Σοβαρό «θέμα» στην διαιτησία

21

Θέμα νομιμότητας και παραβίασης του κανονισμού διαιτησίας εγείρεται όσον αφορά το νέο πίνακα διεθνών διαιτητές που μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της Δευτέρας 27/10 επρόκειτο η ΕΠΟ να στείλει στη FIFA.

Σύμφωνα με πληροφορίες του SoccerPlus η ΚΕΔ συνεδρίασε το Σάββατο 25/10 και εισηγήθηκε την θέση του διεθνή Τάσου Κάκου που αποχώρησε από την ενεργό δράση να πάρει ο διαιτητής του ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, Χαράλαμπος Καλογερόπουλος, ο οποίος ήταν πρώτος στην κατάταξη των προτεινόμενων.

Ως εδώ τα πράγματα είναι απολύτως νόμιμα αφού σύμφωνα με το άρθρο 35 του κανονισμού διαιτησίας η ΚΕΔ είναι αυτή που υποβάλει στην ΕΠΟ του πίνακες με τους διεθνείς διαιτητές.

Ωστόσο στην παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου του κανονισμού διαιτησίας αναφέρεται ότι η πρόταση της ΚΕΔ «δεν είναι δεσμευτική για το ΔΣ της ΕΠΟ». Αυτό σημαίνει ότι η ΚΕΔ προτείνει και το ΔΣ της ΕΠΟ αποφασίζει χωρίς να δεσμεύεται από το τις προτάσεις της ΚΕΔ.

Όμως, αντί να συγκληθεί το ΔΣ και να αποφασίσει για τους πίνακες των διεθνών διαιτητών συνεκλήθη η Εκτελεστική Γραμματεία. Ενα ολιγομελές όργανο που βάσει του κανονισμού διαιτησίας είναι αναρμόδιο να αποφασίσει για τους πίνακες των διεθνών. Παρά ταύτα οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές για το ΔΣ, το οποίο το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να τις επικυρώσει.

Με βάση τα παραπάνω προκύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα:

Α) Γιατί δεν αποφάσισε το ΔΣ της ΕΠΟ ποιοι θα μπουν στους πίνακες των διεθνών διαιτητών και αποφάσισε η εκτελεστική γραμματεία;

Β) Γιατί με αυτήν την τακτική η ηγετική ομάδα της ΕΠΟ υποβιβάζει το ΔΣ σε ρόλο κομπάρσου που απλώς επικυρώνει αποφάσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας, αφαιρώντας του τμήματα της δικαιοδοσίας που βάσει των κανονισμών του ανήκουν;

Γ) Γιατί που από τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η προκαταρκτική έρευνα της Δικαιοσύνης για τους «στημένους πίνακες διαιτησίας», δεν εφαρμόζονται κατά γράμμα οι κανονισμοί σε ένα θέμα που αφορά πίνακες διαιτησίας;

Πηγή: soccerplus.gr