Η Μπρατισλάβα μέσα από τα μάτια του ΠΑΟΚ

Ο Δικέφαλος βρίσκεται από σήμερα το πρωί στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας για τον αυριανό αγώνα κόντρα στην Σλόβαν.

Η ασπρόμαυρη ΠΑΕ μας «ξεναγεί» στην πανέμορφη Μπρατισλάβα, στην οποία θα διεξαχθεί ο αγώνας.

Αναλυτικά:

Αν συμφωνήσουμε εξ αρχής ότι η πρωτεύουσα της Σλοβακίας δεν αποτελεί κατεξοχήν ταξιδιωτικό προορισμό, θα καταλήξουμε στο ότι 48 ώρες είναι υπεραρκετές για να πάρει κανείς το καλύτερο δυνατό από την πόλη της στέψης των βασιλέων.

Η πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα των 430.000 κατοίκων είναι οπωσδήποτε πάντως, μια ευχάριστη έκπληξη, δεδομένου δε ότι είναι πάντα μια πόλη της κεντρικής Ευρώπης χτισμένη στις όχθες του Δούναβη.

Διαθέτει και αίγλη και ταμπεραμέντο η Μπρατισλάβα, όπως φυσικά ένα κάποιο μεσαιωνικό μυστήριο. Συν του ότι οι χιλιάδες φοιτητές στην πόλη, ανάμεσα τους πληθώρα Ελλήνων, δίνουν ζωή και ρυθμό. Κι ας μην ξεχνάμε ότι απέχει μόλις 40 χιλιόμετρα από την Βιέννη, της οποίας αποτελεί μια low cost version.

  • Αδιαπραγμάτευτη είναι η επίσκεψη στην παλιά πόλη. Μεσαιωνική, με πλακόστρωτα στενά και παστέλ κτίρια του 18ου αιώνα. Μαγευτική όπως όλες οι μεσαιωνικές κεντροευρωπαϊκές πόλεις.
  • Η Μπρατισλάβα είναι η πόλη της στέψης των Ούγγρων βασιλέων και θα το καταλάβετε από τις μικρές χρυσές κορώνες που θα βλέπετε στα πλακόστρωτα. Αν τις ακολουθήσετε, θα καταλήξετε στον Καθεδρικό του Αγίου Μαρτίνου, όπου λάμβανε χώρα η στέψη του βασιλιά.
  • Σημαντική θεωρείται η επίσκεψη στο μνημείο Slavin, το μεγαλύτερο νεκροταφείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
  • Μια βόλτα στο κάστρο, επιβάλλεται. Για τη θέα. Για τα παγκάκια στα γύρω στενά. Για την αύρα του Δούναβη από ψηλά.
  • Μαγευτικές εικόνες θα σας χαρίσει το νυχτερινό πέρασμα της γέφυρας Novy Most, που ενώνει την παλιά πόλη με την περιοχή Petrzalka.
  • H Μπρατισλάβα έχει πολλά και ενδιαφέροντα μουσεία.Το μουσείο της πόλης της Μπρατισλάβα, το μουσείο των Οπλων, των Ρολογιών.
  • Διάσημη είναι η σλοβακική πρωτεύουσα για τα μπρούτζινα αγάλματα, που ξεπροβάλλουν παντού στη πόλη. Τα πιο χαρακτηριστικό είναι αυτό του Ναπολέοντα, που ξεκουράζεται σε ένα παγκάκι κι αυτό του Cumil, ενός εργάτη που βγαίνει χαμογελαστός από έναν υπόνομο.
  • Η πόλη, κυρίως λόγω του φοιτητόκοσμου, είναι γεμάτη cafe και bar, με …ακμαία νυχτερινή ζωή. Εμπειρία είναι μια επίσκεψη στα πρώην public bathrooms (ναι, δημόσιες τουαλέτες), που λειτουργούν ως μικροσκοπικά και cosy μπαρ, σερβίροντας ωραία ντόπια μπύρα.
  • Θα φάτε φυσικά, σνίτσελ, γκούλας και haluski, την σλοβακική εκδοχή των dumplings.