Ζήτησε πίσω τους 5 βαθμούς η Ξάνθη

Εκδικάστηκε στο Διαιτητικό Δικαστήριο η προσφυγή της Ξάνθης που ζητάει την επιστροφή των 5 βαθμών που της είχαν αφαιρεθεί για το θέμα της μετοχικής σύνθεσης, επικαλούμενη αναστολή του διοικητικού εφετείου.

Την επιστροφή των πέντε βαθμών που της έχουν αφαιρεθεί για την απόφαση της μετοχικής της σύνθεσης, ζήτησε με την προσφυγή της που εκδικάστηκε στο Διαιτητικό Δικαστήριο η Ξάνθη, επικαλούμενη την αναστολή που πήρε από το Διοικητικό Εφετείο στο οποίο προσέφυγε.

Η Super League πάντως, δια του νομικού της Γιάννη Οικονομάκη, απάντησε ότι η αναστολή δεν «ακουμπάει» την αφαίρεση των πέντε βαθμών αλλά ενδεχόμενη μη συμμετοχή της στα πλέι άουτ, που δεν τέθηκε ποτέ, όπως είπε, και υποστήριξε ότι η Ξάνθη δεν έστειλε την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου στη Λίγκα μόλις εκδόθηκε αλλά 1.5 μήνα αργότερα, συνεπώς είναι εκπρόσθεσμη.

Οι δύο πλευρές πήραν προθεσμία για υπομνήματα μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.

Ο νομικός της Ξάνθης, Χρήστος Δετσαρίδης, τόνισε… «Ο αθλητικός δικαστής κ. Μάρκου είπε ότι επιβάλει την ποινή του -5 εξαιτίας της ανάκλησης του πιστοποιητικού. Από τη στιγμή που η ανάκληση με απόφαση του διοικητικού Εφετείου έχει ανασταλεί, πρέπει να ανασταλούν και τα έννομα αποτελέσματα της. Οι πέντε βαθμοί αφαιρέθηκαν γιατί έχουμε ανάκληση του πιστοποιητικού και από εκεί κι έπειτα υπάρχει νομικό ζήτημα. Εκδόθηκε η εκτελεστή διοικητική πράξη της ανάκλησης του πιστοποιητικού και βάσει αυτού επιβλήθηκε η ποινή.

Με την απόφαση αναστολής από το διοικητικό εφετείο, έπαψε να υφίσταται η απόφαση ανάκλησης. Έχουμε μια απόφαση δικαστηρίου σε αναστολή η οποία είναι ισχυρή και δεσμεύει, ακόμη και οι προσωρινές διαταγές εμπίπτουν στη διαδικασία της συμμόρφωσης. Η άποψη μας είναι ότι θα πρέπει έστω και προσωρινά, μέχρι την έκδοση της απόφασης, να μας επιστραφούν οι βαθμοί. Η απόφαση από το τμήμα αναστολών έχει δεσμευτική δύναμη» τόνισε.

Ο νομικός της Λίγκας, Γιάννης Οικονομάκης, είπε. «Η ανάκληση του πιστοποιητικού δεν είναι αδίκημα εξαιτίας των οποίων αφαιρούνται οι 5 βαθμοί. Όταν το διοικητικό εφετείο εβγαλε απόφαση, έχουν βγάλει ήδη απόφαση οι δικαστές της Λίγκας και λέει «μην έρχεστε σε εμάς για πράγματα που έχει κρίνει η πειθαρχική της Λίγκας».

Το Εφετείο έδωσε την αναστολή, όχι για να επιστραφούν οι βαθμοί, αλλά για να μην έρθει η Λίγκα και σου απαγορεύσει τη συμμετοχή στα πλέι άουτ, που δεν τέθηκε ποτέ. Πόσο πιο ξεκάθαρα να το πει. Απορώ με την προσφυγή αυτή, πραγματικά.

Η Ξάνθη πήγε στην Εφέσεων, και είπε να ανασταλεί η απόφαση για το -5. Η Εφέσεων ομόφωνα έκρινε ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Είπαν ότι δεν δεσμεύεται από το δεδικασμένου του διοικητικού εφετείου. Η Εφέσεων απέρριψε την αίτηση της Ξάνθης.

Συγκαλέσαμε ΔΣ για να επικυρώσουμε τη βαθμολογία. Εκείνη την ημέρα, 1.5 μήνα μετά την απόφαση του Εφετείου η Ξάνθη ζήτησε πίσω τους 5 βαθμούς, επικαλούμενη την απόφαση του διοικητικού εφετείου.

Από το κείμενο της απόφασης του διοικητικού εφετείου, η αναστολή αφορά μόνο την ανάκληση του πιστοποιητικού, δεν ακουμπάει το θέμα των βαθμών. Το λέει ρητά. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Βλέπει την πιθανή βλάβη που μπορεί να προκύψει από μη συμμετοχή. Θέμα μη συμμετοχής, νομικό ζήτημα, ουδέποτε τέθηκε.

Σε ένα άλλο σημείο του διοικητικού Εφετείου είναι ρητό ότι η απόφαση δεν αφορά την αφαίρεση των βαθμών. Λέει πως ότι έχει πάει στα πειθαρχικά όργανα, δεν μπορεί να το ακουμπήσει. Είναι ξεκάθαρο από το κείμενο της απόφασης ότι δεν ακουμπάει και δεν δίνει αναστολή για το θέμα της χορήγησης των βαθμών.

πηγή: sdna.gr