«Δώρο και ευκαιρία ζωής ο Άρης… »

Σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη ο προπονητής του Άρη, Δημήτρης Σπανός, κάνει την αυτοκριτική του, αποκαλύπτει τα όνειρά του, αλλά κυρίως, αποδεικνύει πως στο μυαλό του δεν υπάρχει τίποτα άλλο, πέρα την επιτυχία του συνόλου, αφήνοντας το «εγώ» του σε δεύτερη μοίρα.

Αναλυτικά η συνέντευξή του στην εφημερίδα «Arena Press»:

Κόουτς, αναλαμβάνοντας τον Άρη το καλοκαίρι, γνώριζες τι θα συναντήσεις;

«Όταν μπαίνεις στο Κλεάνθης Βικελίδης, βλέπεις τις συνθήκες και όταν έχει τον κόσμο που είχε π.χ. με Μπόκα ή ΟΦΗ αισθάνεσαι τα πάντα όπως πραγματικά είναι. Αυτό θα πει μεγάλη ομάδα. Σε όλα τα υπόλοιπα θέλουμε πολλή δουλειά και εκεί επικεντρώνονται όλοι. Τα προβλήματα από τα προηγούμενα χρόνια, δεν ξεπερνιούνται όμως εύκολα. Οι ομάδες για μένα δεν αγοράζονται, αλλά χτίζονται».

Έχουν μπει φέτος οι βάσεις, από κάθε άποψη, για να μπορέσει ο Άρης να επιστρέψει δυναμικά στη Σούπερ Λίγκα;

«Όσον αφορά τη διοίκηση, είναι μία σταθερή κατάσταση με τον κ. Καρυπίδη εδώ και τρία χρόνια. Γιατί να μην είναι σταθερή και στη Σούπερ Λίγκα, κάτι που θεωρώ δεδομένο. Σε ένα ρόστερ 30 παικτών, χρειάζεται να επενδύσεις σε νέα παιδιά, που θα μπολιαστούν με το DNA του Άρη και θα έχουν 3-4 χρόνια συμβόλαιο. Αυτό θα πρέπει να το δει ο Άρης. Έτσι λειτουργούν οι μεγάλοι σύλλογοι στην Ευρώπη. Όχι ότι τα παιδιά που είναι στην ομάδα δεν μπορούν να σταθούν στην πρώτη κατηγορία. Το απέδειξαν άλλωστε στο Κύπελλο, ότι μπορούν και με το παραπάνω».

«ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΨΩ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ»

Ερωτώμενος, για το αν «βλέπει» τον εαυτό του στον πάγκο του Άρη, στη Σούπερ Λίγκα, απόλυτα ειλικρινής, απάντησε:

«Φυσικά, αλλά είναι ένα όνειρο. Δεν γίνεται να πάψω να ονειρεύομαι. Αν γίνει πραγματικότητα, δεν το ξέρω, το θεωρώ αρκετά μακρινό ακόμα. Αυτό που βλέπω, είναι ο επόμενος αντίπαλος και αυτό θα κάνω μέχρι να τελειώσει και μαθηματικά η άνοδος. Θέλει ακόμα πολλή δουλειά, γιατί δεν υπάρχει καμία ομάδα που να πετυχαίνει τους στόχους της με ένα… τριαντάφυλλο».

Πως διαχειρίστηκες την όποια αμφισβήτηση υπήρξε προς το πρόσωπό σου, όταν ανακοινώθηκε η πρόσληψή σου;

«Το ένιωσα και το ξέρουμε όλοι ότι είναι έτσι. Όμως ένας προπονητής, που θεωρεί ότι ξέρει τη δουλειά, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Ήρθα σε μία μεγάλη ομάδα, αλλά είχα στο μυαλό μου την αρχή, τη μέση και το τέλος του πλάνου. Μπήκα στη βαθιά από την πρώτη μέρα, δίχως να θέλω πίστωση χρόνου. Θεωρώ τον εαυτό μου επαγγελματία. Έκανα ότι θα έκανα και σε κάθε άλλη ομάδα. Με τη διαφορά, ότι εδώ η δουλειά αναγνωρίζεται γιατί είναι ο Άρης. Είναι πολύ σημαντική η ευκαιρία που μου έδωσε ο Άρης και τον ευχαριστώ γι αυτό».

Ο κόσμος αναγνωρίζει πλέον τα όσα έχεις πετύχει αυτό το πρώτο διάστημα. Πόσο σε ικανοποιεί;

«Το δέσιμο που έχω με τον κόσμο, το νιώθω, μ΄αρέσει και τους ευχαριστώ. Είναι σημαντικό να μπαίνει ένας προπονητής στο γήπεδο και να τον χειροκροτείται. Είναι μεγάλη τιμή. Αυτό όμως έχει περισσότερη πίεση, από αυτή της αμφισβήτησης. Σημαίνει ότι σε αποδέχθηκαν και πρέπει να τους τιμήσεις παραπάνω, με τα αποτελέσματα. Όταν είσαι ειλικρινής απέναντί τους είναι το σημαντικότερο. Δεν θέλω ούτε να καλύψω δικά μου λάθη, ούτε τίποτα. Βλέπω και λέω, ότι ακριβώς και ο κόσμος. Αυτό έχω καταλάβει και είναι πολύ σημαντικό».

«ΑΝΤΕΧΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ; ΜΠΟΡΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ…»

Εν συνεχεία, ο 48χρονος κόουτς, κλήθηκε να σχολιάσει την μεγάλη ευκαιρία που έχει πλέον στα χέρια του, όντας προπονητής του Άρη, αλλά και αν θεώρησε ποτέ ότι αδικήθηκε προπονητικά στο παρελθόν:

«Αν δεν είσαι τόσο πετυχημένος όσο θεωρείς ότι είσαι, τότε φταις εσύ. Είμαι παρορμητικός. Κάποιοι το παρεξηγούν, κάποιοι το αναγνωρίζουν. Τα λάθη θεωρώ είναι δικά μου. Δεν βρίσκω άλλοθι αλλού. Θεωρώ τυχερό τον εαυτό μου γιατί είμαι σε μία ομάδα σαν τον Άρη. Αν βγούμε κατηγορία και κάνουμε ότι έχουμε στο μυαλό μου, θα είναι το απόλυτο δώρο ζωής. Όταν κάθεσαι στον ίδιο πάγκο που έκατσε ο Κούπερ, δεν μπορείς να μην νιώθεις τιμή και να μην είναι μεγάλη ευκαιρία.

Τι έχει κερδίσει αυτό το εξάμηνο ο προπονητής Δημήτρης Σπανός;

«Ίσως φανεί σε όλους αστείο. Αλλά, ένας προπονητής που μπορεί να υπάρξει στον πάγκο του Άρη για έξι μήνες, μπορεί να υπάρξει και σε κάθε άλλη ομάδα στην Ευρώπη με άνεση. Αυτό το εξάμηνο, μου έδειξε, πως έχω τη δυνατότητα να κάνω καριέρα…».

Ένα ερώτημα που απασχόλησε έντονα το τελευταίο διάστημα, ήταν οι πραγματικές προθέσεις των ιθυνόντων του Άρη, αναφορικά με την μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας τον Ιανουάριο. Ειδικότερα, από τη στιγμή που και ο ίδιος ο Δημήτρης Σπανός, άφησε να εννοηθεί δημόσια, πως επιθυμεί να αλλάξει αρκετά στο ρόστερ. Ο προπονητής των «κιτρινόμαυρων», δίνει μέσω της «Arena Press», όλες τις απαντήσεις…

 Αρχικά, τοποθετήθηκε, γύρω από τα όσα είπε στη συνέντευξη τύπου, στον αγώνα με τον Παναιγιάλειο, περί ποδοσφαιριστών που δεν μπορούν να προσφέρουν στην ομάδα:

«Ίσως και να έκανα λάθος που μίλησα έτσι. Ίσως ήμουν παραπάνω παρορμητικός από το κανονικό. Οι παίκτες είναι όλοι καλοί. Ίσως θα ήταν καλύτερα να πω ότι δεν βοήθησαν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Με καθαρό μυαλό μετά τα βλέπεις όλα αλλιώς. Δεν θέλω να θίξω κανέναν ποδοσφαιριστή, όλοι είναι καλοί. Δεν θα μπω στη διαδικασία να χάσω κάποιον ποδοσφαιριστή».

Πόσο εύκολο είναι για την ομάδα να προχωρήσει σε αλλαγές στο ρόστερ της;

«Νομίζω ότι οι προσθαφαιρέσεις, έχουν να κάνουν με κάτι πιο σημαντικό. Ένα θέμα ήσσονος σημασίας με την άνοδο. Και είναι η αδειοδότηση. Δηλαδή, η ομάδα μπορεί να διώξει δέκα παίκτες και να αποκτήσει άλλους τόσους. Δεν ξέρω αν είναι σωστό όμως. Υπάρχει πλάνο για μία ομάδα που δεν θα έχει ανάγκη κανέναν, θα είναι βιώσιμη και κόσμημα. Αυτό το στόχο έχει ο πρόεδρος, αλλά και ο Παύλος Μυροφορίδης. Λογικό είναι να ζητάω παίκτες, γιατί με το κάτι παραπάνω, βελτιώνεις την ομάδα. Θα ήταν λίγες ή ελάχιστες αν γινόντουσαν, ούτως ή άλλως. Αν δε μπορούν να γίνουν δεν φοβάται κανένας. Δεν θα βρούμε καμία δικαιολογία. Ο σχεδιασμός από το καλοκαίρι ήταν σωστός και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Προτιμούμε να έχουμε άδεια, να είναι εκεί που πραγματικά ανήκει ο Άρης και ας συνεχίσουμε με το ίδιο ρόστερ, με το οποίο είμαι ικανοποιημένος. Αν εμείς χρειαζόμασταν μεταγραφές, τι πρέπει να πουν και οι αντίπαλοι που είναι πίσω μας;».

«ΛΟΓΙΑ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΑ»

Αναφορικά με την περιβόητη… «black list», που παρέδωσε ο ίδιος στη διοίκηση των «κιτρινόμαυρων», για να λυθούν συμβόλαια παικτών, επεσήμανε:

«Όταν κυκλοφόρησαν οι… μαύρες λίστες με ονόματα στην Αθήνα, είπα στους παίκτες μου κάτι. Αν μπουν στην διαδικασία αυτή, δεν θα βελτιωθούν, δεν θα κερδίσουν τίποτα. Είναι λόγια, φήμες και κουτσομπολιά. Κανένας από τον Άρη δεν μίλησε με ονόματα. Αν είναι σωστοί και σοβαροί αξίζουν να είναι στην ομάδα».

Θα πάρουν ποδοσφαιριστές της ομάδας δεύτερες ευκαιρίες;

«Εκ των πραγμάτων θα πάρουν. Υπάρχουν παιδιά που είναι εξαιρετικοί. Είναι κάτι διαφορετικό ο Άρης με ότι έζησαν παλιά. Ίσως ήθελαν μία περίοδο προσαρμογής. Ίσως ήταν άγχος και φόβος. Μέρα με τη μέρα συνηθίζεις στη ροή της μεγάλης ομάδας και αυτοί που θα πάρουν την ευκαιρία θεωρώ πως θα ανταποκριθούν γιατί είναι καλοί παίκτες και το πιστεύω ακράδαντα».

«ΙΣΩΣ ΥΠΑΡΞΕΙ… ΔΩΡΟ»

Ο Δημήτρης Σπανός, δεν αποκλείει, έστω και την ύστατη στιγμή, ο Άρης να αποκτήσει έναν ποδοσφαιριστή που θα μπορέσει να κάνει την διαφορά. Όπως έγινε το καλοκαίρι με τον Βαγγέλη Πλατέλλα…

«Να σας πω ναι ή όχι, για το αν θα πάρουμε παίκτη, δεν μπορώ. Το καλοκαίρι είχα πει ότι ο πρόεδρος, ίσως μας κάνει ένα δώρο. Και τελευταία μέρα έφερε τον Βαγγέλη Πλατέλλα, που έχει βοηθήσει πολύ την ομάδα. Εξαιρετική μεταγραφή, καλό παιδί και κόλλησε με τον Άρη λες και είναι χρόνια εδώ. Και νομίζω ότι θα είναι και για χρόνια. Αφήστε μου περιθώριο, θα μιλήσουμε διεξοδικά, δεν μπορώ να το πω με σιγουριά, προηγείται η αδειοδότηση. Μην κάνουμε εμείς, τα λάθη του παρελθόντος».

Θεωρείς ότι αδίκησες κάποιον ποδοσφαιριστή; Ή έστω έδωσες παραπάνω ευκαιρίες σε κάποιον που δεν τις άξιζε;

«Είναι σίγουρο ότι αν κλείσεις ένα κεφάλαιο δουλειάς, κάποιους έχεις αδικήσει και κάποιους ευνοήσει. Το σημαντικό είναι ότι δεν έγινε εσκεμμένα. Δεν θέλω το αλάθητο του προπονητή, ούτε με θεωρώ ως τον κορυφαίο. Προσπαθώ και δουλεύω καθημερινά, για να αδικήσω ελάχιστα. Όταν δεν είναι σκόπιμο, πάντα συγχωρείτε. Είμαστε άνθρωποι και κάνουμε κι εμείς λάθη. Προσπάθησα να βγάλω έξω το συναίσθημα με τη λογική και προσπάθησα να μην αδικήσω κάποιον κατάφορα. Νομίζω ότι το πέτυχα».

«Είναι συσσωρευμένη στη φετινή ομάδα η πίεση των τελευταίων χρόνων. Στον προπονητή, στον τεχνικό διευθυντή, στον πρόεδρο και στους παίκτες, νέους και παλιούς. Όταν ήρθα έβλεπα άγχος μέσα στα αποδυτήρια, για το πώς θα αντιδράσει ο κόσμος αν η ομάδα έχει ένα άτυχο αποτέλεσμα. Αυτό είναι αρρώστια. Αν το σκέφτεσαι δεν θα κερδίσεις ποτέ. Άσχημο αποτέλεσμα ήταν η ισοπαλία με τον ΟΦΗ, αλλά ο κόσμος χειροκρότησε. Αν έρθει κι άλλο, δεν ξέρω αν θα αντιδράσει το ίδιο. Αλλά θα πρέπει εμείς να δώσουμε τα πάντα κι ας μην κερδίσουμε. Ο κόσμος είναι ο καλύτερος κριτής όλων».

Η καλύτερη στιγμή…

Έχοντας να επιλέξει από την μέχρι στιγμής θητεία του στον Άρη, την καλύτερη στιγμή, αλλά και την πιο δύσκολη αντίστοιχα, ο Δημήτρης Σπανός, τόνισε:

«Δύσκολη στιγμή δεν έχει έρθει. Θα ήταν μία ήττα για παράδειγμα ή αν είχαμε άσχημες καταστάσεις στα αποδυτήρια. Υπήρχαν όμως πολλές καλές στιγμές. Ζεις τι θα πει Άρης στο φιλικό με την Μπόκα. Αλλά είναι ένα… φιλικό. Άλλο να το ζήσεις με την Ατλέτικο ή την Σίτι. Οι άνθρωποι που ήταν τότε στην ομάδα υπήρξαν ευλογημένοι και τους ζηλεύω. Απογοήτευση ήταν το γκολ στο 95΄με τον Πανιώνιο. Αλλά όλα αυτά συμβαίνουν. Το βασικό είναι να διαχειριστούμε μία άσχημη κατάσταση. Ίσως να μην έρθει και ποτέ, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι Με διαφορά η καλύτερη στιγμή, θα είναι όταν η ομάδα θα εξασφαλίσει και μαθηματικά την άνοδο».

«Μπορούσαμε το απόλυτο»

Όσον αφορά την βαθμολογική συγκομιδή της ομάδας, μέχρι και την 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος, ο Αιγιώτης κόουτς, τόνισε:

«Ο κάθε προπονητής ξέρει που μπορεί να φτάσει η ομάδα του, ποιο είναι το ταβάνι της. Το δικό μας θα ήταν το απόλυτο. Ο απολογισμός είναι καλός. Αν με ρωτήσεις αν είμαι ευχαριστημένος, δεν είμαι. Θα ήθελα να είχαμε εννιά στα εννιά. Δικαιούμασταν νίκη με ΟΦΗ και με Παναιγιάλειο. Η βαθμολογία λέει όμως την πραγματικότητα. Αν ήμασταν πιο προσεκτικοί θα είχαμε τους βαθμούς. Να μην γελιόμαστε, αν κερδίζαμε τον ΟΦΗ, τον αφήναμε πολύ πίσω. Δεν σημαίνει ότι την 8ηαγωνιστική κάποιος θα έχανε οριστικά το στόχο του. Σίγουρα θα ήμασταν καλύτερα τώρα, αλλά δεν μπήκαμε ποτέ στη διαδικασία ή να αγχωθούμε με το “κερδίζουμε και βγαίνουμε”».

«Η καλύτερη ευχή περικλείει και τους δύο. Του χρόνου ακριβώς τέτοια εποχή, να είμαστε εδώ, όλοι μαζί, με την ομάδα στην πρώτη κατηγορία και να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο…», η μεγάλη επιθυμία του Δημήτρη Σπανού για το 2018, τόσο για τον ίδιο, όσο και για τον κόσμο του Άρη…