Ο Γκολάσα και το… Γιόμ-Κιπούρ

16

Ο Εγιάλ Γκολάσα είναι δικαιολογημένα απών από τις σημερινές προπονήσεις του ΠΑΟΚ. Ο Ισραηλινός δεν είτε διεθνής, δεν είναι τραυματίες, δεν είχε κάποιο πρόβλημα, αλλά παρόλα αυτά, απείχε από τις δύο προπονήσεις του ΠΑΟΚ σήμερα…

Οι λόγοι; Θρησκευτικοί!

“Ο Εγιάλ Γκολάσα δεν συμμετείχε στις προπονήσεις λόγω εβραϊκής θρησκευτικής γιορτής κατά τη διάρκεια της οποίας δεν επιτρέπεται να κάνει ο,τιδήποτε” ανέφερε το δελτίο τύπου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ,, εξηγώντας την απουσία του Ισραηλινού από τις προπονήσεις.

Οι Εβραίοι γιορτάζουν σήμερα το Γιόμ-Κιπούρ ή αλλιώς “τη μέρα της εξιλέωσης”.

Για τους Εβραίους, είναι “η μέρα της σκέψης, της προσευχής και της νηστείας”. Όπως αναφέρει σχετικός οδηγός, “το Γιόμ-Κιπούρ μας εξιλεώνει για αμαρτήματα μόνο απέναντι στον Θεό και όχι για τις άσχημες πράξεις μας απέναντι στους συνανθρώπους μας. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό πριν το Γιόμ-Κιπούρ, να ζητάμε συγγνώμη και συγχώρεση από συγγενείς, φίλους και γνωστούς, πριν κληθούμε να ζητήσουμε τη συγγνώμη του ίδιου του Θεού προς το πρόσωπό μας”. Για τους Εβραίους, αυτή είναι η μέρα, που ο Θεός τους συγχωρεί…

Φέτος το Γιόμ-Κιπούρ άρχισε με την δύση του ηλίου στις 3 Οκτωβρίου κι από την ώρα αυτή μέχρι την επόμενη δύση του ηλίου, οι Εβραίοι δεν επιτρέπεται να κάνουν απολύτως τίποτα!

Γι΄ αυτό και ο Γκολάσα ζήτησε την άδεια του ΠΑΟΚ να μην πάει στις προπονήσεις, και φυσικά την πήρε.

Ένα ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί πριν από χρόνια, όταν ο Ηρακλής υποδέχονταν τον Παναθηναϊκό στο γήπεδο της Ευκαρπίας. Προπονητής του Παναθηναϊκού τότε ήταν ο Γιτζάκ Σουμ, ο οποίος κάθισε ήσυχα στον πάγκο και μετά το παιχνίδι δεν έκανε δηλώσεις. Ήταν το “Γιόμ-Κιπούρ”.