Ανατροπή με Σαράποβα

152

Μια ανακοίνωση της WADA, την Τετάρτη, πιθανόν να φέρει ανατροπή στην υπόθεση της Μαρίας Σαράποβα, ο οποία βρέθηκε θετική στη χρήση φαρμάκου Meldonium.

Σύμφωνα με την απόφαση της WADA, γίνεται αποδεκτή η ποσότητα του φαρμάκου μικρότερης ενός μικρογραμμαρίου σε δείγματα από ελέγχους που έγιναν πριν τη 1η Μαρτίου 2016. Αναφέρεται πως θα δίνεται “αμνηστία” σε αθλητές στους οποίους έχει εντοπιστεί η συγκεκριμένη ποσότητα.

Άρα, τόσο η Σαράποβα όσο και οι δεκάδες αθλητές που βρέθηκαν θετικοί στη χρήση του φαρμάκου, ενδέχεται να γλιτώσουν τη τιμωρία.

Πάνω από 100 αθλητές έχουν βρεθεί θετικοί στο Meldonium, αθλητές που προέρχονται κυρίως από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ανάμεσα τους Παγκόσμιοι Πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες.

Μετά την απόφαση της WADA, ο υπουργός Αθλητισμού της Ρωσίας, Βιτάλι Μούτκο, έβγαλε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής: “Το Ρωσικό Υπουργείο Αθλητισμού στηρίζει και καλωσορίζει την απόφαση που λήφθηκε από τη WADA, επειδή έχει δείξει μια προθυμία να κατανοήσει την κατάσταση, αντί να μείνει προσκολλημένος στους κανονισμούς.

Ήταν έτοιμοι να μελετήσουν πόσος χρόνος που απαιτείται, προκειμένου το meldonium να αποβάλλεται από τον οργανισμό ενός αθλητή. Η WADA έχει επιδείξει αμεροληψία και ότι είναι αντικειμενική στη μάχη κατά του ντόπινγκ”.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν «σύννεφα» σχετικά με τον χρόνο που χρειάζεται το φάρμακο για να αποβληθεί από τον οργανισμό, κάτι που είχε αποκαλύψει η εταιρεία παρασκευής του.

Μετά από αυτή την αποκάλυψη της WADA μόνο τυχαίο δε θα πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι η Μαρία Σαράποβα προπονείται κανονικά, ενώ ιθύνοντες της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής εξέφρασαν τη σιγουριά του ότι η 29χρονη  τενίστρια θα αγωνιστεί κανονικά στους Ολυμπιακούς αγώνες.