Η πρώτη φωταγώγηση της Τούμπας!

Σαν σήμερα 48 χρόνια πριν, 20/5/1970, το γήπεδο της Τούμπας φωταγωγήθηκε για πρώτη φορά με τον ΠΑΟΚ να διοργανώνει φιλικό με την πρωταθλήτρια Ευρώπης ομάδα της Μίλαν, γιορτάζοντας την μεγάλη αυτήν στιγμή.

Αναλυτικά η ΠΑΕ ΠΑΟΚ αναφέρει:

“Ο αντίπαλος που επέλεξαν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ υπό την προεδρία του κ. Γεωργιάδη για να κάνουν τα εγκαίνια του ηλεκτροφωτισμού του γηπέδου της Τούμπας ήταν η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 1969 Μίλαν.

Την άνοιξη του 1970 είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες και η ποιότητα του φωτισμού εξέπληξε ακόμη και τους ποδοσφαιριστές της Μίλαν που έκαναν προπόνηση στην Τούμπα την παραμονή της αναμέτρησης, την Τρίτη 19 Μαΐου 1970. “Οι εντυπώσεις των Ιταλών ποδοσφαιριστών και συνοδών από το γήπεδο της Τούμπας ήσαν άριστοι, όλοι δε εξεφράζοντο με τα καλύτερα λόγια δια τον χλοοτάπητα, κυρίως όμως δια τον φωτισμόν”, έγραφε χαρακτηριστικά η εφημερίδα Μακεδονία.

Το φιλικό παιχνίδι ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 20:45 και οι οπαδοί του ΠΑΟΚ θα έπαιρναν τον δρόμο για το γήπεδο της Τούμπας βράδυ για πρώτη φορά στην ιστορία σαν σήμερα 20 Μαϊου του 1970.

Το τελικό 0-0 μπορεί να μην τους προσέφερε την χαρά του γκολ, αλλά έκανε τους 20.230 θεατές μάρτυρες ενός ιστορικού αγώνα για τον ΠΑΟΚ.

“Κάτω από τον τέλειον φωτσιμόν του γηπέδου του ΠΑΟΚ οι ποδοσφαιριστές δείχνουν να αγωνίζονται όχι νύκτα, αλλά την ημέρα. Ο Φουντουκίδης εις την ανωτέρω φάσιν αποκρούει με κεφαλιά”,  ήταν η λεζάντα φωτογραφίας στις εφημερίδες της εποχής, οι οποίες έδειχναν τον ενθουσιασμό για την ποιότητα του φωτισμού της Τούμπας και λίγες μέρες αργότερα άρχισαν οι συζητήσεις για την εγκατάσταση ή και βελτίωση του φωτισμού στα υπόλοιπα γήπεδα της χώρας.

Σε εκείνη την αναμέτρηση ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε με την εξής σύνθεση:

Χριστοδούλου, Παπαχριστούδης (31′ Κατικάρης), Φουντουκίδης, Θεοφανίδης (53′ Δράμαλης), Μακρής (25′ Κοντογιώργος – 79′ Παπαχριστούδης), Τερζανίδης, Μουρατίδης, Παρίδης (50′ Γιακουμής), Κούδας, Σαράφης, Αφεντουλίδης (53′ Λαρίδης)”.