Βόμβα για Εργοτέλη και Βέροια!

23

Ενώπιον της πειθαρχικής επιτροπής της Super League θα βρεθούν την προσεχή Πέμπτη η Βέροια και ο Εργοτέλης, κατηγορούμενες για χειραγώγηση των αγώνων τους με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ!

O ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ, Παναγιώτης Καρράς είχε ασκήσει πειθαρχικές διώξεις στις ΠΑΕ Βέροια και Εργοτέλης, ως υπεύθυνες για πιθανή χειραγώγηση των αγώνων:

-Ολυμπιακός-Βέροια 3-0 (20/9/2014, 4η αγωνιστική)

-Εργοτέλης-Ολυμπιακός 2-3 (18/10/2014, 7η αγωνιστική)

-ΠΑΟΚ-Βέροια 4-1 (26/10/2014, 8η αγωνιστική)

Το μεγάλο μυστήριο σε αυτή την υπόθεση, είναι ότι ενώ η ΕΠΟ ανακοινώνει ΠΑΝΤΑ τις πειθαρχικές διώξεις που ασκεί ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, σε αυτή την περίπτωση δεν ανακοινώθηκε ΠΟΤΕ τίποτα!

Την Τρίτη 3/2, ωστόσο, η πειθαρχική επιτροπή της λίγκας κάλεσε (για την Πέμπτη) τις δύο ΠΑΕ σε απολογία για χειραγώγηση αγώνα κι έτσι η πειθαρχική δίωξη που είχε ασκηθεί έγινε γνωστή.

Oι πειθαρχικές διώξεις ασκήθηκαν βάσει των σχετικών εκθέσεων που είχε αποστείλει η UEFA στη χώρα μας, όπου μεταξύ άλλων στοιχείων περιγραφόταν η στοιχηματική δραστηριότητα των δύο αγώνων της Βέροιας με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ και του αγώνα του Εργοτέλη με τον Ολυμπιακό.

Στις εκθέσεις αυτές, αναφερόταν πως η Βέροια και ο Εργοτέλης είναι ύποπτοι ότι «κάθισαν» να ηττηθούν, χωρίς απαραιτήτως να έχουν γνώση γι’ αυτό ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ. Αυτός είναι και ο λόγος που κλήθηκαν σε απολογία μόνο οι συγκεκριμένες ομάδες, που βάσει κανονισμού και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, απειλούνται με υποβιβασμό.

Πρόσφατα είχε δικαστεί για ίδια υπόθεση και ο Ηρακλής Ψαχνών (για το ματς κυπέλλου με τον Ατρόμητο) και είχε φυσικά αθωωθεί, καθώς η αθλητική δικαιοσύνη είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδείξει ότι ένας αγώνας στήθηκε, έχοντας στα χέρια της ως μοναδικό στοιχείο την έκθεση της UEFA.

Οι προβλεπόμενες ποινές

Πρέπει να ανατρέξουμε πίσω στο καλοκαίρι του 2011 για να θυμηθούμε τις μοναδικές περιπτώσεις όπου ομάδες (όπως ο Ολυμπιακός Βόλου, η Καβάλα, η Ηλιούπολη κ.α.) τιμωρήθηκαν για χειραγώγηση αγώνων, ωστόσο σε εκείνες τις περιπτώσεις υπήρχε και επιπλέον υλικό από καταγραφή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που «ενίσχυαν» τις εκθέσεις της UEFA. Γι’ αυτό και λέμε πως στην προκειμένη περίπτωση είναι δύσκολο να επιβληθούν ποινές από αθλητικό δικαστήριο (αντίθετα με τα ποινικά, που έχουν επιβάλει και ποινές βασιζόμενες ΜΟΝΟ στις εκθέσεις της UEFA).

Όπως και να’ χει, οι προβλεπόμενες κυρώσεις βάσει του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ, σε περίπτωση καταδικαστικών αποφάσεων για Βέροια και Εργοτέλη, είναι πρόστιμο 300.000 ευρώ και υποβιβασμός.

Όμως η ΕΠΟ έχει φροντίσει να… «εξασφαλίσει» την δυσκολία να καταδικαστεί μια ομάδα για στήσιμο αγώνα, καθώς έχει προσθέσει στον πειθαρχικό της κώδικα ότι για να κριθεί υπαίτια η ομάδα πρέπει «περισσότεροι από δύο ποδοσφαιριστές να εμπλέκονται στο αδίκημα»!

Να σημειωθεί ότι η πειθαρχική επιτροπή της Super League δεν έχει καλέσει κάποιον ποδοσφαιριστή σε απολογία, παρά μόνο τις δύο ΠΑΕ.

 

Πηγή: sdna.gr