Ηρακλής 108 ετών!

60

Ο Ηρακλής, ένας εκ των ιστορικότερων συλλόγων στην Ελλάδα, συμπληρώνει σήμερα (29 Νοεμβρίου) 108 χρόνια από την ίδρυσή του.

Ο Γηραιός» ιδρύθηκε στις 29 Νοεμβρίου του 1908 στην -υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία- Θεσσαλονίκη και αποτελεί τον μακροβιότερο αθλητικό σύλλογο της πόλης, και έναν εκ των ιστορικότερων ολόκληρης της Ελλάδας. Οι επιτυχίες του σε όλα τα τμήματα του συλλόγου τον έχουν θέσει ως μία από τις σημαντικότερες ομάδες στην χώρα μας.

Μετράει συνολικά 77 τίτλους σε όλα τα αθλήματα σε Πανελλήνιο επίπεδο. Τα χρώματά του, μπλε και άσπρο, προέρχονται από την κυανόλευκη ελληνική σημαία, θέλοντας τότε να τονίσει το ελληνικό στοιχείο και την εθνικότητα των μελών του, στην σκλαβωμένη Θεσσαλονίκη.

Η ιστορία του, βέβαια, είχε αρχίζει να χτίζεται λίγα χρόνια νωρίτερα, και συγκεκριμένα το 1896, όταν ιδρύθηκε ο Όμιλος Φιλομούσων, ένα σωματείο μουσικό και φιλολογικό, από το οποίο και προέρχεται ο Ηρακλής, καθώς από το 1902 μέλη του ομίλου αποφάσισαν να εντάξουν τον αθλητισμό στις τάξεις τους.

Έτσι, λοιπόν, ήρθαν σε συνεννόηση με την Ελληνική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και τους παραχωρήθηκε το γυμναστήριο της Ελληνικής Κοινότητας, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αθληθούν.

Προχώρησαν στη δημιουργία τμημάτων ποδοσφαίρου, ποδηλασίας και κολύμβησης σε πρώτη φάση. Τα οικονομικά προβλήματα, όμως, είχαν κάνει την εμφάνισή τους από την αρχή, τα οποία και λύθηκαν με τη συνένωση του Ομίλου Φιλομούσων με την ομάδα Ολυμπία, με την οποία σχημάτισαν το 1908 τον Μακεδονικό Γυμναστικό Σύλλογο «Ο Ηρακλής», ο οποίος έπειτα από πιέσεις των Νεοτούρκων μετονομάστηκε σε «Οθωμανικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης “Ο Ηρακλής”».

Στο πρώτο καταστατικό του Ηρακλή, πρώτος πρόεδρός του ήταν ο γιατρός Α. Μάλτος.

Οι σημαντικότεροι αθλητές που φόρεσαν τη φανέλα του Ηρακλή, δεν είναι άλλοι από τον Βασίλη Χατζηπαναγή στο ποδόσφαιρο, αλλά και τον Δημήτρη Διαμαντίδη στο μπάσκετ και την Βούλα Πατουλίδου στον στίβο.

Αξίζει να πούμε ότι οι κοινωνικές δράσεις του Συλλόγου είναι πολλές, με τελευταία και πιο χαρακτηριστική την βοήθεια στους πρόσφυγες που είχαν μείνει αποκλεισμένοι πέρυσι στην Ειδομένη.

Τα τρόπαια του Ηρακλή:

Ποδόσφαιρο 
1 Κύπελο
1 Βαλκανικό Κύπελο

Μπάσκετ Αντρών 
2 Πρωταθλήματα

Μπάσκετ Γυναικών
3 Πρωταθλήματα

Βόλεϊ 
5 Πρωταθλήματα
6 Κύπελα
4 Σούπερ Καπ

Στίβος
7 Διασυλλογικά Πρωταθλήματα
8 Πρωταθλήματα Αντρών Ανοιχτού στίβου
1 Πρωτάθλημα Γυναικών Ανοιχτού Στίβου
1 Πρωτάθλημα Στίβου Αντρών Μαραθωνίου
3 Πρωταθλήματα Στίβου Γυναικών Μαραθωνίου
4 Πρωταθλήματα Ανωμάλου Δρόμου Αντρών
2 Πρωταθλήματα Ανωμάλου Δρόμου Γυναικών

Πάλη
18 Πρωτάθλημα Αντρών

Τζούντο
7 Πρωταθλήματα

Ράγκμπι
1 Πρωτάθλημα

Ξιφασκία 
1 Κύπελλο Γυναικών
1 Πρωτάθλημα Αντρών

Ποδηλασία
1 Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου