Το δεύτερο και πιο ενδιαφέρον μέρος της συνέντευξη του Ιβάν Σαββίδη στο sdna, με τον ηγέτη του ΠΑΟΚ να μιλάει για όλους και για όλα.
Αναλυτικά:
– Θεωρείτε σε αυτά τα χρόνια που είστε εδώ ότι ο Ολυμπιακός έχει την καλύτερη ομάδα;
«Όχι. Θα έλεγα ότι αυτό που λαμβάνει δεν αντιστοιχεί σε αυτό που προσφέρει. Παίρνοντας τόσα χρήματα από το Τσάμπιονς Λιγκ, θα μπορούσε να επενδύει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Σήμερα δεν υπάρχει ελληνικό ποδόσφαιρο κι αυτό σημαίνει πως είναι αναποτελεσματικά έξοδα».
– Τι ακριβώς εννοείτε;
«Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο δε μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς χρήματα και σωστή διαχείριση. Εμείς παίξαμε με την Ντόρτμουντ που έχει δεκαπλάσιο μπάτζετ. Ο Ολυμπιακός με την Μπάγερν που έχει 15 φορές μεγαλύτερο μπάτζετ. Είναι επιχειρήσεις αυτές, σωστά; Έχουν επενδυθεί τόσα πολλά χρήματα στο ποδόσφαιρο. Πώς αποδεχόμαστε ότι είναι μπίζνες και από την άλλη, αδιαφορούμε για τους κανόνες του μπίζνες; Αυτός που βάζει χρήματα στο ποδόσφαιρο είναι επενδυτής. Το κράτος είναι υποχρεωμένο να προστατεύσει τον επενδυτή κι όχι να τον κλέβει με το πρόσχημα ότι όλα αυτά γίνονται για το ποδόσφαιρο. Είμαι πεπεισμένος ότι το ποδόσφαιρο πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο προστασίας των επενδύσεων στην Ελλάδα».
– Στο πλαίσιο των επενδύσεων που κάνετε, σκέφτεστε μήπως να φτιάξετε ένα νέο γήπεδο για τον ΠΑΟΚ;
«Είμαι διατεθειμένος να το κάνω. Όταν έρχομαι στην Τούμπα νιώθω ότι η Τούμπα είναι το σπίτι του ΠΑΟΚ. Εκεί χτυπάει ο παλμός του. Όχι μόνο του ΠΑΟΚ. Εκεί χτυπάει η καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Πώς μπορούμε να γκρεμίσουμε το σπίτι μας; Μόνο ένα δίλημμα έχω λοιπόν. Θα χτίσω ένα καινούργιο στάδιο με τα δικά μου χρήματα, αλλά δε μπορώ να επιτρέψω στον εαυτό μου τη σκέψη ότι αυτό το σπίτι θα είναι δικό μου κι όχι του ΠΑΟΚ. Ακριβώς για αυτό απαιτείται να γίνει ένα συγκεκριμένο reset».
– Υπάρχει ανάγκη όμως, για πιο σύγχρονα γήπεδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με καλύτερες εγκαταστάσεις.
«Το αναγνωρίζω. Όταν πήγα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού δεν μπορούσα να το πιστέψω ότι μια τόσο μεγάλη ομάδα, με τέτοιο αριθμό φιλάθλων και ιστορία αγωνίζεται σε τέτοιο γήπεδο. Εμείς στη Σοβιετική Ένωση γνωρίζαμε μόνο τέσσερις ομάδες από την Ελλάδα. Τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Όσο και αν ακούγεται περίεργο, περισσότερο γνωστός ήταν ο Παναθηναϊκός. Δεν μπορεί να παίζει σε αυτό το γήπεδο».
– Έχετε μιλήσει ποτέ με φιλάθλους άλλων ομάδων;
«Φυσικά. Υπάρχουν φίλαθλοι, πάρα πολλοί, που ντρέπονται για αυτό που συμβαίνει στο ποδόσφαιρο! Ήμουν φέτος στο Ιόνιο και μου έκανε εντύπωση που σε εκείνα τα νησιά είχε τόσους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, αλλά να ξέρετε θα τα αλλάξουμε κι εκεί τα χρώματα (γέλια). Έχω μιλήσει με πολλούς φιλάθλους. Υπάρχουν τόσοι πολλοί έντιμοι φίλαθλοι και του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ που δεν αντέχουν αυτό που συμβαίνει».
– Ο φίλαθλος του ΠΑΟΚ αναρωτιέται τι κάνει o Σαββίδης, με την ισχύ που έχει, για να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Εκτός από το να το επισημαίνεις, πρέπει κάτι να κάνεις. Πχ. θα μπορούσατε να μιλήσετε στον κ. Τσίπρα;
«Για πρώτη φορά για τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου μίλησα με τον Καραμανλή. Έπειτα συνέβη η τραγωδία στην ελληνική πολιτική σκηνή και κατόπιν μιλήσαμε και με τον Σαμαρά και με τον Τσίπρα. Το πρόβλημα είναι ότι ο καθένας είναι φίλαθλος κάποιας ομάδας. Για αυτό θα καταλήξω στο συμπέρασμα ότι πρέπει να κάνουμε πρωθυπουργό της Ελλάδας έναν φίλαθλο του ΠΑΟΚ (γέλια). Η αίσθηση που αποκόμισα είναι ότι όλοι καταλαβαίνουν πως πίσω από τις μεγάλες ομάδες βρίσκονται ψηφοφόροι. Οι πολιτικοί απλώς φοβούνται ότι θα χάσουν τις ψήφους. Γι’ αυτό το κράτος δεν θέλουν να μπουν βαθιά στη ρίζα του προβλήματος. Για να είμαι ειλικρινής, διαισθάνομαι ότι ο Τσίπρας αντιμετωπίζει αυτό το θέμα πιο πραγματιστικά. Ο ΠΑΟΚ σε όλες τις ενέργειές του θα τον στηρίξει. Πάγια θέση μας ήταν και είναι ότι πρέπει να υπάρχουν ηλεκτρονικά εισιτήρια, κάμερες, να υπάρχει τάξη. Δεν μας το επέβαλε ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Καραμανλής, ούτε ο Σημίτης ή ο Σαμαράς. Εγώ τοποθέτησα τις κάμερες και ειδικά προγράμματα την πρώτη μέρα που ήρθα στην ομάδα. Γι’ αυτό και τώρα σε κάποια ζητήματα δουλεύουμε αποδοτικά. Αλλά δικαίως αναρωτιέται ο φίλαθλος του ΠΑΟΚ κι εσείς για ποιον λόγο δεν υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Εμείς δε θέλουμε να αποσπαστούμε από την πραγματικότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν γίνεται να επιτρέψουμε κάτι που θα μας οδηγήσει στην κατάρρευση».
– Τι ακριβώς προτίθεστε να κάνετε με τους οπαδούς που δημιουργούν προβλήματα; Ήταν πολύ σκληρή η δήλωσή σας μετά τον αγώνα με τη Ντόρτμουντ και όλοι περιμένουν τι μέτρα σκέφτεστε να επιβάλλετε.
«Εμείς τους βρίσκουμε τους ανθρώπους που παραβιάζουν την κατάσταση ηρεμίας στο γήπεδο. Είδατε ότι στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό δεν συνέβη απολύτως τίποτα. Όσοι όμως, δημιουργούν θέματα σαν αυτά που έγιναν με τη Ντόρτμουντ θα τιμωρούνται. Πώς; Με απομάκρυνση. Θα τους διώξουμε. Νομίζουν πως επιτρέπονται τα πάντα στο γήπεδο; Ίσως επειδή σε κάποιες περιπτώσεις έχουν δίκιο να τους καταλαβαίνω, αλλά δεν το δέχομαι. Εμείς δεν θα περιμένουμε το νόμο, θα εφαρμόσουμε δικό μας, εσωτερικό κανόνα».
– Κάποτε στην Αγγλία πήραν μια σκληρή απόφαση να κρατήσουν τις ομάδες τους εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων μέχρι να εξυγιανθεί η κατάσταση. Όταν η διαφθορά έφτασε στο απροχώρητο, υπήρχαν πολλοί φίλαθλοι που διατύπωναν την ίδια άποψη. Θα το αντέχατε;
«Εμείς; Ας ανησυχεί ο Ολυμπιακός. Το 90% των εσόδων του ΠΑΟΚ προέρχονται από τις δυνατότητες του ιδιοκτήτη και των φιλάθλων. Κι έπειτα των χορηγών. Εμείς δεν παίρνουμε τεράστια ποσά από το Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα Λιγκ για να πούμε ότι αποτελούν τους μοναδικούς προστάτες μας».
– Θα το δεχόσασταν ως μια λύση;
«Νομίζω ότι θα ήταν βήμα πίσω εφόσον θέλουμε να λογιζόμαστε ως ένα τμήμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Προσωπικά, πρότεινα στον Τσίπρα να καλέσει 16 ιδιοκτήτες ομάδων Σούπερ Λίγκας στο γραφείο του. Αυτοί οι 16 άνθρωποι ουσιαστικά αντιπροσωπεύουν το 90% των φιλάθλων της Ελλάδας. Αυτός ουσιαστικά είναι όλος ο πληθυσμός της Ελλάδας. Σαν πρωθυπουργός μπορεί να τους καλέσει όχι με την ιδιότητά τους ως ιδιοκτήτες των ομάδων, αλλά σαν ανθρώπους που επηρεάζουν τη διάθεση και τη συναισθηματική κατάσταση του κόσμου. Αποτελεί και θέμα εθνικής ασφαλείας της χώρας. Να μιλήσουν, να απαιτήσουν και να ορίσουν. Να τερματιστεί το καθεστώς παρανομίας!».
– Δεν υπάρχουν κανόνες; Απλά κάποιοι ψάχνουν τρύπες στα παράθυρα των νόμων για να ξεγλιστρήσουν…
«Πώς είναι δυνατόν ο πρόεδρος της ΕΠΟ να έχει ψηλότερα τον κανονισμό ομοσπονδίας από τον ελληνικό νόμο; Πού ζούμε, στο φεγγάρι; Πρέπει να μπει τελεία! Υπάρχει σύνταγμα της χώρας, υπάρχει νόμος στην Ελλάδα, και μετά υπάρχει κανονισμός της ομοσπονδίας. Άλλη σειρά δεν επιτρέπεται. Εμείς ό,τι κάνουμε το κάνουμε και με σκοπό την προστασία των εθνικών συμφερόντων. Αλλά όπως μπορούμε να ενώνουμε, με τον ίδιο τρόπο μπορούμε και να χωρίζουμε».
– Τι θέλετε να πείτε;
«Δείτε στις χώρες που συνέβαιναν επαναστάσεις. Όλα ξεκινούσαν από τους φιλάθλους του ποδοσφαίρου. Τριάντα χιλιάδες φίλαθλοι που ήρθαν στο γήπεδο δεν είναι στρατός; Είναι στρατιώτες, που προστατεύουν τα συμφέροντα της χώρας».
– Υπάρχει κοινό μέτωπο του ΠΑΟΚ, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και συγκεκριμένα του Σαββίδη, του Αλαφούζου και του Μελισσανίδη στον πόλεμο κατά της διαφθοράς;
«Κανένα ενιαίο μέτωπο δεν υπάρχει. Ο ΠΑΟΚ θα στηρίξει οποιονδήποτε θέλει ένα καθαρό ελληνικό ποδόσφαιρο. Εγώ επενδύω τα χρήματα μου και δεν κοιτάζω το στόμα κανενός άλλου. Πρέπει να ξέρω λοιπόν, εφόσον το αντιμετωπίζουμε σαν επιχειρηματικό project πόσο αποδοτικά χρησιμοποιούνται τα χρήματα μου. Εμείς κερδίσαμε πρόπερσι το δεύτερο εισιτήριο για τα play off του Champions League και θεωρούσαμε ότι θα έχουμε κάποια εισοδήματα που θα τα επενδύαμε στα μικρά μας τμήματα. Κι έρχονται και λένε δεν θα πας εσύ στο Champions League, θα πάει άλλος. Τι ανοησίες είναι αυτές; Μόνοι τους δημιουργούν προβλήματα από το πουθενά».
– Τα προβλήματα βλέπετε να συμβαίνουν μόνο απέναντι στη δική σας ομάδα;
«Ασφαλώς όχι. Εξηγήστε μου, τι δουλειά είχε ο προπονητής του Ολυμπιακού μπροστά στη θύρα των φανατικών φιλάθλων του Παναθηναϊκού. Για ποιον λόγο δεν αφαίρεσαν για αυτή τη συμπεριφορά βαθμούς από τον Ολυμπιακό; Δεν είμαστε χαζοί. Δεν είμαστε πρόβατα. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι δημιουργήθηκε κίνδυνος. Κίνδυνος ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί να κέρδιζε το πρωτάθλημα. Υπήρχε μόνο μια λύση για αυτούς. Να αφαιρέσουμε βαθμούς από τον Παναθηναϊκό. Είναι νορμάλ αυτό; Και τι περίμεναν, ότι οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού θα τον χειροκροτούσαν; Γι’ αυτό λοιπόν, έχουμε ενιαίο μέτωπο όχι με τις ομάδες που προαναφέρατε αλλά με όλους όσοι θέλουν την καθαρότητα του ποδοσφαίρου. Το ξέρουν και ο κύριος Αλαφούζος και ο κύριος Μελισσανίδης και τέτοια ονόματα μπορώ να σας πω κι άλλα».
– Σας ενοχλεί όταν σχολιάζουν τις συναντήσεις σας με τους μεγαλομετόχους των άλλων μεγάλων ομάδων;
«Από την πρώτη μέρα που ήρθα στον ΠΑΟΚ, μάζεψα τους διευθυντές και τους είπα μια αρχή του Μέγα Αλέξανδρου. Σας απαγορεύεται να σχολιάζετε τους ιδιοκτήτες των ομάδων. Κανένας από τους διευθυντές του ΠΑΟΚ δεν μπορεί να λέει αν ο Μαρινάκης ή ο Μελισσανίδης είναι καλός ή κακός. Αυτό είναι δική μου δουλειά. Ο στρατηγός πρέπει να επικοινωνεί με τον στρατηγό. Ο ΠΑΟΚ μπορεί να σχολιάζει την αντίπαλη ομάδα. Μπορεί να να κάνει συζητήσεις στο δικό του επίπεδο. Η αίσθηση που μου δημιουργείται ότι με προκαλούν και περιμένουν πότε θα κάνω κάποιο λάθος. Γελάω με την έλλειψη διανόησης…».
– Ο κόσμος μοιάζει να μην έχει άλλη υπομονή. Εσείς έχετε;
«Η υπομονή μου είναι ανεξάντλητη. Θα πετύχουμε τον στόχο και το ποδόσφαιρο θα καθαρίσει. Αν η υπομονή μου τελείωνε δεν θα πήγαινα στην Παναγία Σουμελά. Εγώ πήγαινα κάθε μέρα! Δεχόμουν χτυπήματα, απαιτούσαν να με διώξουν από το ρωσικό κοινοβούλιο, πρότειναν να είμαι στην απαγορευτική λίστα στην Τουρκία, μέχρι και μικροπροβλήματα που δημιουργούσαν ακόμα και στην Ελλάδα. Αλλά τίποτα δεν με σταμάτησε. Περπατούσα έτσι όπως περπατούσα, στο δρόμο μου. Έφτασα και αισθάνθηκα υπέροχα. Σήμερα συνυπάρχουμε όλοι χαρούμενοι. Εμείς οι ορθόδοξοι χριστιανοί, ο δήμος εκεί, η νομαρχία και η τουρκική δημοκρατία. Μια φορά τον χρόνο διεξάγεται με ηρεμία και χαρά η λειτουργία. Το ίδιο θα συμβεί κι εδώ. Σιγά σιγά θα φτάσουμε στον στόχο».
– Έχετε σκεφτεί ή έχετε συζητήσει το ενδεχόμενο να διοργανώσετε ένα πρωτάθλημα ανεξάρτητο χωρίς τη συμμετοχή των ομάδων που θεωρείτε ότι έχουν συμμετάσχει σε διεφθαρμένους αγώνες;
«Αν όσα συμβαίνουν δεν τελειώσουν σύντομα, θα μπορούσαμε να αποχωρήσουμε. Γιατί αυτή τη στιγμή στιγμή είμαστε περισσότεροι όσοι θέλουμε ένα καθαρό ελληνικό ποδόσφαιρο. Κι αν φύγουμε, δεν θα υπάρχει πια Σούπερ Λίγκα. Απλά δεν είμαστε πεπεισμένοι σήμερα ότι αυτό το βήμα θα ωφελήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν, όμως, χρειαστεί, είναι πιθανό να συμβεί. Μερικές φορές διαβάζω ότι ο Σαββίδης λαμβάνει κάποιες αποφάσεις βιαστικές. Αν κάποτε καταλάβω ότι οι δικές μου ενέργειες γίνονται προβλέψιμες, εκεί θα σταματήσουν όλα στις δικές μου δραστηριότητες. Δεν πιστεύω ότι θα καταφέρει να διαβάσει τη βαθύτητα της δικής μου ανάλυσης, τη σκέψη μου. Πρέπει να γνωρίζετε ότι ποτέ δεν λαμβάνω απόφαση την οποία δεν έχω σκεφτεί πολύ καλά. Έχω μια συγκεκριμένη στρατηγική στις ενέργειές μου. Ένα από αυτά είναι να κάνω χτυπήματα ή ενέργειες που αποσπούν την προσοχή. Το δεύτερο είναι ότι και στις επιχειρήσεις μου είμαι έτσι. Αναλύω σαν στρατιωτικός. Πρώτα οφείλεις να κάνεις μια αναγνώριση, προχωράς σε ενέργειες πρόληψης. και στη συνέχεια ξεκινάς από το χειρότερο προς το το καλύτερο. Εξετάζω λοιπόν, τα χειρότερα σενάρια και ποτέ τα εύκολα και βολικά. Μάλλον δεν είναι πολλοί εκείνοι που το καταλαβαίνουν αυτό… Εγώ την πρώτη μέρα που ήρθα είπα ότι θέλω να γίνω αρχηγός της οικογένειας του ΠΑΟΚ. Όχι ο πρώτος επαναστάτης, αλλά ο αρχηγός της οικογένειας. Αυτό είναι αρκετό, τα υπόλοιπα είναι περιττά».
– ‘Έχει σχέση με τη συνολική στάση του ΠΑΟΚ απέναντι στη διαφθορά το γεγονός ότι δεν έχετε υπογράψει την επέκταση της συμφωνίας με τη ΝΟVΑ;
«Δεν είμαι εισαγγελέας και δικαστής. Ωστόσο δε θέλω να κάνουμε δημαγωγίες πάνω σε αυτό. Και εμείς θεωρούμε ότι η ΝΟVΑ θα μπορούσε να γίνει ο κύριος συνδετικός κρίκος στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Αυτοί δεν το κάνουν. Γι’ αυτό και δεν μας ενδιαφέρουν. Αυτή ήταν η αρχή μου και εγώ το έχω πει σαν ιδέα στη διοίκηση μου και έτσι η διοίκηση μου κινείται σιγά σιγά προς αυτή την κατεύθυνση».
– Μπορείτε να συγκεκριμενοποιήσετε τα παράπονα σας;
«Δείτε με προσοχή: Η ΝOVA με ποιον τρόπο αναδεικνύει τα στιγμιότυπα; Και ταυτόχρονα τοποθετεί με αυστηρότητα και σκληρότητα το θέμα να μην εκτελούμε εμείς τον ρόλο τους. Δηλαδή να μην παραβιάσουμε τα αποκλειστικά τους δικαιώματα, δείχνοντας τι γίνεται στον αγωνιστικό χώρο. Αλλά σήμερα παγκοσμιοποιημένος κόσμος είναι ο κόσμος του internet. Ο ίδιος ο κόσμος βγάζει φωτογραφίες και τις ανεβάζει στο internet, όπου τις βλέπουν όλοι».
– Θεωρείτε ότι γενικά είναι σε αυτό το μήκος κύματος τα media που ασχολούνται με τον αθλητισμό στην Ελλάδα;
«Στην Ελλάδα με ποιον σωστό τρόπο ορίζεται η ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας; Αν υπάρχει ένας αυτός που δίνει την παραγγελία και αν τα Μέσα δουλεύουν για αυτόν τον άνθρωπο που δίνει την παραγγελία πώς είναι ανεξάρτητοι; Ανεξάρτητος είναι εκείνος που μπορεί να γράψει και εναντίον του ιδιοκτήτη, αν αυτό δεν καταστρέφει, αλλά δημιουργεί. Αν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι έγραφαν την αλήθεια, ακόμα και αν δεν ήταν ολοκληρωμένη, εγώ θα έλεγα ότι θα ήταν μια φάση προς τη δημιουργία. Ενώ όταν σκέφτονται οτιδήποτε και γράφουν προς το συμφέρον ορισμένων προσώπων, και ορισμένων ομάδων και δεν φοβούνται ούτε τον Θεό ούτε τον διάβολο, και δεν φοβούνται ούτε τη δική τους συνείδηση, τότε… Αφήστε, ούτε καν θέλω να συνεχίσω αυτό το θέμα. ‘Όπως σας είπα, πολύ συχνά μαθαίνω για τις δίκες μου αποφάσεις από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αυτή είναι έλλειψη ευθύνης. υπευθυνότητας των λεγόμενων ανεξάρτητων Μέσων Ενημέρωσης».
– Μοιάζετε όσο εξοργισμένος είναι και ο κόσμος με τα ΜΜΕ.
«Αυτοί πετάνε τη βρωμιά πάνω σου μήπως τους κάνεις κάποια πρόταση. Εγώ επέλεξα διαφορετική στάση. Ας ρίχνουν. Θα κουραστούν. Υπάρχουν άνθρωποι όπως εσείς εδώ, οι οποίοι έτσι και αλλιώς θα θέλουν να είναι πάνω κάτω σωστοί στο λειτούργημα τους και ξέρετε ότι για αυτό επέλεξα να μιλήσω σε εσάς. Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι δημοσιογράφοι. Απλά αυτούς τους ανθρώπους δεν τους ξεχωρίζουν όσο θα έπρεπε. Ίσως επειδή είναι δύσκολη η οικονομική κατάσταση, υπάρχει κρίση, πολλά προβλήματα, οι άνθρωποι έχουν οικογένειες, έχουν προβλήματα, θέλουν να φάνε. Δε μπορώ να κατηγορήσω λοιπόν τον απλό αναγνώστη και φίλαθλο. Για αυτό μιλάω για δημιουργία. Αν η δουλειά του δημοσιογράφου προκαλεί βία και καταστροφή, τότε είναι έγκλημα και πρέπει να τιμωρείται. Αν προκαλεί δημιουργία, τότε ας προχωρήσει με βάση τη συνείδησή του. Τουλάχιστον αν έγραφαν ψέματα για δημιουργικά θέματα, εγώ θα το προσπερνούσα και θα έλεγα, δεν πειράζει. Να έγραφαν ας πούμε πόσο ωραία είναι τα πράγματα στις αθηναϊκές ομάδες, ότι ταΐζουν χιλιάδες παιδιά, δίνουν σπίτια στους άστεγους, βοηθούν την κοινωνία, δημιουργούν υποδομές, φτιάχνουν νέα γήπεδα. Δεν γράφουν όμως αυτά. Ξέρετε τι γράφουν».
– Αν είχατε τον Πλατινί κοντά σας, που είναι ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, τι θα του λέγατε για το ελληνικό ποδόσφαιρο;
«Μιλήσαμε. Καθίσαμε μαζί, παρακολουθήσαμε ποδόσφαιρο κι στη συνέχεια φάγαμε. Του είπα λοιπόν, αυτό που δεν του άρεσε»…
– Τι του είπατε; Καταλαβαίνω ότι μπορεί να μη θέλετε να βγει μια ιδιωτική συζήτηση αλλά είναι σημαντικό να μάθουμε.
«Του είπα όλα αυτά που συζητάμε τώρα. Προσπάθησα να μάθω για ποιο λόγο έχει παθητική στάση. Βεβαίως, πιστεύω ότι υπάρχει μια επιρροή από στελέχη του, αλλά και αυτό θα τελειώσει. Δε νομίζω ότι ο Πλατινί χαίρεται με αυτό που κάνει».
– Που εστιάζετε το πρόβλημα;
«Ο διαιτητής δεν πρέπει να είναι μια μόνιμη απειλή. Όσο πιο σωστά και χωρίς προκαταλήψεις σφυρίζει ένας διαιτητής τόσο πιο ήρεμη θα είναι η κατάσταση στο γήπεδο. Ας αφήσουν τους ποδοσφαιριστές να παίξουν μπάλα και τότε οι φίλαθλοι θα αφήσουν τον διαιτητή. Οι φίλαθλοι μπορούν να εκνευριστούν με εμάς, αλλά συνήθως θυμώνουν με τον διαιτητή. Γιατί;».
– Θα το θέσω όσο πιο καθαρά γίνεται. Η UEFA είναι καθαρή;
«Στην παρούσα φάση δεν με ενδιαφέρει. Έχω τη σκληρή, σιδερένια αρχή του Πόντου. Πριν αρχίσεις να μιλάς για τα κακώς κείμενα του γείτονα, πρέπει να τακτοποιήσεις τα προβλήματα εντός της οικογένειάς σου. Αυτή είναι η αρχή του Πόντου και αυτός είναι ο σιδερένιος κανόνας των βουνίσιων. Δεν θέλω λοιπόν, να πω πόσο άσχημα είναι τα πράγματα έξω από εδώ. Πρώτα να φτιάξουμε τα πράγματα εδώ».
– Θα ήθελα την άποψή σας για τον κύριο Μαρινάκη.
«Τον λυπάμαι. Κοιτούσα το γήπεδο στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό και ποτέ δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση του».
– Γιατί;
«Ο Μαρινάκης είναι όμηρος της κατάστασης. Ακόμα και να θέλει ο ίδιος να αλλάξει κάτι, το σύστημα του Ολυμπιακού θα το πετάξει».
– Για να κάνω λίγο τον δικηγόρο του διαβόλου, να προσπαθήσουμε να μπούμε στη θέση του ή στη θέση αυτών που τον υποστηρίζουν. Αυτοί λένε ότι είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής του ελληνικού ποδοσφαίρου.
«Ποιος είναι ο επενδυτής; Ο διάβολος; Μήπως δεν κατάλαβα τι εννοείτε;».
– Λένε ότι κανείς δεν έχει βάλει στο ελληνικό ποδόσφαιρο όσα χρήματα έχει βάλει ο Μαρινάκης.
«Μπορεί να έχουν δίκιο. Αντικειμενικά μόνο ο Ολυμπιακός επένδυε. Μόνο που δεν ήταν τα δικά του χρήματα. Αλλά επένδυε… Πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί. Δεν μπορείς να κερδίσεις 40 φορές το πρωτάθλημα μόνο με ψέμματα. Δεν είναι δυνατόν. Βεβαίως είναι αποτέλεσμα κάποιων επενδύσεων. Τώρα, ποιου ακριβώς είναι αυτές οι επενδύσεις, δεν ξέρω. Του Μαρινάκη, του Κόκκαλη, οποιουδήποτε άλλου; (σ.σ. κάνει μια παύση δευτερολέπτων…) Κοιτάζω την ελληνική πραγματικότητα και σκέφτομαι. Πώς μπορούμε να μην αγαπάμε τόσο πολύ αυτή τη χώρα, για να τη φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση. Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω. Και στο ποδόσφαιρο και σε άλλα πράγματα».
– Θα επιμείνω… Εκείνο που ουσιαστικά λένε είναι ότι όλοι κατηγορούν τον Μαρινάκη, επειδή δεν θέλει κανείς να βάλει χρήματα στο ποδόσφαιρο και επειδή είναι ο Ολυμπιακός ψηλά, προσπαθούν να τον κατεβάσουν αντί να προσπαθήσουν να τον φτάσουν.
«Ακόμα κι αυτό είναι δημιουργία και δεν κατηγορώ κανέναν αν το κάνει. Είναι η ίδια περίπτωση όταν συζητούσαμε πριν για τους δημοσιογράφους. Αν υπάρχουν πράγματα που δεν είναι η πλήρης αλήθεια, αλλά είναι για δημιουργία, τότε μπορώ να το δεχθώ. Δύο δρόμοι υπάρχουν. Ή εγώ θέλω να ανέβω, είτε εγω θέλω να σας κατεβάσω. Ας μιλήσουμε όμως, κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά. Άλλες 100 φορές μπορεί να κερδίσει το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός, αλλά ποτέ δεν θα φτάσει στο επίπεδο του ΠΑΟΚ. Εμείς έχουμε πολύ διαφορετικά κριτήρια αξιολόγησης. Ίσως για αυτό λένε ότι προσπαθούμε να τους κατεβάσουμε. Το αντίθετο συμβαίνει όμως. Προσπαθούμε να τους ανεβάσουμε στο δικό μας επίπεδο».
– Δεν μου απαντήσατε όμως, σχετικά με το θέμα των επενδύσεων.
«Δε μετράει μόνο πόσα χρήματα βάζεις. Άλλα πράγματα το ορίζουν. Έχω βαθιά πίστη σε αυτό που θα σας πω: Αν μπορούσαμε να διεξάγουμε μια μελέτη, το 90% των ΠΑΟΚτσήδων δε θα ήθελαν το πρωτάθλημα και το κύπελλο που θα κερδίζαμε ανέντιμα. Θα ήθελαν μόνο έντιμα, μόνο έντιμες νίκες. Εκεί βρίσκεται το ύψος μας και αυτοί θα πρέπει να μας φτάσουν. Σήμερα είναι εκείνοι που μπορούν να αγοράσουν, αύριο ίσως να μπορέσει κάποιος άλλος, μεθαύριο ένας τρίτος. Κι εγώ μπορώ να αγοράσω. Δεν θέλει πολύ μυαλό. Αρκεί να ενταχθείς στο σύστημα και να βουτήξεις σε αυτή τη βρωμιά. Κάτι τέτοιο όμως, δεν μπορεί να γίνει δεκτό στον ΠΑΟΚ. Από την πρώτη μέρα που ήρθα στον ΠΑΟΚ, μέχρι και σήμερα, κάθε βαθμό που κερδίσαμε, τον κερδίσαμε μόνοι μας. Ούτε διαιτητές μας βοήθησαν, ούτε κλέψαμε. Ό,τι μπορούσαμε με τις δικές μας δυνάμεις, αυτό κερδίσαμε. Από εμάς μόνο αφαιρούσαν. Θυμάστε την υπόθεση με το δικαστήριο στην Ελβετία; Όταν εμείς πήγαμε να αμφισβητήσουμε, να προσβάλουμε την απόφαση, επειδή αυτή η πράξη ήταν τελείως ανήθικη, να μας αφαιρέσουν τους τρεις βαθμούς από τα πλέι οφ, γιατί έτσι θα μας αφαιρούσαν το δεύτερο εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτό το πράγμα δεν μπορώ να το καταλάβω. Αν εμείς κάνουμε κάποια ενέργεια στο πρωτάθλημα ή στο κύπελλο, τιμωρήστε μας. Τα πλέι οφ όμως, είναι δεύτερο πρωτάθλημα. Είναι ανεξάρτητο πρωτάθλημα. Πώς γίνεται να με τιμωρήσεις για κάτι που έχω κάνει σε άλλη διοργάνωση;»
πηγή: sdna.gr