Η UEFA επικύρωσε τις αλλαγές στο Champions και το Europa League, που θα τεθούν σε ισχύ από την περίοδο 2018/19 και θα εφαρμοστούν για τουλάχιστον τρεις σεζόν.
Όπως αναμενόταν, οι τέσσερις πρώτες ομάδες των τεσσάρων κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης (στην παρούσα φάση Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία και Ιταλία) θα έχουν αυτομάτως θέση στους ομίλους του Champions League.
Η UEFA απέφυγε να ανακοινώσει πώς θα μοιραστούν οι υπόλοιπες 16 θέσεις αναφέροντας πως «… η λίστα των συμμετεχουσών ομάδων θα οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους».
Σύμφωνα με τον Χρήστο Σωτηρακόπουλο (που αποκάλυψε το θέμα στον ΣΠΟΡ FM από το απόγευμα της Πέμπτης), υπάρχουν έντονες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για το πώς θα κατανεμηθούν τα «εισιτήρια» για τις υπόλοιπες θέσεις. Φαίνεται πως οι χώρες που είναι στις θέσεις 5 ως 7 στην κατάταξη της UEFA θα έχουν δύο ομάδες απευθείας στους ομίλους, ενώ γίνεται μάχη ώστε να έχουν μία εξασφαλισμένη θέση στους ομίλους και οι χώρες που θα είναι στις θέσεις 11 και 12. Όσο για το σενάριο των wild cards, δηλαδή των καρτών ελεύθερης συμμετοχής, τελικά δεν επαληθεύτηκε.
Επιπλέον, η ομάδα που θα κατακτά το Europa League θα εξασφαλίζει αυτόματα θέση στους ομίλους και δεν θα παίζει στα playoffs όπως συνέβαινε ως τώρα. Πάντως διατηρήθηκαν οι δύο διαφορετικοί προκριματικοί «δρόμοι», των πρωταθλητών και μη πρωταθλητών.
Επίσης, θα υπάρχει τροποποίηση στον τρόπο που θα υπολογίζεται η βαθμολογία κάθε ομάδας. Οι σύλλογοι πλέον θα εξαρτώνται αποκλειστικά από τη δική τους συγκομιδή και δεν θα συνυπολογίζεται αυτή της χώρας, εκτός κι αν είναι χαμηλότερη από το 20% της συγκομιδής της χώρας. Παράλληλα, στον υπολογισμό της βαθμολογίας τους θα παίζουν ρόλο ιστορικά στοιχεία, όπως κατακτήσεις ευρωπαϊκών τίτλων.
Διαφορές θα υπάρχουν και σε οικονομικό επίπεδο, καθώς η UEFA ανακοίνωσε πως θα προβλέπονται μπόνους για την απλή συμμετοχή, για την πορεία στη διοργάνωση, για τη βαθμολογία κάθε συλλόγου στην κατάταξη, αλλά και με βάση το market pool. Με το νέο σύστημα θα επιβραβεύονται οι ομάδες βάσει της πορείας τους καλύτερα, αλλά θα υπάρχουν λιγότερα «πάγια» έσοδα από το market pool.
Αυτό που δεν αλλάζει είναι η δομή των δύο διοργανώσεων, παρά μόνο θα δημιουργηθεί μία νέα θυγατρική εταιρεία, που θα διαχειρίζεται το στρατηγικό πλάνο των διασυλλογικών διοργανώσεων. Αυτή θα αποτελείται κατά το ήμισυ από στελέχη που θα επιλέγονται από την UEFA και κατά το άλλο μισό από την Ένωση Συλλόγων της Ευρώπης (ECA).
Ο γενικός γραμματέας της UEFA και εκτελών καθήκοντα προέδρου, Θόδωρος Θεοδωρίδης, δήλωσε: «Η εξέλιξη των διοργανώσεων είναι αποτέλεσμα μία διαρκούς συζήτησης που περιλαμβάνει όλους τους ενδιαφερόμενους και συνυπολογίζει όλες τις προοπτικές. Οι αλλαγές που έγιναν θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν πως η πρόκριση θα εξακολουθεί να εξαρτάται από αθλητικά κριτήρια και όλες οι ομάδες από όλες τις ομοσπονδίες θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής. Είμαστε χαρούμενοι που το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο παραμένει ενωμένο κάτω από τις αρχές του ευ αγωνίζεσθαι, της δίκαιας διανομής των εσόδων και της σωστής διοίκησης».
Πηγή : ΣΠΟΡ ΦΜ