Αντίστροφη μέτρηση για το Πανευρωπαϊκό

105

Με εντατικούς ρυθμούς γίνεται η προετοιμασία της Εθνικής ομάδας TaekWon Do ITF για τους πανευρωπαϊκούς αγώνες που θα διεξαχθούν από τις 11 έως 17 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.

Όπως δήλωσε ο προπονητής της Εθνικής κ. Γιώργος Παπαδιώτης : “Φέτος κάνουμε 14 μέρες προετοιμασία περισσότερες από κάθε άλλη φορά. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πιο δεμένη ομάδα. Κάθε χρόνο βάζουμε ως στόχο να ανέβουμε πιο ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη του αθλήματος. Έτσι έχουμε εντείνει το ρυθμό των προπονήσεων. Ωστόσο δεν πιέζουμε τους αθλητές μας για να κατακτήσουν οπωσδήποτε μετάλλια. Στόχος μας είναι να αποδώσει ο κάθε αθλητής αυτό που μπορεί. Αν το καταφέρουμε, είναι σίγουρο ότι θα έχουμε πάρα πολλές διακρίσεις”.

Ρωτήσαμε τον εκ των έξι ομοσπονδιακών μας προπονητών, πόσο θα επηρεάσει τους αθλητές μας το γεγονός ότι οι αγώνες γίνονται στην Ελλάδα:

“Ξέρουμε ότι φέτος θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα ιδιαίτερο άγχος των αθλητών λόγω της έδρας. Έξω οι αθλητές είναι πιο χαλαροί. Θα είναι πολύς κόσμος, οι δικοί τους άνθρωποι στις εξέδρες, θέλουν να πάνε καλά, σε ένα πρωτάθλημα που θα γίνει στην πατρίδα τους. Όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν την αυτοσυγκέντρωσή τους και την επικοινωνία με τον προπονητή την ώρα του αγώνα. Δουλεύουμε όμως και γι΄ αυτό, ώστε να μην ξεφύγουμε από το πλαίσιο της τακτικής που θα έχουμε χαράξει για τον κάθε αγώνα».

Σχετικά με τον τρόπο που αγωνίζονται οι αντίπαλοί μας και κυρίως οι Ρώσοι και οι πρώην Ανατολικοί, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Παπαδιώτης: “Οι Ρώσοι έχουν μεγάλη δύναμη και ταχύτητα. Εμείς προσπαθούμε να τους αντιμετωπίσουμε με τακτική ποιότητα και πλούτο στις κινήσεις και όταν βέβαια χρειαστεί και με δύναμη. Εκείνοι είναι πολύ πιο μπροστά σε υποδομές, εμείς είμαστε πιό πολυμήχανοι. σαν τον Οδυσσέα. Σε τελική ανάλυση δεν βλέπουμε χώρες αλλά αθλητές. Η σκέψη μας είναι να μπούμε με πάθος στον αγώνα για να κερδίσουμε. Ό,τι κι έγινε στην προετοιμασία τελικά μέσα το τερέν βρίσκονται δύο αθλητές, ο ένας ενώπιον του άλλου. Ο Έλληνας εκείνη τη στιγμή βγάζει πάθος”.

Το κλίμα ανάμεσα στους αθλητές της εθνικής μας είναι πολύ καλό και η αισιοδοξία τους περισσεύει. Η Θεογνωσία Μιχαηλίδου από τη Θεσσαλονίκη, λαμβάνει μέρος για 5η φορά σε μεγάλους αγώνες. Έχει 1η και 2η νίκη σε παγκόσμιο νεανίδων και 3η σε παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό γυναικών. Με τις επιδόσεις αυτές η απάντησή της στην ερώτησή μας, ποιος είναι ο στόχο της, είναι απλή. Η πρωτιά.

Μολονότι ανέβηκε μόλις πέρσι στην κατηγορία των γυναικών. Βασική της αντίπαλος είναι μία αθλήτρια από την Βουλγαρία, πολύ μεγαλύτερη και έμπειρη από την οποία έχει χάσει μιά φορά αλλά τώρα πιστεύει πως θα την ξεπεράσει.

Ο Γιώργος Ιωαννίδης, επίσης από τη Θεσσαλονίκη, λαμβάνει αντίθετα μέρος για πρώτη φορά, στην κατηγορία των εφήβων : “Είναι ένα εξαιρετικό συναίσθημα, μας λέει. Κάνω TaekWon Do 10 χρόνια. Δούλευα πολύ καιρό για τη συμμετοχή μου στην εθνική ομάδα και τώρα μου βγήκε. Έχω πολύ καλή ψυχολογία και ελπίζω ότι θα πάω καλά. Βέβαια εγώ δεν ξέρω καθόλου τους υποψήφιους αντιπάλους μου, γιατί στους εφήβους έτσι γίνεται. Όλα είναι πολύ ρευστά”.

Η Μαρία Λεκατσά κατάγεται από τα Γιάννενα. Λαμβάνει μέρος στις γυναίκες, με δύο χρυσά σε παγκόσμια πρωταθλήματα νεανίδων, ένα αργυρό στην κατηγορία γυναικών και 2η και 3η θέση σε πανευρωπαϊκά γυναικών, στις αποσκευές στης. Στοχεύει κι αυτή στο χρυσό : “Πέρσι ήρθα 3η , χάνοντας κι εγώ από μια πολύ καλή και έμπειρη αθλήτρια, σημειώνει, αλλά φέτος αν τη συναντήσω θα την κερδίσω”.

Η Ευγενία Σαρρή κατάγεται από το Λεωνίδιο Αρκαδίας και κατεβαίνει ως πρωταθλήτρια μια και ήρθε 1η  στο τελευταίο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ο στόχος της είναι να διατηρήσει τον τίτλο της αλλά όπως παρατήρησε: :Ξέρω καλά πως είναι πιο δύσκολο να διατηρήσεις έναν τίτλο από το να τον κατακτήσεις για πρώτη φορά”.

Ο Παναγιώτης Ντόβας κατάγεται από την Νέα Σμύρνη και μετράει ήδη οκτώ συμμετοχές σε μεγάλες διοργανώσεις.  Οι τίτλοι του; Χαρτί και μολύβι: Δύο παγκόσμια ασημένια, δύο χρυσά πανευρωπαϊκά, ένα ασημένιο πανευρωπαϊκό, πέντε χάλκινα πανευρωπαϊκά, καλύτερος αθλητής στην Ευρώπη για το 2008. Παρ΄ όλα αυτά, όπως μας λέει: “Πάντα θέλεις την πρωτιά. Τώρα όμως έχω μεγαλύτερη εμπειρία και το ευχαριστιέμαι περισσότερο. Είμαι πιο χαλαρός από τότε, στην αρχ,ή που είχα πολύ άγχος. Η προσπάθεια όμως είναι πάντοτε ή ίδια. Τώρα περιμένω έναν Ουκρανό ο οποίος με κέρδισε δύο φορές στο παρελθόν. Έχω όμως καλύτερη ψυχολογία για να τον κερδίσω”.

Ο Παναγιώτης Κοκκάλας είναι από την Τρίπολη, με ιδιαίτερη καταγωγή από το ιστορικό Βαλτέτσι, όπως τονίζει. Βρίσκεται για 4η φορά στην Εθνική με ένα χάλκινο μετάλλιο σε πανευρωπαϊκό και ένα αργυρό σε παγκόσμιο. “Στόχος μου αυτή τη φορά είναι το χρυσό. Θα αγωνιστούμε μέσα στη χώρα μας, μπροστά στους ανθρώπους μας λέει (την ώρα που οι συναθλητές του σχολιάζουνε γελώντας ότι …θα έρθουν εκδρομικά από την Τρίπολη). Είμαι προετοιμασμένος για το καλύτερο. Ωστόσο αυτό που μετράει είναι πως είμαστε μια δεμένη ομάδα, με πολύ καλή καθοδήγηση και αυτό μας φέρνει σε πολύ καλή ψυχολογική κατάσταση”.

Να έρθει ο κόσμος να χαρεί τους αγώνες

Στο τέλος της συζήτησής μας, όλοι μαζί, αθλητές και προπονητές απηύθυναν έκκληση προς τον κόσμο να έρθει στο γήπεδο και να απολαύσει τους αγώνες, λέγοντας: “Θέλουμε να μας βοηθήσουν και να τους ευχαριστήσουμε και θέλουμε να κάνουμε νέους φίλους στο άθλημά μας”.