Παράξενα πράγματα συμβαίνουν στην υπόθεση του γάλακτος, που η τρόικα επιμένει να περάσει τη γραμμή της, έτσι ώστε να υπάρχει στα ράφια των σούπερ μάρκερ «φρέσκο γάλα» 11 ημερών!
Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας είναι έντονες, καθώς αυτή η απόφαση αναμένεται να εξαφανίσει την εγχώρια παραγωγή και να πλήξει την κτηνοτροφία και σε βάθος χρόνου να οδηγήσει στην υποβάθμιση του γάλακτος που θα μπαίνει στα ελληνικά νοικοκυριά.
Όπως μετέδωσε το βράδυ το MEGA, στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών έφτασε επιστολή από τον «τροϊκανό» Ματίας Μορς, που επιπλήττει την κυβέρνηση και δίνει εντολή «να σταματήσει τις διαβουλεύσεις και να εφαρμόσει επακριβώς τα όσα συμφωνήθηκαν για το γάλα, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, η τελική συμφωνία είναι στον αέρα».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι δεν έχει πάρει τέτοιο email από την τρόικα και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που θέλει η Τρόικα.
«Η κυβέρνηση προφανώς είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη συμφωνία, ειδικά σε αυτή τη φάση που φαίνεται ότι βγαίνουμε στο ξέφωτο» τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Ανάπτυξης και συμπλήρωσε ότι «μπορούν να γίνονται αλλαγές, στο πλαίσιο της λογικής και της επιστήμης».
Στη κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το απόγευμα οι ομοσπονδίες των φαρμακοποιών, των αρτοποιών και των εκδοτών βιβλίων, συμμετείχε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος, ο οποίος έκανε λόγο για αντιμεταρρύθμιση.
«Εμείς δεν τα βρήκαμε, κανένας δεν μας κάλεσε να συζητήσει μαζί μας. Είναι κοροϊδία το γάλα μιας ημέρας, αφού είτε είναι γάλα μιας ημέρας είτε πέντε ημερών υφίσταται την ίδια θερμική επεξεργασία» δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος, και ζήτησε την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, σημειώνοντας ότι οι ρυθμίσεις θα επιφέρουν μαζική εισβολή εισαγόμενου γάλακτος αμφίβολης ποιότητας, σε βάρος της εθνικής οικονομίας.
Όσον αφορά το επιχείρημα για φθηνότερο γάλα, ο κ. Πεβερέτος, είπε, ότι αν θέλει η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ, που είναι 13% στη χώρα, όταν στην Αγγλία είναι μηδέν και σε Πορτογαλία, Ισπανία 4% και αυτομάτως η τιμή θα μειωθεί.