Χουμπ Στέφενς : Η συνέντευξη

Η επιστροφή του Χουμπ Στέφενς στην Μπουντεσλίγκα εξακολουθεί να είναι θέμα συζήτησης στη Γερμανία. Σήμερα Σάββατο, ο πρώην προπονητής του ΠΑΟΚ έχει εντός έδρας πρεμιέρα με το Αμβούργο, ένα παιχνίδι που έχει τον χαρακτήρα “ο θάνατός σου, η ζωή” και μ΄ αυτή την αφορμή, ο Στέφενς έδωσε μια μεγάλη συνέντευξη στην “Bild”, μιλώντας για πολλά θέματα.

Διαβάστε την και θα διαπιστώσετε για μια ακόμη φορά, ότι μιλάμε για έναν διαφορετικό προπονητή, σε σχέση μ΄ αυτόν που έζησε 8 μήνες στη Θεσσαλονίκη…

– Οι παίκτες σας κάνουν πολλές κάμψεις στην προπόνηση. Φαίνεται σαν να θέλετε να τους κάνετε να το διασκεδάζουν στην προπόνηση…

«Ναι, έτσι πρέπει να είναι. Είμαστε σε μια κατάσταση πίεσης, τον έναν ή τον άλλον ποδοσφαιριστή, τους κάνει καλό».

– Το να το διασκεδάζουν ή οι κάμψεις;

«Και τα δύο. Οι κάμψεις είναι επίσης σημαντικές. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα μέσα στην ομάδα, μέσα στην οποία τα παιδιά θα αισθάνονται καλά και θα βρίσκουν το κέφι τους για δουλειά. Τους λείπει η επιτυχία στα παιχνίδια. Αν μένεις σ΄ αυτό, κάνεις λάθος, κι αυτό δεν το θέλω»

– Έχετε πει ότι μπορεί να βοηθήσει, ακόμη και το να μη μιλήσετε για μέρες με κάποιον παίκτη.

«Μπορεί να συμβεί. Αν μιλάς συχνά με κάποιον κι αυτός δεν ακούει, τότε ίσως δεν θα έπρεπε να μιλάς. Ακόμη και χωρίς να μιλάς, μπορείς να εισαι σαφής».

– Πρόσφατα, υπήρξε μια φωτογραφία του Μποάτενγκ με μπύρα και τσιγάρο στο ντόπινγκ τεστ. Έχει δικαίωμα ένας παίκτης σας να καπνίζει;

«Ένας από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο, ο Γιόχαν Κρόιφ, κάπνιζε ασταμάτητα  Αυτό δεν τον εμπόδισε στην απόδοσή του. Ποτέ δεν έχω καπνίσει. Όταν βλέπω ότι ένας παίκτης καπνίζει και φέρνει τις επιδόσεις, δεν έχω πρόβλημα.  Αν όχι, τότε πρέπει να μιλήσουμε»

– Τι σημειώνετε, αλήθεια, στον πάγκο ;

«Λεπτομέρειες. Στο ποδόσφαιρο πολλά κρίνονται από τις λεπτομέρειες. Σημειώνουμε πολλά. Το ποδόσφαιρο παλιά ήταν πιο απλό για τους παίκτες. Σου καταλόγιζε κάτι ο προπονητής, έλεγες δεν το έκανα αυτό, και δεν μπορούσε να αποδείξει τίποτα. Σήμερα μπορείς να δειχνεις στον παίκτη όλα στο βίντεο. Τώρα είναι πιο εύκολα για τον προπονητή. Αλλά θέλει προσοχή γιατί φέρνεις κάποιον αντιμέτωπο με τα λάθη του.

– Είναι δύσκολο σήμερα να φέρεις τους παίκτες αντιμέτωπους με τα λάθη τους;

«Ναι . Αυτό έχει να κάνει με το ότι σήμερα τα παιδιά μεγαλώνουν αλλιώς, σε σχέση με μένα για παράδειγμα. Εγώ έπρεπε να επιβληθώ στον δρόμο. Βλέπετε σήμερα δύο ανθρώπους να τσακώνονται;»

– Αν συμβεί, θα μαλώνουν μεταξύ τους οι γονείς.

«Ή δεν θα είναι ένας εναντίον ενός, αλλά τέσσερις εναντίον ενός. Εμείς έπρεπε να δώσουμε μάχη, ένας εναντίον ενός. Άνδρας με άνδρα. Ήταν σκληρό, αλλά δίκαιο. Σήμερα τα παιδιά κάθονται απλά με ένα iPad κι αυτό είναι. Το ότι το χρησιμοποιούν είναι καλό. Αλλά καμιά φορά αναρωτιέμαι, τι είναι καλύτερο;»

– Και τότε σκέφτεστε ότι παλιότερα, αν όχι σε ότι αφορά τα πάντα, αλλά ίσως σε αρκετά πράγματα, ήταν καλύτερα από σήμερα;

«Όχι απαραίτητα, αλλά κοιτάξτε… Όταν στα 16 υπέγραψα το πρώτο μου συμβόλαιο, οι γονείς μου ήταν περήφανοι. Ήταν πολλά τα χρήματα γι΄ αυτούς. Σήμερα θα έλεγε κανείς, δεν είναι τίποτα»

– Πόσα ήταν;

«Ήταν 1500 φιορίνια ή 700 σημερινά ευρώ. Το χρόνο! Ήταν επαγγελματικό συμβόλαιο. Αλλά ήσουν περήφανος. Τα χρήματα δεν πήγαιναν στον λογαριασμό μου, αλλά στο σπίτι. Και είμαι χαρούμενος, να μπορώ να βοηθάω τους γονείς μου. Τότε ένιωθα τι σημαίνει, συνοχή. Κι αυτό αφορά κι εμάς στη Στουτγάρδη σήμερα, να μπορέσουμε όλοι μαζί να βγούμε από τα χαμηλά της βαθμολογίας. Δεν έχουμε πολύ χρόνο. Γι΄ αυτό πρέπει να δουλέψω περισσότερο απ΄ ότι σε μια ομάδα που είναι ψηλά.

– Αυτή τη βδομάδα η ομάδα είχε και ρεπό. Πήγατε στο Κερκράντε στη σύζυγό σας;

«Όχι. Δεν πρέπει να δώσουμε στους παίκτες κανένα άλλοθι σ΄ αυτή την κατάσταση. Πρέπει να δουν με πόση ακρίβεια δουλεύουμε και προετοιμάζουμε την προπόνηση και τον αγώνα. Και πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να τα δώσουν όλα για την επιτυχία».

– Σας ενοχλεί να σας βάζουν την ταμπέλα του παλιομοδίτη, επειδή είστε 60 χρονών και δίνετε μεγάλο βάρος στην πειθαρχία;

«Όποιος λέει κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να δει πως δουλεύουμε. Ήμουν πάντα ανοιχτός σε νεωτερισμούς. Ασχέτως αν ήταν στην ανάλυση ή στην προετοιμασία ή οπουδήποτε αλλού. Το να ειναι κάτι παλιό δεν σημαίνει ότι είναι παλιομοδίτικο. Δουλεύω κι εγώ με iPad, ενημερώνω μόνος μου τις εφαρμογές στο iPhone μου. Αλλά δεν είμαι κανένας μανιακός με την τεχνολογία, να ασχολούμαι όλη τη μέρα».

– Στον πάγκο φαίνεστε πιο ήρεμος απ΄ ότι στην προπόνηση. Ελέγχετε τον εαυτό σας ή αφήνετε να φανούν τα συναισθήματά σας;

«Δεν τα αφήνω πάντα να φανούν. Έρχεται με την εμπειρία, το να το ελέγχεις».

– Οπότε όταν φτάσει στα 60, θα ελέγχει κι ο Κλοπ τον εαυτό του;

«Ο Κλοπ είναι ο Κλοπ κι έτσι πρέπει να μείνει. Τον ξέρω πολύ καλά, έτσι πρέπει να είναι. Αλλά σε 15 χρόνια θα αντιδρά διαφορετικά. Αυτό είναι 100% σίγουρο».

– Μετά το τελευταίο παιχνίδι σας, σαν προπονητής του Αμβούργου, ένα 7-0 από την Καρλσρούη, είχατε κλάψει. Θα κλάψουν φέτος οι οπαδοί του Αμβούργου;

«Εγώ ήρθα στη Στουτγάρδη, για να έχω επιτυχία και να κρατήσω την ομάδα στην Μπουντεσλίγκα. Ελπίζω ότι στο τέλος δεν θα κλάψουμε εμείς».