Αποκαλύψεις από Παντελίδη: «Το σημαντικό δεν είναι τι κάναμε, αλλά τι θα κάνουμε»

20

Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Σάββας Παντελίδης, με αφορμή την ολοκλήρωση ενός γύρου πρωταθλήματος στον πάγκο του Άρη.

Μίλησε για όλα όσα συνάντησε στην ομάδα, τις αλλαγές, τις δύσκολες στιγμές που πέρασε, τις μεταγραφές, αλλά και τον αγωνιστικό σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα.

Αναλυτικά όσα είπε

– Τη Δευτέρα ουσιαστικά συμπληρώνεται ένας γύρος με σας στον πάγκο. Κάνοντας έναν μίνι απολογισμό που θα στεκόσασταν;

«Είναι πολύ σημαντικό, πρώτος εγώ, να σκέφτομαι τι έχει πάει καλά. Το πρώτο που άλλαξε, από το παιχνίδι με την Ξάνθη και μετά, είναι τα αποδυτήρια. Έχει γίνει μεγάλη δουλειά σε αυτό το κομμάτι, κυρίως από τους ποδοσφαιριστές, γιατί μείναμε λιγότεροι, χωρίς να εννοώ φυσικά ότι έφυγαν παιδιά που έκαναν κακό στην ομάδα. Η ομάδα μπήκε σε έναν καλύτερο δρόμο και το έδειξε με την αντίδρασή της στο ματς της Ξάνθης και μετά, όταν τα πράγματα ήταν οριακά. Μετά από συζήτηση μέσα στα αποδυτήρια βάλαμε έναν στόχο, γιατί μέχρι ένα σημείο δεν υπήρχε ορατός στόχος. Εγώ από την πρώτη μέρα που ανέλαβα είχα πει γιατί είμαι εδώ. Μην είστε σίγουροι όμως ότι αυτό υπήρχε και στα αποδυτήρια. Αυτό που έβλεπα και αφουγκραζόμουν ότι υπάρχει είναι… “παίζουμε καλά ή δεν παίζουμε και όπου βγει”. Ο στόχος της Ευρώπης, αφού χάθηκε αυτός του Κυπέλλου, οριοθετήθηκε ουσιαστικά από εμένα, αυτό έγινε μετά από κουβέντα».

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι;

«Ασφαλώς όταν μία ομάδα αρχίζει να κάνει νίκες τα πράγματα βελτιώνονται γενικώς, και για τον προπονητή και για τους ποδοσφαιριστές. Δεν αλλάξαμε κάτι, απλά πλέον τα παιδιά μπορούν να ακολουθήσουν καλύτερα κάποια πράγματα και έχουν και τις δυνάμεις να το κάνουν. Δε νομίζω κάποιος να μην αντιλαμβάνεται την διαφορά, το πώς έτρεχε η ομάδα πριν και το πώς τρέχει τώρα μέσα στο γήπεδο.

Επειδή όμως γενικά σαν λαός, αλλά ιδιαίτερα σαν ομάδα, είμαστε πολύ ενθουσιώδεις ή απογοητευόμαστε πολύ εύκολα, το σημαντικό δεν είναι τι κάναμε αλλά τι θα κάνουμε. Έχουμε έξι παιχνίδια στα οποία πρέπει να πάρουμε όσο περισσότερους βαθμούς για να πετύχει η ομάδα τον στόχο της. Ακόμα δεν κάναμε τίποτα. Ο Άρης λόγω της περιπέτειας που πέρασε τα τελευταία χρόνια δεν έχει βρει ακόμα την ισορροπία του, να χαίρεται λίγο και να απογοητεύεται λίγο, διότι αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Δεν μπορείς ξαφνικά ούτε να πιστεύεις ότι έκανες τα πάντα, ούτε ότι καταστράφηκες. Σε ό,τι αφορά το τακτικό κομμάτι και τι θα πρέπει να βελτιώσουμε, σίγουρα πέρασε μία περίοδος δύσκολη, την ξεπεράσαμε και σιγά σιγά να αποκτήσουμε πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στο παιχνίδι μας».

– Στους δικούς σας ανθρώπους πώς περιγράφετε τη μέχρι τώρα εμπειρία σας στον Άρη;

«Ένα διάστημα με μεγάλη ένταση. Ένα καλούτσικο ξεκίνημα, μία δύσκολη συνέχεια και μετά… βλέπεις τον ήλιο. Το δύσκολο συνήθως είναι όταν αρχίσεις να ανεβαίνεις το βουνό να συνεχίσεις να το ανεβαίνεις, διότι σε παίρνει πολύ πιο εύκολα η κατηφόρα».

– Τι ήταν εκείνο που δουλέψατε περισσότερο για να βελτιώσετε;

«Αυτή η ομάδα ήταν πάρα μα πάρα πολύ αφελής. Έμπαινε μέσα στο γήπεδο και δεν είχε συγκεκριμένο στόχο και πλάνο, απλά έμπαινε για να παίξει μπάλα και όπου βγει. Αυτό έβλεπα εγώ χωρίς να θέλω να κρίνω την προηγούμενη κατάσταση. Για παράδειγμα, μετά το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό είπα ότι η ομάδα μου θύμισε τον προηγούμενο Άρη. Πλέον θεωρώ ότι η ομάδα ξεκινάει και τελειώνει το παιχνίδι ούσα περισσότερο προσηλωμένη στο πλάνο της. Αυτό οφείλεται και στην ένταση των προπονήσεων, από τον Ιανουάριο και μετά. Έχει αυξηθεί πάρα πολύ, παρότι για ένα διάστημα το πληρώσαμε αυτό με κακές εμφανίσεις».

Έχετε κάποιο παράπονο;

«Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Κανένας από εσάς δεν ξύπνησε μία μέρα και είπε… θα γράψω ότι αύριο φεύγει ο Παντελίδης. Αυτό είναι δεδομένο. Ξέρω ακριβώς τι γίνεται. Από την πρώτη μέρα που ήρθα είπα ποια είναι η δουλειά μου και μέσα από αυτήν θα δείξω τι μπορώ να κάνω. Ούτε μπορώ να μιλάω ούτε να παίρνω τηλέφωνα και να απαντάω σε ό,τι γράφετε ή ότι ακούγεται. Αν καταφέρω μέσα από τη δουλειά όμως να γυρίσω κάποιον που είναι απέναντί μου, αυτό το θεωρώ νίκη».

– Μετά το σετ των ντέρμπι η ομάδα μπαίνει σε… διαφορετικά παιχνίδια. Είναι έτοιμη να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο γήπεδο;

«Το πως παρουσιάζεται μία ομάδα στο γήπεδο εξαρτάται από τον αντίπαλο. Είμαστε έτοιμοι και δουλεύουμε για να αντιμετωπίσουμε όλες τις καταστάσεις, ακόμα και τις κλειστές άμυνες όπως αναμένεται να συναντήσουμε στα από εδώ και πέρα παιχνίδια μας».

– Με βάση τις αποστάσεις που υπάρχουν στη βαθμολογία ο στόχος της 4ης ή της 3ης θέσης είναι ρεαλιστικός;

«Δεν μίλησα ποτέ για τη θέση που θα τερματίσουμε, αλλά για τον στόχο της Ευρώπης. Στόχος μας είναι στα έξι παιχνίδια που απομένουν να κερδίσουμε όσα περισσότερα μπορούμε, αν όχι όλα».

– Από τα τρία ντέρμπι με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακό τι θα κρατήσετε;

«Τα δύσκολα για μένα, δεν ήταν τα ντέρμπι, είναι τα ματς που έρχονται. Γιατί; Γιατί μέσα στην εβδομάδα δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνεις στους ποδοσφαιριστές τη σημασία του αγώνα και το πόσο κομβικός είναι. Στα ντέρμπι ο καθένας πάντα δίνει το κάτι παραπάνω και δείχνει ότι θέλει να παίξει, αυτό είναι το εύκολο. Είναι πολύ πιο δύσκολο λοιπόν να κρατήσεις συγκεντρωμένη την ομάδα σου όταν παίζεις με τον Απόλλωνα, να περάσεις στον παίκτη ότι πρέπει να είναι 100% συγκεντρωμένος στο γήπεδο και ότι από αυτό το παιχνίδι έχεις μόνο να χάσεις. Αν κερδίσεις τον Απόλλωνα δεν θα σου πει κανένας μπράβο, διότι ο κόσμος το θεωρεί υποχρέωση τού Άρη».

– Γίνεται προετοιμασία για τη νέα χρονιά;

«Υπάρχουν σκέψεις και έχουμε συζητήσει ορισμένα θέματα με τη διοίκηση από τον Ιανουάριο ακόμα που είχαμε εντοπίσει κάποιους μεταγραφικούς στόχους. Δεν μας βγήκαν αλλά το πιθανότερο είναι να μας απασχολήσουν ξανά για το καλοκαίρι. Ξέρουμε πού χρειάζεται η ομάδα ενίσχυση. Όλα θα γίνουν στην ώρα τους».

– Μετά το ματς με τον Αστέρα Τρίπολης, είχατε αναφερθεί στη βελτίωση ορισμένων συνθηκών μέσα στην ομάδα. Τι εννοούσατε;

«Να ξεκαθαρίσω το εξής: για τα οικονομικά, τα πράγματα δεν είναι άσχημα. Δεν μπορεί να πει δηλαδή κάποιος ότι αυτό είναι η αιτία ή η αφορμή που η ομάδα πηγαίνει καλά ή δεν πήγαινε καλά το προηγούμενο διάστημα. Ασφαλώς όμως θα θέλαμε καλύτερες συνθήκες δουλειάς. Τι εννοώ; Τα γήπεδα που προπονούμαστε να είναι καλύτερα. Σε αυτό το κομμάτι χρειάζεται βελτίωση, χωρίς να κατηγορώ τη διοίκηση, γιατί είδα φωτογραφίες πώς ήταν το αθλητικό κέντρο πριν το καλοκαίρι και μπορώ να αντιληφθώ την προσπάθεια που έγινε και την πρόοδο. Μακάρι του χρόνου να γίνει ένα βήμα παραπάνω, όχι γιατί ο Παντελίδης έχει συνηθίσει να δουλεύει σε άλλες συνθήκες. Γιατί όσο ανεβαίνεις επίπεδο θα πάρεις και ποδοσφαιριστές μεγαλύτερου επιπέδου. Όταν λοιπόν αυτός έχει μάθει να δουλεύει με παροχές του οχτώ και εσύ τον βάλεις στις παροχές του πέντε, είναι δεδομένο ότι μετά από ένα σημείο θα αρχίσει να σου αποδίδει και αυτός στο πέντε. Δεν υπάρχει κανείς που θα ανεβάσει τις συνθήκες, όλοι προσαρμόζονται σε αυτές. Έχουν γίνει πράγματα, οπωσδήποτε όμως χρειάζεται βελτίωση και σε αυτό το κομμάτι».

Αισθάνεστε την αλλαγή στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα και προς εσάς; Ότι δηλαδή έχετε πλέον την αποδοχή του κόσμου του Άρη;  

«Μετά το παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα είχα πει ότι πρώτη φορά ένιωσα μέλος αυτής της ομάδας. Όσο περνάει ο καιρός το αισθάνομαι και περισσότερο».

Πόσο βοήθησαν οι μεταγραφές του Ιανουαρίου;

«Ο Λάρσον είναι ένας ποδοσφαιριστής που ξέρει να εκμεταλλεύεται άψογα τον κενό χώρο, δεν είχαμε τέτοιον παίκτη πριν. Σκέφτεται πολύ γρήγορα για τις κινήσεις που θα κάνει στην επίθεση. Ο Κόρχουτ είναι σοβαρός και ξέρεις τι περιμένεις να πάρεις από αυτόν στο γήπεδο, ξέρει τι κάνει και πότε θα το κάνει. Ο Ροζ σε μία περίοδο που έλειπε ο Βέλεθ μας έδωσε πάρα πολλά, επίσης είναι σοβαρός και βγάζει έναν ενθουσιασμό που βρίσκεται στον Άρη. Αυτό είναι πολύ καλό».

Πόσο σημαντική είναι η απουσία του Τόνσο;

«Στην παρουσία του Μάρτιν πόνταρα προσωπικά γιατί θεωρώ ότι είναι ο παίκτης που κλειδώνει σε αυτό το οποίο θέλω από την ομάδα μου. Δεν μπορώ να κάνω κάτι. Δουλεύουμε για να είναι πλέον κανονικά στην ομάδα».

Τα τμήματα υποδομής;

«Έχουμε σήμερα (σ.σ. χθες) ένα φιλικό με την Κ19. Θέλουμε να κοιτάξουμε και κάποια παιδιά γιατί είναι σημαντικό για την ομάδα να δούμε αν μπορούν 3-4 από αυτά να είναι μαζί μας».