοιπα θα τα χαρούν παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν ένα», εξήγησε ο γενικός εισαγγελέας.

Τότε, ο Παπαθανασάκης είχε μιλήσει για την υπόθεση, εξηγώντας τα σχέδιά του: «Ο Κενκ διέλυε τα ποδήλατα, ώστε να λύνει το πρόβλημα της αποθήκευσης. Θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ποδήλατα να δώσουν χαρά σε μικρά παιδιά». «Το πιο σημαντικό είναι πως αυτή η ενέργεια θα βοηθήσει πολλές κοινότητες, όπως η δική μας, επειδή τα παιδιά θα καταπιαστούν με κάτι, αντί να κάθονται χωρίς να κάνουν κάτι. Θα βρίσκονται όλα μαζί για να επισκευάζουν, να μαθαίνουν και να γίνουν ομάδα», συμπλήρωσε.

ΤΑ… ΝΟΣΤΑΛΓΗΣΕ Ο ΚΕΝΚ
Τον Μάρτιο του 2010 και αφού είχε εκτίσει ποινή κάθειρξης 16 μηνών, ο Ιγκόρ Κενκ αποφυλακίστηκε, έχοντας πληροφορηθεί ότι το κράτος είχε κατάσχει τα ποδήλατα που βρέθηκαν στο γκαράζ του. Λίγους μήνες αργότερα, το κέντρο νέων του Σπύρου Παπαθανασάκη δέχτηκε την επίσκεψη ενός άνδρα, που ρωτούσε με ποιον τρόπο θα μπορούσε να πάρει κάποια από τα ποδήλατα, ενώ προσφέρθηκε να βοηθήσει για την επισκευή τους. Ήταν ο Κενκ, η παρουσία του οποίου σόκαρε τους παρευρισκόμενους στο κέντρο.

«Μου έπεσε το σαγόνι. Έμοιαζε με άνθρωπο που επισκέπτεται τα παιδιά του, παρότι είχε εναντίον του ασφαλιστικά μέτρα και δεν επιτρεπόταν να τα δει», ήταν η μαρτυρία μίας εθελόντριας, που μίλησε στην «Toronto Sun». Στην ίδια εφημερίδα έκανε δηλώσεις και ο Κενκ, που επέμενε πως τα ποδήλατα του ανήκουν και αποκάλυψε πως… πόνεσε η καρδιά του, επειδή «είναι σαν να παίρνεις μία Φεράρι και μία Λαμποργκίνι και να τις μετατρέπεις σε παλιοσίδερα».

Την ίδια μέρα, ο Σπύρος Παπαθανασάκης σχολίασε την επιθυμία του Κενκ να συνδράμει στην επισκευή: «Αν το εννοεί πραγματικά και θέλει να βοηθήσει, θα το σκεφτούμε. Μόνο μου μέλημα είναι να κάνω τα παιδιά ευτυχισμένα. Δημιουργούμε πολίτες που θα χρησιμοποιούν τα ποδήλατα ως μέσα μεταφοράς. Πολλά παιδιά δεν αντέχουν οικονομικά να αγοράσουν ποδήλατο». Για να έλθει η απάντηση του Κενκ στον Παπαθανασάκη: «Λέει μαλ… και ονειροβατεί. Αυτά τα ποδήλατα είναι πλέον άχρηστα».

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΩΝ ΛΥΣΕΩΝ
Όταν είχε ερωτηθεί στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη για την επιχειρηματική του ενασχόληση, ο Παπαθανασάκης είχε δώσει μία γενικόλογη απάντηση: «Και η μάνα μου λέει δεν ξέρει τι κάνω. Έχω ένα σχολείο και μία εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης κατά του καρκίνου. Έχω μία φιλανθρωπική εταιρεία στον Καναδά και σύντομα θα πάω για να μαζέψουμε λεφτά για τα παιδιά. Κάνω πολλά διαφορετικά πράγματα. Ούτε εγώ ξέρω τι κάνω μερικές φορές. Αν μου αρέσει κάτι, το κάνω». Προφανώς και εφόσον καλύψει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα γίνει πολύ πιο σαφής ενώπιον της επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Μέχρι τότε, μπορούμε μόνο να σκιαγραφήσουμε τον χαρακτήρα του, βάσει των γνωστών πεπραγμένων του. Έχουμε και λέμε: τηρεί τον λόγο του, αδράχνει την παραμικρή ευκαιρία και είναι διατεθειμένος να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία. Αυτό το τελευταίο, άλλωστε, το έχει δείξει και στη μέχρι τώρα παρουσία του στον Ηρακλή.

CYC Στο πλευρό των παιδιών του Τορόντο
Το κέντρο νέων λειτουργεί στη συνοικία Κάμπατζταουν του Τορόντο, με τον Σπύρο Παπαθανασάκη να έχει κεντρικό ρόλο.
Στόχος του προγράμματος, που «τρέχει» εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, είναι να παρέχει εξωσχολική δραστηριότητα σε παιδιά ηλικίας 10 έως 18 ετών, τα οποία για διάφορους λόγους παραμελούνται από τους γονείς τους. Η παραμέληση εποπτείας ανηλίκου θεωρείται κατά περίπτωση πλημμέλημα ή κακούργημα.

Το προσωπικό του κέντρου παραλαμβάνει τα παιδιά από το σχολείο και τα μεταφέρει σε μία από τις δύο εγκαταστάσεις του CYC (Cabbagetown Youth Centre), όπου γευματίζουν και λαμβάνουν μέρος σε μία σειρά από δραστηριότητες. Κάποιες εξ αυτών είναι η μελέτη των μαθημάτων τους, παιχνίδια δράσης και μη, σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους, μουσική, θέατρο και χορός. Παράλληλα, τα παιδιά αθλούνται με μπάσκετ, ποδόσφαιρο σάλας και χόκεϊ, ενώ ειδικά προγράμματα υπάρχουν για παιδιά έως 14 ετών, ώστε να αναπτύξουν τις ικανότητές τους.

Το CYC χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην κοινωνία της καναδικής μεγαλούπολης και μάλιστα λαμβάνει και επιδοτήσεις από το κράτος.