Προς παίκτες του ΠΑΟΚ : Έχεις γράμμα Νο1

Προς κ. Πέλκα Δημήτρη

Μετά από την καλή χρονιά το όνομά σας άρχισε να ακούγεται και διεθνώς. Το να παίξει κανείς στο εξωτερικό είναι μια μεγάλη εμπειρία την οποία όλοι την αποζητούν. Το ζήτημα όμως είναι να παίξει σε καλή ομάδα. Επίσης δηλώσατε πρόσφατα ότι μόνο στο εξωτερικό και σε ένα καλό πρωτάθλημα ένας παίκτης μπορεί να διερευνήσει τα όριά του. Ωστόσο μάλλον δεν σας συμφέρει να φύγετε φέτος από τον ΠΑΟΚ. Η πορεία σας προς την καταξίωση μάλλον δεν έχει ολοκληρωθεί και έχετε ανάγκη ακόμη το περιβάλλον που σας ανέδειξε. Έξω μπορείτε να βρεθείτε ξένος μεταξύ ξένων και αναπληρωματικός με την παραμικρή κακή εμφάνιση. Να χαθείτε. Άλλωστε και στον ΠΑΟΚ θα έχετε την ευκαιρία φέτος να διερευνήσετε τα όριά σας, παίζοντας στην Ευρώπη ίσως και στο CHL. Μην ακούσετε σειρήνες και μην παρασυρθείτε από (κατ’ αρχήν) ψηλά συμβόλαια. Μην παρασυρθείτε από μάνατζερ που θέλουν απλά να κερδίσουν εδώ και τώρα. Λίγο αργότερα όλα θα είναι πολύ πιο ευνοϊκά.

Προς κ. Ομάρ Ελ Καντουρί.

Ήρθατε ως ‘μεσσίας’ αλλά δεν δικαιολογήσατε το ρόλο. Μιλήσατε για διάστημα προσαρμογής και για τον τραυματισμό σας, αλλά αυτό που σας χαρακτήρισε ήταν ότι δεν βγάλατε ενέργεια και πάθος στο παιχνίδι. Μόνο επίδειξη τέχνης, η οποία δεν έπιανε. Λίγο ‘μη μου άπτου’, λίγο μπλαζέ, δείχνατε ότι νιώθετε σαν να παίζετε σε ένα χαμηλότερο επίπεδο, σχεδόν σαν να μας κάνετε χάρη. Δεν είναι τυχαίο ότι η ομάδα άρχισε το πέταγμά της όταν απουσιάσατε από την ενδεκάδα. Στο μεγάλο έπος του τελικού τελικέ δεν χωρέσατε. Πρόσφατα δηλώσατε ότι προτιμάτε εδώ, το κλίμα, τον πρωταθλητισμό και την Ευρώπη από τη  μάχη αποφυγής υποβιβασμού στην Ιταλία, αλλά τα πράγματα θα είναι δύσκολα για σας. Σίγουρα δικαιούστε μια δεύτερη ευκαιρία αλλά η θέση στην οποία ο ΠΑΟΚ χρειάζεται έναν πολύ καλό παίκτη για να ανεβάσει επίπεδο, όπως όλοι συμφωνούν, είναι η θέση σας…

Προς κ. Βιειρίνια Αντρέ

Φύγατε παιδάκι και ήρθατε πρωταθλητής Ευρώπης, όπως δηλώσατε. Εμείς διαπιστώσαμε και ένα άνδρα, με όλη τη σημασία της λέξης. Δεν έχετε βέβαια καμιά σχέση με τον Βιεϊρίνια που έφυγε στην αθλητική ενέργεια, την ντρίπλα, τα κεραυνοβόλα σουτ. Αλλά μας εντυπωσίασε το μεστό σας παιχνίδι, η ωριμότητα, η αυτοπεποίθηση και η ηγετική σας παρουσία. Αυτά είναι σπάνια, τα άλλα θα τα βρεί ξανά η ομάδα και εύκολα, σε ένα πολύ καλό νέο παίκτη. Δεν βάλατε γκολ, αλλά βάλατε το καθοριστικό και όχι μόνο πήρατε τίτλο με τον ΠΑΟΚ αλλά συνδεθήκατε μ΄ αυτόν. Χαλάλι σας ό,τι έγινε για να επιστρέψετε. Θα υπάρχει αρχηγός για άλλα δύο τουλάχιστον χρόνια. Πολλοί λένε ότι χαραμίζεστε πίσω, λέγεται ότι κι εσείς προτιμάτε την επίθεση. Ο Λουτσέσκου όμως δεν είναι χαζός. Με σας πλάγιο μπακ είναι σαν να έχει δύο παίκτες μέσα στο γήπεδο. Κι εσείς δεν είσαστε πια ο καλύτερος αξιωματικός, να μάχεται στις πρώτες γραμμές αλλά ένας στρατηγός που χρειάζεται να βλέπει όλο το πεδίο μπροστά του.

Προς κ. Αλέξανδρο Πασχαλάκη

Ήσασταν η πιο ευχάριστη έκπληξη. Τα προσόντα σας είναι μοναδικά. Είναι να απορεί κανείς πώς φτάσατε σ’  αυτή την ηλικία με τόσο λίγα παιχνίδια. Για πρώτη φορά έχετε κάτι που σας αξίζει. Οι σειρήνες άρχισαν να χτυπούν και για σας αλλά να είσαστε προσεκτικός. Έχετε ανάγκη να παίζετε βασικός. Αργήσατε πολύ. Φανταζόμαστε ότι κι εσείς δεν θέλετε άλλο πια να βλέπετε δωρεάν ποδόσφαιρο από έναν πάγκο κι ας είναι και στο Σαν Πάολο. Θα μου πείτε: ‘Κι αν έχω πάλι την ευκαιρία; Θα σας πώ: ‘Κι αν δεν την έχετε;’. Η εξέλιξή σας πρέπει να ολοκληρωθεί σε μια πρώτη φάση εδώ. Άλλωστε θα έχετε την ευκαιρία να παίζετε βασικός σε Ευρωπαϊκά παιχνίδια. Δεν σας έχει συμβεί ποτέ άλλοτε. Όλα πρέπει να γίνονται βήμα-βήμα. Δεν είσαστε και μεγάλος για τερματοφύλακας. Ο Νικοπολίδης στην ηλικία σας άφησε τον πάγκο και έκανε τη μεγάλη του καριέρα.

Προς κ. Λημνιό Δημήτριο

Στην αρχή της προετοιμασίας ‘πήγατε και ήρθατε’ με τον προπονητή να μην σας πιστεύει. Ευτυχώς για σας πιο γρήγορα ‘πήγε’ εκείνος και ο καινούργιος πίστεψε και επένδυσε σε σας. Με τη νιότη και την ενέργειά σας βοηθήσατε πολύ την ομάδα, αλλά θα μπορούσατε να είχατε προοδεύσει πολύ περισσότερο. Με ένα γκολ και 16 τελικές σε 33 παιχνίδια, δεν θα σας προσέξει κανείς. Είσαστε βέβαια πολύ μικρός, μόλις 20 χρονών, αλλά πρέπει να προσπαθήσετε πιο σκληρά. Χρειάζεστε μεγάλη βελτίωση στο τελείωμα. Επίσης, στο δεύτερο μέρος του πρωταθλήματος αρχίσατε να παίζεται όπως οι πιο παλιοί παίκτες. Λίγο ευθυνόφοβα, λίγο συντηρητικά, λίγο ‘φύγε μπάλα από εμένα, αρκεί να μη μου χρεωθεί λάθος’. Έτσι δεν θα ξεπεταχτείτε. Βάλτε περισσότερο πάθος και ορμή στο παιχνίδι και πάρτε ρίσκα. Έχετε τις δυνατότητες. Μπείτε στις φάσεις μυριστείτε το γκολ. Μια καλή ιδέα θα ήταν να βρείτε λίγο τον κ. Σαλπιγκίδη. Και πού είστε… Δεν πιστεύουμε να κάνετε ένα μήνα διακοπές χωρίς προπόνηση; Όλοι οι νέοι παίκτες στον κόσμο βελτιώνονται στις διακοπές….