«Του χρόνου πάμε για πρωτάθλημα»!

44

Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη ο Σεμπαστιάν Λέτο αναφέρεται στην επιστροφή του στον Παναθηναϊκό, τον σοβαρό τραυματισμό του, τη συνεργασία του με τον Μπεργκ και το μέλλον του στο «τριφύλλι».

Πιο ώριμος και πιο «φτιαγμένος» ο Αργεντινός άσος παραδέχεται πως «ταιριάζω πιο πολύ με τον Μπεργκ σε σχέση με τον Σισέ», ενώ αποκαλύπτει πως «πήδηξα από την χαρά μου όταν μου είπαν για τον Παναθηναϊκό. Εδώ έχω ζήσει τα καλύτερά μου χρόνια».

Τα κυριότερα αποσπάσματα των όσων δήλωσε ο Λέτο στην εφημερίδα «Πράσινη»

Γνωρίζοντας όλες αυτές τις αλλαγές, τι ήταν αυτό που σε έκανε τόσο πολύ να θες να γυρίσεις;

«Για μένα ήταν πολύ εύκολο. Εδώ πέρασα τα καλύτερα χρόνια της καριέρας μου. Τόσο επαγγελματικά, όσο και στην καθημερινή μου ζωή. Όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να επιστρέψω δεν το σκέφτηκα περισσότερο για ένα δευτερόλεπτο».

Πότε έμαθες για πρώτη φορά ότι υπήρχε η προοπτική επιστροφής και τι ήταν αυτό που σκέφτηκες;

«Στην πραγματικότητα, εδώ και ένα-δύο χρόνια υπήρχε πάντα η… σπίθα της επιστροφής. Η σχέση μου ήταν πάντα πολύ καλή με τον Παναθηναϊκό, ακόμα και μετά την αποχώρησή μου. Πάντοτε, λοιπόν, υπήρχε στο μυαλό μου η σκέψη της επιστροφής στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό».

Ποιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που σε πήρε και σε ενημέρωσε για το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού;

«Ο εκπρόσωπός μου είναι εκείνος που χειρίζεται αυτά τα θέματα. Εκείνη την περίοδο ήμουν στενοχωρημένος. Γιατί δεν ήξερα αν μπορώ να συνεχίσω να παίζω ποδόσφαιρο. Όχι τόσο από φυσικής κατάστασης, αλλά πνευματικής. Όταν όμως με ενημέρωσαν για την προοπτική του Παναθηναϊκού, πήδηξα από τη χαρά μου».

Σε έχει αλλάξει σαν άνθρωπο όλη αυτή η περιπέτεια που πέρασες; Νιώθεις πιο ώριμος;

«Ναι, βέβαια, Αν μιλάτε για τον… προηγούμενο Λέτο, όχι ότι δεν υπάρχει, αλλά είμαι ένας άλλος άνθρωπος. Είμαι πιο επαγγελματίας. Προσέχω πολύ περισσότερο τα πράγματα, ίσως κι επειδή μεγάλωσα λίγο».

Έφυγες από μια κατάσταση στο ελληνικό πρωτάθλημα και ήρθες σε μια άλλη κατάσταση. Με όλα αυτά που βλέπεις από τους διαιτητές και όλα όσα συμβαίνουν, πώς μπορείς και διατηρείσαι σε ήρεμη κατάσταση;

«Είναι κάτι που ίσως το συνηθίζεις. Πριν τέσσερα χρόνια ήταν διαφορετικά, τώρα είναι μια άλλη κατάσταση. Είναι σίγουρα δύσκολο. Είναι κι αυτό που λέω και στους συμπαίκτες μου. Αν μπορούσαμε να είμαστε 10-15 λεπτά πιο συγκεντρωμένοι, θα μπορούσαμε να αλλάξουμε το αποτέλεσμα. Ξέρω ότι είναι δύσκολο κάτι τέτοιο. Αλλά όλα είναι στο χέρι μας, όλα εξαρτώνται από εμάς».

Επειδή είσαι ο Λέτο. Και ο κόσμος σε λαμβάνει πολύ σοβαρά όταν μιλάς. Αυτά τα χρόνια ο Παναθηναϊκός πέρασε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Ξεκίνησε από μία κατάσταση μηδέν, με πολλά χρέη και πλέον τώρα αρχίζει να ξεφεύγει σιγά-σιγά απ’ αυτήν την ιστορία. Ο κόσμος όμως, την ομάδα την έχει συνηθίσει ψηλά. Δηλαδή πρώτη στην Ελλάδα και με πορεία στην Ευρώπη. Φέτος δεν τα κατάφερε η ομάδα. Όπως ζεις τον Παναθηναϊκό από τον Γενάρη που ήρθες, μπορείς να πεις κάτι στον κόσμο για τη νέα σεζόν;

«Κατά την άποψή μου, τη νέα χρονιά μπορούμε να δώσουμε τη μάχη μας για το πρωτάθλημα. Από τη μέρα που έφυγα, μέχρι και σήμερα, βλέπω πολλές αλλαγές στον Παναθηναϊκό, είναι μια διαφορετική κατάσταση. Ίσως να πρέπει να έρθουν κάποιοι νέοι παίκτες, αλλά η βάση της ομάδας και η βάση του πώς πρέπει να παίζεις ήδη υπάρχει. Το ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, είναι δύσκολα, Αλλά κάθε δυσκολία, κάθε εμπόδιο είναι για καλό και αξίζει τον κόπο. Πιστεύω πως έχουμε πολλές δυνατότητες».

Ήδη υπάρχουν συζητήσεις ότι το συμβόλαιο 1,5 έτους είναι μικρό για σένα. Αν σε φώναζε κάποιος από τον Παναθηναϊκό από τώρα για να επεκτείνεις το συμβόλαιό σου για περισσότερα χρόνια και γιατί όχι να κλείσεις την καριέρα σου στην ομάδα, τι θα έκανες;

«Υπέγραψα για ενάμισι χρόνο. Γνωρίζοντας ο σύλλογος ότι ήμουν χωρίς παιχνίδια για έναν χρόνο ουσιαστικά. Συμφωνήσαμε λοιπόν, για αυτούς τους έξι μήνες, με σκοπό να συνεχίσουμε και την επόμενη χρονιά. Μακάρι για μένα, κάνοντας τα πράγματα σωστά και προσφέροντας στον Παναθηναϊκό, που αυτό είναι το πιο σημαντικό, να με φωνάζουν και να μου το προτείνουν. Θα με έκανε πολύ χαρούμε. Αλλά πρώτα πρέπει να το αποδείξω παίζοντας στον αγωνιστικό χώρο. Το λέω γιατί καθημερινά πρέπει να αποδεικνύεις τι μπορείς να κάνεις. Δεν μου επιτρέπω να σκέφτονται τι έκανα στο παρελθόν πριν από 2-3 χρόνια. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι τι μπορώ να κάνω και να προσφέρω σήμερα».

Τι σημαίνει για σένα ο Παναθηναϊκός και να παίζεις για τον Παναθηναϊκό;

«Για μένα είναι εύκολο. Και μόνο να μπαίνεις στο γήπεδο με τη φανέλα αυτής της ομάδας, σου δημιουργεί ένα συναίσθημα που πολύ δύσκολα ένας παίκτης μπορεί να αισθανθεί και να καταλάβει. Πιστέψτε με ότι, τώρα, το χαίρομαι πάρα πολύ. Αλλά βεβαίως αυτό δίνει και μια τεράστια ευθύνη. Γιατί μπορεί να παίξεις τρεις αγώνες και να μετά να μου πουν “πήγαινε σπίτι σου” (γελάει). Για αυτό και πρέπει να είσαι πάντα συγκεντρωμένος».

Πώς βλέπεις τη σημερινή ομάδα, μετά την επιστροφή σου στον Παναθηναϊκό, σε σχέση με την ομάδα που ήσουν στο προηγούμενο πέρασμά σου;

«Είναι δύο ομάδες διαφορετικές. Όταν ξεκίνησα την καριέρα μου στον Παναθηναϊκό, υπήρχαν παίκτες με μεγάλη εμπειρία και καλά ονόματα. Για μένα ήταν εύκολο να προσαρμοστώ, έχοντας αυτούς τους έμπειρους παίκτες δίπλα μου. Σήμερα υπάρχει μια ομάδα με νεαρούς ποδοσφαιριστές. Με την οποία δεν είναι εύκολα τα πράγματα, βάσει και της γενικότερης κατάστασης στον σύλλογο. Πλέον είμαι εγώ μέσα στους μεγαλύτερους, που πρέπει να δείξω κάποια πράγματα στους νεότερους. Αυτή είναι η βασική διαφορά που βλέπω».