Είναι τα e-sports το νέο μεγάλο βήμα στο αθλητικό στοίχημα;

83

Τα e-sports, μια νέα ταχέως αναπτυσσόμενη τάση στον χώρο του αθλητικού στοιχήματος, φαίνεται πως ήρθαν για να μείνουν! Η νέα αυτή τάση της εποχής που έχει αποκτήσει μεγάλο φανατικό κοινό – κυρίως από τη γενιά των λεγόμενων «Millennials» – βασίζεται σε μια αμφίδρομη σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στον άνθρωπο και τους υπολογιστές. Τα e-sports (συντομογραφία των Electronic Sports) γνωστά και ως ηλεκτρονικά αθλήματα, είναι μια νέα μορφή αθλητισμού που έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως το νέο μεγάλο βήμα στο χώρο του αθλητισμού. Πιο συγκεκριμένα, στα e-sports τον ρόλο των αθλητών τον αναλαμβάνουν οι παίκτες που συναγωνίζονται μεταξύ τους μέσω υπολογιστών ή παιχνιδομηχανών. Πρακτικά, οι παίκτες γίνονται αθλητές και δοκιμάζουν τις επιδόσεις τους, ξετυλίγοντας το ταλέντο τους τόσο στον αθλητισμό όσο και στη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Η δυναμική που έχουν αποκτήσει τα e-sports είναι τόσο μεγάλη που η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή τα αναγνώρισε επισήμως ως άθλημα, ενώ στόχος είναι να ενταχθούν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ταυτόχρονα, κορυφαία παγκόσμια αθλητικά σωματεία έχουν δημιουργήσει – ή σχεδιάζουν να δημιουργήσουν – τμήματα e-sports. Αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η ετήσια έρευνα των PayPal και SuperData για τα e-sports, υπολογίζεται ότι τα έσοδα από την αγορά των e-sports σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 2018 θα φτάσουν τα 325 εκατομμύρια δολάρια. Στην ίδια έρευνα αναφέρεται πως περίπου 27 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη ασχολούνται δυναμικά με τα e-sports, ενω εξ’ αυτών οι 437 χιλιάδες είναι Έλληνες. Εντυπωσιακό είναι και το στοιχείο πως στην Ελλάδα το γυναικείο κοινό που ασχολείται με τα e-sports αυξάνεται σταθερά με το αντίστοιχο ποσοστό να φτάνει το 19% το 2017. Αντίστοιχα υψηλά είναι τα ποσοστά των εφήβων στην χώρα που ασχολούνται επίσης με τα e-sports.

Από τα παραπάνω στοιχεία διαφαίνεται ξεκάθαρα η τάση που επικρατεί στον χώρο του αθλητισμού προς τα e-sports, τα οποία δεν έφτασαν τυχαία να αποτελούν ό,τι πιο ενδιαφέρον υπάρχει πλέον στο κομμάτι του αθλητικού στοιχήματος. Τα πιο μεγάλα brands από τον χώρο του παγκόσμιου αθλητικού στοιχήματος έχουν ενσωματώσει στις υπηρεσίες τους τα e-sports, τα οποία μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφεραν να αγγίξουν την κορυφή συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον του κοινού. Στην Ελλάδα, τα e-sports έχουν κερδίσει έδαφος στον χώρο του αθλητικού στοιχήματος και τα καλύτερα Online casinos προσφέρουν τέτοιου είδους παιχνίδια στους χρήστες τους. Οι χρήστες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μοναδικές εμπειρίες παιχνιδιού, με άριστα γραφικά στοιχεία τα οποία δημιουργούν ένα πολυμεσικό περιβάλλον γεμάτο έντονες στιγμές. Παράλληλα μπορούν να οργανωθούν και να παίξουν σε ομάδες, γεγονός που δημιουργεί ένα ακόμη κίνητρο για τους χρήστες για να επιλέξουν κάποιο από τα διαθέσιμα e-sports για να στοιχηματίσουν διαδικτυακά. Μάλιστα, τα e-sports προσφέρουν και την δέουσα ασφάλεια στους χρήστες ώστε το παιχνίδι τους να τους μένει αξέχαστο χωρίς να τους απασχολούν θέματα ασφάλειας. Για την γενικότερη ασφάλεια του χρήστη στο διαδίκτυο το αρμόδιο τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας άλλωστε αναρτά στην επίσημη ιστοσελίδα της σχετικές οδηγίες – συμβουλές προς τους πολίτες, ώστε να γνωρίζουν πως να είναι ασφαλείς κατά την πλοήγησή τους.

Ιστορικές ελληνικές ομάδες όμως ο Παναθηναϊκός αλλά και ο Άρης έχουν ήδη ιδρύσει τμήματα e-sports, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα συνολικά κέρδη από τα e-sports ανήλθαν σε 253 εκατομμύρια δολάρια το 2017,  με τους ειδικούς του χώρου να εκτιμούν πως τη φετινή χρονιά τα έσοδα θα κυμανθούν στα 325 εκατομμύρια δολάρια. Τα e-sports φαίνεται πως έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο ρεύμα πλέον τόσο στον χώρο του αθλητισμού όσο και στον χώρο του αθλητικού στοιχήματος, με την παγκόσμια αυτή τάση να έχει φτάσει για τα καλά και στην Ελλάδα. Το μέλλον τους προδιαγράφεται λαμπρό ενώ το γεγονός πως οι διαδικτυακοί παίκτες των e-sports αυξάνονται διαρκώς, παγκοσμίως δημιουργούνται συνέχεια τουρνουά e-sports και ολοένα και περισσότερες εταιρίες και αθλητικά σωματεία επενδύουν σε αυτά μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.