Μαθήματα VAR στην ΕΠΟ

Για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκε το σεμινάριο για το Video Assistance Referee στις εγκαταστήσεις της ΕΠΟ, με τους αξιωματούχους της ελληνικής διαιτησίας να δίνουν το παρών.

Παράλληλα στη Χαλκίδα ξεκίνησε το αντίστοιχο πανελλήνιο σεμινάριο γυναικών αξιωματούχων διαιτησίας 2018-19. Το περισσότερο κομμάτι του σεμιναρίου περιελάμβανε παρακολούθηση video clips εξομοίωσης των φάσεων και ανάλυσής τους.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος, Μιχάλης Κουκουλάκης, δήλωσε στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ: «Το πρώτο ζητούμενο στο σεμινάριο ήταν η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τον τεχνικό εξοπλισμό και με αυτό ασχοληθήκαμε την πρώτη μέρα. Οι διαιτητές έκατσαν στην κονσόλα, επεξεργάστηκαν τα μηχανήματα και χειρίστηκαν τα zoom των καμερών. Τη δεύτερη μέρα οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε γκρουπ και ο καθένας τους ολοκλήρωσε ένα σετ 25 video clips με περιστατικά που περιλαμβάνονται στις περιπτώσεις οι οποίες χρήζουν επέμβασης VAR, λειτουργώντας σε εικονικές συνθήκες».
Ο κ. Κουκουλάκης έδειξε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των διαιτητών τις πρώτες μέρες του σεμιναρίου. «Λαμβάνοντας υπόψιν ότι είναι η πρώτη φορά που οι διαιτητές έρχονται σε επαφή με τον τεχνικό εξοπλισμό του Video Assistant Referee, η ανταπόκριση και ο ενθουσιασμός που δείχνουν είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά στοιχεία για τη συνέχεια. Υπάρχει δίψα για μάθηση, που φαίνεται από την πληθώρα ερωτήσεων και την προσπάθεια να εμβαθύνουν όσο περισσότερο και όσο πιο γρήγορα στο σύστημα. Συνολικά οι αξιωματούχοι διαιτησίας που συμμετέχουν δείχνουν ότι ανυπομονούν για την εφαρμογή του προγράμματος σε πραγματικές συνθήκες αγώνων, αναγνωρίζοντας και οι ίδιοι πόσο πολύ μπορεί να τους βοηθήσει».

Στη Χαλκίδα, η πρώτη ημέρα του πανελληνίου σεμιναρίου περιλάμβανε την ανάλυση/παρουσίαση του προγράμματος από τους υπεύθυνους της ΚΕΔ και πρακτική εξάσκηση/εκγύμναση υπό τον ομοσπονδιακό γυμναστή διαιτησίας, Βασίλη Λώλη. Το σεμινάριο Γυναικών Αξιωματούχων θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη (18/4).