«Να παρέμβει η ελληνική δικαιοσύνη στις αναφορές του Κούγια»

66

Στον «FAIR PLAY 96.1FM» φιλοξενήθηκε ο Έλληνας πολιτικός, Γιώργος Ορφανός, μιλώντας για το ελληνικό πρωτάθλημα, την ανακοίνωση της ΑΕΛ για το στοίχημα αλλά και τους ξένους διαιτητές.

Αναλυτικά:

Σχετικά με την ανακοίνωση της ΑΕΛ για στημένο παιχνίδι: «Η καταγγελία είναι πολύ βαριά, αναφέρει και κάποια στοιχεία. Πρέπει να παρέμβει η αθλητική δικαιοσύνη, αφού πρόκειται για μία δράση που είναι στα όρια του ποινικού δικαίου, θέλει άμεσο ξεκαθάρισμα για το τι συμβαίνει στο παιχνίδι. Αν αυτά τα πράγματα αν γίνονται σε τέτοιου είδους παιχνίδια, τι θα συμβεί στα ντέρμπι; Θα έχει ο πολίτης πάντα την ανασφάλεια. Μόνοι μας έχουμε παραδώσει την χώρα μας, στην ΟΥΕΦΑ και την ΦΙΦΑ, οι οποίοι θέλουν να έχουν παντού τον έλεγχο και να ενεργούν. Θα πρέπει να πούμε ότι πάση θυσία θα έπρεπε να εξασφαλίσουμε την ελευθερία της χώρας μας, αλλά αν υπήρχε απονομή δικαιοσύνης θα ήταν αλλιώς. Εγώ το κατάφερα κάποια στιγμή αλλά με το πέρασμα του χρόνου αυτό χάλασε από μέσα. Λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας δεν έρχονται άνθρωποι με πολλά χρήματα για να διοικήσουν.»

Σχετικά με το στοίχημα στο ποδόσφαιρο: «Το στοίχημα δεν μπορείς να το βγάλεις έξω από το παιχνίδι. Αν το βγάλεις επίσημα θα γίνει ανεπίσημα. Θα πρέπει να το έχεις υπό έλεγχο, να βλέπεις ποιοι παίζουν ύποπτα. Αφού παίζονται τόσα χρήματα πρέπει να υπάρχει ένας έλεγχος στην διαδικασία. Αν το αποκλείσεις το στοίχημα από το ποδόσφαιρο θα γίνεται παρανόμως. Αυτοί που έχουν ασχοληθεί, γνωρίζουν τι γίνεται, τώρα ειδικά με τα ηλεκτρονικά συστήματα πιάστηκαν. Επειδή το έγκλημα πάντα προηγείται, θα πρέπει να αναπτυχθούν μέθοδοι που θα κυνηγήσουν αυτήν την διαδικασία, θα πρέπει να υπάρχουν σκληρές αποφάσεις αν αποδειχτεί αν είσαι ένοχος. Μόνο έτσι θα ηρεμήσει ο κόσμος που πηγαίνει στο γήπεδο να απολαύσει θέαμα.»

Σχετικά με τους ξένους διαιτητές: «Αυτό είναι μία κακή εξέλιξη. Στην δεκαετία του 50-60 έρχονταν Αιγύπτιοι που ήταν χειρότεροι από τους Έλληνες. Όλη αυτή η διαδικασία έχει ένα καλό και ένα κακό, αν οι διαιτητές που επιλεγούν είναι γνωστοί θα έχουν καθολικοί αποδοχή, αν όμως οι διαιτητές είναι κακοί θα καταρρεύσει όλη η διαδικασία. Εγώ προτείνω, να βγάλουμε στο τραπέζι 40-50 καινούργιους διαιτητές που θα επιλεγούν από τα αγωνιστικά τους προσόντα και να τους προστατεύσουμε για να μείνουν αδιάφθοροι. Πρέπει να δημιουργήσουμε μία γενιά καλών διαιτητών, γιατί η Ελλάδα βγάζει καλούς διαιτητές.»

Σχετικά με την κακή γενιά νέων διαιτητών: «Όταν κάνουν 2-3 κακά παιχνίδια θα πρέπει να φεύγει. Να βρεις την αντικειμενική ομάδα που αξιολογεί σωστά και να αλλάζεις τους κακούς διαιτητές. Πρέπει να φτιάξουμε τις καλές προθέσεις για να προχωρήσει το Ελληνικό ποδόσφαιρο σωστά, να διεκδικήσουμε το 50-50 πρέπει.»

Σχετικά με τον ερχομό: «Για τους ίδιους λόγους έρχονταν, όπως και την τωρινή περίοδο.»

Σχετικά με την χρηματοδότηση της Λίγκας από το κράτος: «Επειδή δεν έγινε κανένας διαγωνισμός, θεωρώ πως δίνουν τα χρήματα του Έλληνα πολίτη χωρίς αντίκρισμα. Δεν μπορεί ένα επαγγελματικό πρωτάθλημα να στηρίζεται στα χρήματα του κράτους. Αν δίνονταν κάποια χρήματα και επιστρέφονταν κάποια θα ήμουν σύμφωνος, δεν μπορεί να λειτουργεί το πρωτάθλημα ως επιδοτούμενο από το κράτος.»

Σχετικά με την κρίση που θα οδηγούσε στην μη-διοργάνωση: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν παράγει αυτά που έπρεπε να παράγει. Αναγκαστικά θα πέφτουν οι απαιτήσεις, δεν γίνεται να σου δίνουν 10 και να παράγεις τα 3, έστω να παράγεις τα 10 ώστε να υπάρχει ισοπαλία. Όταν η ιδιωτική εταιρία δίνει Α και εσύ ζητάς 2Α δεν γίνεται. Αυτό δεν έχει να κάνει με τις ομάδες που έχει αναλάβει αλλά πρόκειται για γενική σκέψη.»

Σχετικά με την λύση των χρεών του ΠΑΟΚ στην δική του θητεία: «Ο νόμος ήταν ευνοϊκός και ο ΠΑΟΚ μπήκε σε αυτόν. Επέλεξε η διοίκηση του έναν τρόπο να κινηθεί, μπήκε και το μπάσκετ με αποτέλεσμα να ξεχρεώσει το 2017. Μπήκαν όλες οι ομάδες της Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να σωθούν. Το κομμάτι που είχε μείνει ως εξαίρεση με επιλογή της διοίκησης του ΠΑΟΚ, μήπως καταφέρουν να κρατήσουν σε χαμηλότερους ρυθμούς τις προσαυξήσεις του ΠΑΟΚ.»

Σχετικά με τον νόμο των οπαδών: «Δεν ήταν καθόλου πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι. Ήταν ένας νόμος δίκαιος για αυτούς που πήγαιναν στο γήπεδο για να απολαύσουν το παιχνίδι. Το γεγονός ότι μετά απο 14 χρόνια οι πολίτες θυμούνται τον νόμο, πάει να πει ότι είχε θετικό αποτέλεσμα.»

Σχετικά με την κούρσα του πρωταθλήματος: «Εμένα δεν μου αρέσει να ονομάζω κάποιον φαβορί. Ο ΠΑΟΚ έχει μία σταθερότητα αφού όταν ακόμα και όταν δεν έχει πιάσει υψηλά στάνταρ απόδοσης κερδίζει. Όποιος κρίνει το πρωτάθλημα στην 6η αγωνιστική είναι λάθος.»

Σχετικά με τον Ιβάν Σαββίδη: «Εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά αλλά και οι πολίτες αναζητούν ανθρώπους τέτοιους ανθρώπους. Ο Σαββίδης με τις κινήσεις που κάνει έχει θετική εικόνα στο δικό μου μυαλό, αφού σέβεται στον χώρο που βρίσκεται. Κυρίως για εκείνους που νομίζουν ότι ανοίγει κάποιες θέσεις εργασίας.»