«Κίνδυνος για Άρη αν δεν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση»

Για την εκκαθάριση και την πιθανότητα να μην μπορεί ο Άρης να λάβει άδεια εφόσον δεν ολοκληρωθεί μίλησε το μέλος της Ε.Ε.Α. , Χρήστος Αρκούδης.

Αναλυτικά τα όσα είπε στο «Αθλητικό Metropolis»:

Για τα όσα αναφέρει ο υπάρχων νόμος και η γνωμάτευση Τριανταφυλλάκη: «Από την αρχή που αναλάβαμε εμείς στην Επιτροπή υπήρχε ένας μεγάλος προβληματισμός, ο οποίος στην πορεία μεγάλωσε, από αρκετές ομάδες που χρησιμοποιώντας την Γ’ Εθνική απαλλασσόντουσαν των χρεών και επιστρέφανε. Δεν μιλάω για καθαρές περιπτώσεις, μιλάω για περιπτώσεις που χρησιμοποιούνταν σαν πλυντήριο. Ψάχνουμε να βρούμε τον τρόπο και τη νομολογία εκείνη που θα αποτρέψει αυτήν την κατάσταση. Άλλωστε ο νόμος είναι σαφής, αν δεν τελειώσει η εκκαθάριση εντός 30 μηνών δεν μπορεί να γίνει νέα ΠΑΕ. Είχε βγει μια γνωμάτευση από τον κ. Τριανταφυλλάκη που έλεγε ότι κάτω από προϋποθέσεις, αν παραιτηθεί ο Ερασιτέχνης από το κεφάλαιο να γίνει. Κάποιες ομάδες κάνανε χρήση αυτής της γνωμάτευσης. Αλλά επειδή αυτό το φαινόμενο έχει πάρει πολύ μεγάλη έκταση, προβληματιστήκαμε πάρα πολύ ότι πρέπει να μπει ένας φραγμός στο ξέπλυμα και στο να χάνει ο κόσμος τα λεφτά του. Το Δημόσιο, το ΙΚΑ, οι ποδοσφαιριστές και πάει λέγοντας. Οι παράγοντες να καθαρίζουν και η ομάδα να επανέρχεται».

Για το αν είναι ειλημμένη η απόφαση: «Δεν υπάρχει γραμμένη απόφαση, αλλά σαν κατεύθυνση έχει αλλαχθεί. Δεν είναι απόφαση “ντε φάκτο”. Δεν σημαίνει ότι δεν θα δούμε κάποιες ειδικές περιπτώσεις που όντως εφαρμόζοντας τον νόμο προσπάθησαν να κάνουν εκκαθάριση, βρεθήκαν μπροστά σε αντικειμενικά εμπόδια, αλλά για κάποιους λόγους δεν μπόρεσαν να την ολοκληρώσουν. Λίγες καθαρές περιπτώσεις θα τις δούμε διαφορετικά. Καταλαβαίνουμε ότι έχει μπει αξιόλογος επενδυτής στον Άρη και γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση, αλλά σκοντάφτει σε κάποια εμπόδια. Αν όλη αυτή η προσπάθεια φτάσει σε κάποιο σημείο και για αντικειμενικούς λόγους δεν ολοκληρωθεί, δεν θα κλείσουμε τα μάτια».

Για τον λόγο της αντίδρασης του Κούγια: «Ο κ. Παπαλάκης, ο οποίος κράτησε μια μικρή επιφύλαξη, είναι σε αυτήν την κατεύθυνση και θέλει να δει κάποια πράγματα. Εμείς αφήσαμε ένα παράθυρο για να δούμε κάποιες περιπτώσεις, που αντικειμενικά προσπάθησαν οι άνθρωποι να εκκαθαρίσουν την ομάδα, βάλανε λεφτά, αλλά δεν τα κατάφεραν. Εμείς είπαμε να ζητήσουμε να τελειώσουν την εκκαθάριση, αλλιώς να συζητήσουμε αν θα μείνει το πιστοποιητικό ή θα τους το άρουμε. Εκεί εξεγέρθηκε ο κ. Κούγιας».

Για τις αδειοδοτήσεις: «Οι αδειοδοτήσεις δεν δίνονται μέχρι τέλος Μαΐου. Πέρυσι δώσαμε αδειοδοτήσεις για συμμετοχή στο πρωτάθλημα μέχρι τον Αύγουστο. Το Λαύριο ξεκίνησε διαδικασία τον Ιούλιο και αδειοδοτήθηκε τον Σεπτέμβριο, επειδή μπήκε στη θέση του ΚΑΟΔ. Ξέρω ότι δεν μπορούν να ολοκληρωθούν εντός 30 μηνών, ειδικά όταν υπάρχουν δικαστικοί κανόνες. Το ξέρουμε αυτό και σας είπα ότι θα εξετάσουμε κάθε περίπτωση. Δεν μπορώ να μιλήσω εξ ονόματος της Επιτροπής, δεν την εκπροσωπώ, ο καθένας έχει τη δική του άποψη, αλλά πρέπει να σας πω ότι ο προβληματισμός που έγινε από όλους μας είναι ότι δεν είμαστε κάθετοι. Ότι κάποιες περιπτώσεις θα τις δούμε, γιατί προσπάθησαν οι άνθρωποι, αλλά δεν πρέπει ο Σκόρδας να βγει άσπιλος και αμόλυντος. Να πληρώσει με την προσωπική του περιουσία αυτά που έκανε στον Άρη. Οι πλειστηριασμοί ξεκίνησαν από τον κ. Σκόρδα. Δεν πρέπει να πληρώσει για τα χρέη που άφησε; Αν δούμε ότι γίνεται προσπάθεια και ότι βρέθηκαν αντικειμενικά εμπόδια, δεν θα στερήσουμε κάτι από μια ομάδα που ξεκινάει, αφού έκανε όλη αυτήν την προσπάθεια με τελείως καινούριους όρους και με αξιόλογο επενδυτή με λεφτά νόμιμα. Θα το εξετάσουμε».

Για το αν κινδυνεύει ο Άρης και για τους φραγμούς που πρέπει να μπουν στις αδειοδοτήσεις: «Σίγουρα κινδυνεύει ο Άρης. Αλλά δεν σημαίνει ότι αν δεν τελειώσει η εκκαθάριση δεν θα πάρει αδειοδότηση. Αυτό δεν θέλουμε να χρησιμοποιηθεί από κάποιους σαν κωλυσιεργία για να γλυτώσουν. Θα δούμε όλα τα κριτήρια με μεγάλη αυστηρότητα. Ο κ. Παπαλάκης δίνει μεγάλη μάχη για να εξυγιάνουμε το ποδόσφαιρο και ειδικά τη Β’ Εθνική που επικρατεί ένα χάος. Σίγουρα όμως έχει όλες τις ευαισθησίες που χρειάζονται για να δει όλες τις περιπτώσεις και να εισηγηθεί. Αλλά από την άλλη πρέπει να μπει ένας φραγμός. Ξέρετε πόσες ομάδες της Β’ Εθνικής θα μείνουν; Ήδη ο Βόλος τελείωσε, ο Εργοτέλης τελείωσε. Στην Παναχαϊκή αφαιρέσαμε το πιστοποιητικό συμμετοχής λόγω εγγυητικής και κακώς παίζει. Έχουμε καλέσει σε απολογία την Παναχαϊκή και τη Football League. Παίρνουν σειρά και άλλες ομάδες. Η Β’ Εθνική θα μείνει μισή στο τέλος».

Για τη δική του θέση στην υπόθεση της αδειοδότησης του Άρη: «Εμείς περιμένουμε ένα Αθλητικό Νόμο. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε μια νομολογία. Η Επιτροπή μας, κάτω από μια γνωμοδότηση ενός καθηγητή πανεπιστημίου του Εμπορικού Δικαίου, επιβεβαίωσε αυτήν τη γνωμάτευση. Αν ερχόμαστε τώρα στην αντίθετη πλευρά σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές έχουν νομικά επιχειρήματα και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ούτε μπορούμε να είμαστε κάθετοι. Αλλιώς γιατί υπήρξε η γνωμάτευση; Κάποιες προσπάθειες πραγματικές θα πρέπει να βρεθούν με κάποιο ευρύτερο πνεύμα. Αυτό λέω, χωρίς να υπόσχομαι και να υποστηρίζω κανέναν. Πολλές φορές έχω πάει αντίθετα στο ρεύμα με την ψήφο μου, αλλά να είστε σίγουροι ότι θα υποστηρίξουμε το σωστό. Καλή επιτυχία στον Άρη γιατί είναι ιστορική ομάδα, η οποία αξίζει τον κόπο. Δεν σημαίνει ότι επειδή είναι ιστορική ομάδα θα της δώσουμε πιστοποιητικό, αλλά αυτό θα το κρίνουμε με άλλα κριτήρια. Όντως είναι μια ομάδα που έχει προσφέρει στο ποδόσφαιρο και στην Ελλάδα».