«Μπράβοι και νονοί της νύχτας»

Για οργανωμένο έγκλημα στο χώρου του ποδοσφαίρου έκανε λόγο ο Εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης– Ανακριτικού – Αθλητικός Εισαγγελέας, Χάρης Λακαφώσης, κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα, «Διαφθορά και οικονομικό έγκλημα στο χώρο του αθλητισμού» το οποίο διοργάνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Μεταξύ άλλων ο Εισαγγελέας που διερευνά μαζί με τον έτερο Εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα ποδοσφαιρικές υποθέσεις με σημείο αναφορά την ΕΠΟ όπως το σκάνδαλο των πλαστών ασφαλιστικών την υπόθεση των «στημένων πινάκων» διαιτησίας μεταξύ άλλων, υποστήριξε: «Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών φτάνουν καθημερινά καταγγελίες. Ιδιαίτερα για τον χώρο του ποδοσφαίρου. Επαγγελματικού και ερασιτεχνικού. Στον χώρο του αθλητισμού έχουμε και οργανωμένο έγκλημα. Μάλιστα με αυξημένες τάσεις δράσης. Στις ΓΣ αθλητικών ενώσεων επιχειρούν με αθέμιτες ενέργειες να ελέγξουν το εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Και με χρηματισμό. Στις έρευνες – δημοσιοποιημένες και μη – παρουσιάζονται πράξεις δωροδοκιών και δωροληψιών.

Για να μην μιλήσουν μάρτυρες χρησιμοποιούνται εκβιασμοί ή και δώρα. Ακόμα και κρατικοί αξιωματούχοι, για να επηρεάσουν την διαδικασία. Έχουν δοθεί εκατομμύρια ευρώ από φορείς (τους ονομάζω έτσι για να μην φωτογραφίσω) για συγκεκαλυμμένη διαφήμιση. «Μαϊμού» χορηγία. Έτσι το κράτος χάνει τεράστια ποσά από φόρους.

Ένα από τα εργαλεία που έχουμε είναι η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνομιλιών. Σε έρευνα στο σπίτι ή το γραφείο μεγαλοπαραγόντων έχει βρεθεί το βούλευμα άρσης απορρήτου. Την ίδια ή επόμενη μέρα από την έκδοση του. Διάστημα, στο οποίο μπορεί ακόμα και ο Εισαγγελέας να μην έχει λάβει γνώση για την εντολή άρσης. Αυτό γίνεται από διαρροές κρατικών υπηρεσιών – όχι από την Εισαγγελία – ή υπαλλήλους των εταιριών τηλεφωνίας.

Αν δεν υπάρξει θεσμική ανασυγκρότηση, δεν πρόκειται να υπάρξει σημαντική βελτίωση. Πρέπει να δημιουργηθεί αυτοτελές τμήμα αθλητισμού στην Εισαγγελία.

Θα μπορούσα να μιλάω ώρες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Δεν θα πω περισσότερα γιατί είναι ζητήματα που αφορούν την υπηρεσία και εκεί πρέπει να λυθούν. Μπορώ να σας πω πάντως ότι ένα 24ωρο δεν μου φτάνει. Για όλα αυτά που μου αναθέτει η υπηρεσία.

Στον χώρο του ποδοσφαίρου τα στόματα κρατιούνται κλειστά. Μάρτυρες εκβιάζονται, μαγαζιά καίγονται.

Δεν ξέρουμε ότι και στον χώρο του ποδοσφαίρου το οργανωμένο έγκλημα καλά κρατεί; Μπράβοι, νονοί της νύχτας; Δεν τα γνωρίζουμε αυτά; Διαιτητές που εκβιάζονται, λοιδορούνται, στοχοποιούνται.
Μεγάλο μου παράπονο. Όσες φορές έχω σκεφτεί να ζητήσω βοήθεια από κάποιους που έχουν θέσεις στους μηχανισμούς διοίκησης του αθλητισμού – και ξέρω ότι ξέρουν – έχω συναντήσει άρνηση.

Για τις Εισαγγελικές Αρχές δεν υπάρχει απολύτως κανένα δικονομικό κώλυμα να ελέγξουν οποιαδήποτε υπόθεση. Ο ρόλος του Εισαγγελέα δεν μπορεί να καταργηθεί από το αυτοδιοίκητο».

Πηγή: Soccerplus.gr