Απορριπτική η απόφαση για Θέρμη

Σε πλήρη επιβεβαίωση του πρωινού ρεπορτάζ του Thessports, η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για τους όρους του διαγωνισμού εκμίσθωσης της έκτασης που επιθυμεί ο Ιβάν Σαββίδης στη Θέρμη, ήταν αρνητική.

Παρ’ όλα αυτά όπως τόνισε στον Arena FM ο δικηγόρος, Αντώνης Βγόντζας, ο οποίος είχε συμβουλευτικό ρόλο στην υπόθεση, ώστε να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, η απορριπτική απόφαση, εμπεριέχει χοντρά λάθη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά :

“Ο Γενικός Γραμματέας έχει αποδεχθεί την αρνητική άποψη της υπηρεσία. Έχω διαβάσει την αρνητική άποψη της υπηρεσίας. Φοβάμαι πως η υπηρεσία δεν έχει δίκιο σε μερικά σημεία χονδροειδώς. Η υπηρεσία ισχυρίζεται ότι ο σκοπός εκμίσθωσης είναι κάτι άλλο απ’ αυτό που αναφέρεται στην πρόταση του δήμου. Είναι σαφές πως ο δήμος ήθελε το μεγαλύτερο δυνατό μίσθωμα.

Η αποκεντρωμένη διοίκηση δεν μπορεί να το ελέγξει αυτό. Όταν ο δήμος λέει πως θέλει να νοικιάσει έναν χώρο αυτό δεν μπορεί να το ελέγξει κανένας. Πρέπει να εξετάζει μόνο τον φάκελο. Ο Θανάσης Καρούντζος είναι φίλος μου και μου ζήτησε να βοηθήσω για να ξεπεραστούν οι αρνητικές νομικές εισηγήσεις. Δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς και να τις παρακάμψει” τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “Η νέα απόφαση λέει ότι έπρεπε να ακολουθηθούν κάποιες άλλες διαδικασίες γιατί ο σκοπός εκμίσθωση είναι διαφορετικός. Λέιε ότι υποκρύπτει κατασκευές η παραχώρηση της έκτασης. Όταν ο δήμος λέει πως αυτά τα στρέμματα πρέπει να αξιοποιηθούν με σκοπό να υπάρξει το μεγαλύτερο δυνατό μίσθωμα, δεν μπορεί να έρθει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και να πει πως θέλεις να κάνεις κάτι άλλο και να υποννοεί πως πρέπει να πάει σε ανάθεση δημοσίου έργου.

Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία ασάφεια στην νέα απόφαση του δήμου Θέρμης. Ότι λέει ο νόμος πως πρέπει να περιγραφεί, περιγράφεται. Έχουν προβλεφθεί, άλλωστε, όλα από το πολεοδομικό σχέδιο. Άρα ούτε αυτό το επιχείρημα αντέχει στη λογική. Δεν ασχολείται ο δήμος με τις κατασκευές που θα γίνουν, ούτε τον ενδιαφέρει. Όποιος ανάδοχος ή όποιος νοικάρης θέλει ας πάρει τα στρέμματα. Ο δήμος λέει είτε χτίσεις, είτε δεν χτίσεις, το νοίκι θα το πάρω. Αν βάλεις βοηθητικά γήπεδα, γκολποστ  και κερκίδες είναι δική σου ευθύνη.

Όλα όσα βλέπω στην απορριπτική απόφαση με εντυπωσιάζουν. Εύκολο διατυπώνουμε απόψεις στα νομικά αλλά μερικά πράγματα δεν αντέχουν στη λογική. Για εμένα αυτά που προτείνει η υπηρεσία είναι σαφές πως δεν αντέχουν σε κρίση. Είμαι βέβαιος πως ο δήμος Θέρμης θα προσφύγει στην αρμόδια τριμελή επιτροπή του νομικού συμβουλίου του κράτους και θα δικαιωθεί. Είναι μια τριμελής επιτροπή που αποτελείται από έναν εκπρόσωπο του κράτους, ένας εκπρόσωπο δικηγόρο που προτείνει ο δικηγορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης και έναν εκπρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όταν έχεις υπογραφές προηγούμενων υπηρεσιακών παραγόντων, τότε πολύ δύσκολα σε τέτοια θέματα μπορεί να εκθέσει μια άλλη άποψη ο Γενικός Γραμματέας και να πάρει μια άλλη απόφαση. Αυτό είναι μια γενική αρχή. Διαφορετικά θα έπρεπε να ξεκινήσει μια άλλη διαδικασία και θα όφειλε να ξεκινήσει μια χρονοβόρα διαδικασία. Όμως ο έλεγχος νομιμότητας πρέπει να γίνει σε μικρό χρονικό περιθώριο. Όποιοι έχουν έννομο συμφέρον μπορούν να προσφύγουν αγια την ανατροπή υτης νέας απόρριψης”.

Σε ερώτηση για το αν έχει διαχειριστεί παρόμοιες συμβάσεις στο παρελθόν πρόσθεσε: “Έχω επεξεργαστεί τέτοιες συμβάσεις και προκηρύξεις που δεν σταμάτησαν σε έλεγχο νομιμότητας. Γι ΄αυτό η συγκεκριμένη κατάσταση με εξόργισε. Γνωρίζω τουλάχιστον 10 τέτοιες συμβάσεις. Είναι τουλάχιστον χονδροειδή τα λάθη της αποκεντρωμένης διοίκησης στη νέα απόρριψη. Είμαστε στους καιρούς που όλοι οι υπάλληλοι φοβούνται τις ευθύνες. Αντί να πάρουν πρωτοβουλίες κάνουν το αντίθετο. Η μόνη ερμηνεία είναι πως σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι λειτουργούν κάτω από ένα κράτος φόβου και πίεσης”.

Αναφορικά με τον χρόνο που θα απαιτηθεί για τις νέες ενέργειες από την πλευρά του Δήμου υπογράμμισε: “Γνωρίζω τον δήμαρχο Θέρμης και τους συνεργάτες του. Είναι αρκετά ικανοί με χρόνια εμπειρίας στην αυτοδιοίκηση. Όταν έκαναν την επιλογή να προχωρήσουν και να επιδιώξουν τα πιο πολλά λεφτά για το νοίκι είχαν εκτιμήσει τις ανάγκες της περιοχής. Θεωρώ πως δεν θα χαθεί πολύς χρόνος για να δοθεί η τελική έγκριση, είμαι πολύ αισιόδοξος.

Από το φόβο για την πιθανή παρανομία καθυστερούμε πάρα πολύ. Αυτό που έχει γίνει στην Ελλάδα με τον φόβο να μην κάνουμε παρανομία καθυστερεί πάρα πολύ τις διαδικασίες. Το κόστος από την βραδύτητα του κρατικού ελέγχου είναι τεράστιο. Ένα έργο που αντί για δύο χρόνια τελειώνει σε 10 χρόνια, κοστίζει πολλαπλάσιο ποσό του πιθανού λάθους. Διυλίζουμε τον κώνωπα και δεν βλέπουμε την κάμηλο. Αυτό συμβαίνει στον τόπο μας. Φοβάμαι ότι είναι ένα από τα πιθανά σενάρια της κατάστασης.

Έτυχε να μου δείξουν την περιοχή στην Θέρμη, δεν έχω κάποια σχέση με τον ΠΑΟΚ αλλά ξέρω πως προσπαθεί πολύ τον τελευταίο καιρό να διακριθεί. Επίσης ξέρω πως έχει δυνατούς φιλάθλους όπως και τα άλλα σωματεία της πόλης. Είναι πολύ αξιόλογη η προσπάθεια να δημιουργήσει κανείς αθλητικές εγκαταστάσεις  και να προκαλέσει όχι μόνο το επαγγελματικό κομμάτι του ποδοσφαίρου, αλλά και παράπλευρες δραστηριότητες. Έχουμε ανάγκη για δημιουργία τέτοιων χώρων. Η νεολαία πρέπει να αθλείται και όχι να πηγαίνει στις καφετέριες.

Όσοι έχουμε μελετήσει την υπόθεση αυτή βλέπουμε ότι το νέο πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής είναι χωροταξική ρύθμιση, προβλέπει αθλητικές εγκαταστάσεις και μπορεί να συνοδεύεται από τις άλλες εγκαταστάσεις. Αυτό που προτείνει η νέα απόρριψη είναι να γίνει ένας διαγωνισμός αρχιτεκτονικών ιδεών απο τον δήμο Θέρμης, κι αφού τελειώσει αυτός και χάσουμε δύο-τρία χρόνια να προκυρηχθεί διαγωνισμος για ενδιαφερόμενους. Μπορεί, εάν δεν μπορεί να το αξιοοποιήσει ο δήμος να το πάρει και το ΤΑΥΠΕΔ και να το δώσει σε διεθνή διαγωνισμό με τα χρήματα να πηγαίνουν στο δημόχιο χρέος. Το ΤΑΥΠΕΔ μπορεί να εστιάσει σε αυτή την έκταση και να την δώσει για το δημόσιο χρέος αν δεν βιαστεί ο δήμος.  Εγώ ελπίζω πως ο δήμος θα πάει ταχύτατα τις διαδικασίες προσφυγής στην επιτροπή και μπορεί να δικαιωθεί.  Από την στιγμή της προσφυγής η επιτροπή εκδίδει απόφαση μετά από 1-2 μήνες συνήθως”