Ο χώρος του ποδοσφαίρου και η κατάσταση που επικρατεί σε αυτόν τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε ένα από τα κυρίαρχα σημεία της ομιλίας του Σταύρου Κοντονή στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Αναλυτικά:
«Το χρωστάμε στις μεγάλες δόξες του αθλητισμού, στους πρωταγωνιστές που είναι τώρα στα γήπεδα, στη νέα γενιά, στα νέα παιδιά. Πρέπει επιτέλους η κατάσταση της διαφθοράς και της διαπλοκής που υπάρχει στο ποδόσφαιρο, αυτή η μόνιμη κατάσταση της νόθευσης να τελειώσει και θα τελειώσει! Ήδη υπάρχουν τα πρώτα ορατά αποτελέσματα. Είναι κάτι που μας γεμίζει με αισιοδοξία και δείχνει ότι σωστά προχωρήσαμε, σωστά συγκρουστήκαμε. Ο αγώνας ενάντια στη διαφθορά και τη διαπλοκή, σε όλους τους αρμούς της κοινωνικής ζωής, είναι ένας αγώνας συνεχής και δεν πρόκειται ποτέ να υποστείλουμε τη σημαία της διαφάνειας, της νομιμότητας, της ισονομίας. Αυτό είναι το πνεύμα, σε τελική ανάλυση, που προκύπτει από τον αθλητισμό, από το ευ αγωνίζεσθε. Καθαροί αγώνες, με καθαρούς αθλητές, για καθαρές διακρίσεις.
Όταν υπάρχει θέληση, διάθεση και αποφασιστικότητα όλα τα πράγματα μπορούν να γίνουν. Με αφορμή τα εγκαίνια του περιπτέρου, στον ενάμισι χρόνο που η κυβέρνηση, με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται στην εξουσία, αντιμετωπίσαμε σωρεία σοβαρών προβλημάτων. Σε πρώτη φάση, κάναμε προσπάθεια να αποκαταστήσουμε εγκαταλελειμμένους και λεηλατημένους αθλητικούς χώρους. Τα κρατικά στάδια, τα οποία τα παραλάβαμε σε κακή κατάσταση. Δεν ήταν μόνο στάδια που ήταν ακατάλληλα για την προπόνηση των αθλητών, ήταν επικίνδυνα, εγκυμονούσαν κινδύνους για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών, νέων, μικρών παιδιών που αθλούνταν σε αυτούς τους χώρους.
Αποκαταστήσαμε σε αυτό το χρονικό διάστημα, το προπονητήριο στίβου στο ΟΑΚΑ, που οι πρωταθλητές μας και οι αθλητές στίβου, κάθε χειμώνα που έβρεχε, δεν μπορούσαν να κάνουν στοιχειώδη προπόνηση, διότι πλημμύριζε από τα νερά της βροχής. Αδειοδοτήσαμε το κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, το οποίο επί τριάμισι χρόνια ρήμαζε και ήταν κλειστό. Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για να αποκατασταθούν στάδια που ήταν εγκαταλελειμμένα χρόνια, όπως το Καυτανζόγλειο, όπως το στάδιο Ιωαννίνων, τα χιονοδρομικά κέντρα, τα οποία βρήκαμε λεηλατημένα και σε κακή κατάσταση. Συγχρόνως, προσπαθήσαμε μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων να δημιουργήσουμε νέες αθλητικές υποδομές στον τόπο, μικρά γήπεδα στις γειτονιές, όπου η νεολαία μπορεί να αθλείται χωρίς υπερβολικό κόστος.
Η προσπάθεια που κάναμε για να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά, τα οποία ήταν και αυτά σε κατάσταση απίθανης ασυδοσίας, ήταν μια προσπάθεια που κατέβαλε όλο το προσωπικό του Υπουργείου και είχε θετικότατα αποτελέσματα. Πέρυσι αποδώσαμε 2.300.000 ευρώ επιπλέον επιχορήγηση στις ολυμπιακές αθλητικές ομοσπονδίες, όχι από έκτακτη επιχορήγηση του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά από την περιστολή της σπατάλης μέσα στο ίδιο το Υπουργείο.
Φαντάζεστε τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Χρήματα του ελληνικού λαού, χρήματα της αθλητικής κοινότητας, πήγαιναν σε άλλους δρόμους και χάνονταν. Αυτή η προσπάθεια νοικοκυρέματος των οικονομικών και γενναίας επιχορήγησης σε συνθήκες οικονομικής στενότητας, θεωρώ ότι έφερε τα αποτελέσματα που είδαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και τα αποτελέσματα που βλέπουμε τώρα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.
Στον ενάμισι χρόνο θητείας της η κυβέρνηση, στον τομέα του αθλητισμού, πήρε γενναίες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Με το νόμο που ψηφίσαμε το Μάιο του 2015 επιβάλλαμε τους τακτικούς δικαστές σε όλα τα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου. Καταργήσαμε ένα καθεστώς ασυδοσίας και επαναφέραμε το καθεστώς αυτοδιοίκησης στην ΕΠΟ και δώσαμε τη δυνατότητα στο κράτος να επιβάλλει ποινές και πρόστιμα και να παίρνει προληπτικά μέτρα, εκεί όπου χρειάζεται.
Κάτι που, κατά έναν περίεργο τρόπο, σε αυτό τον τομέα το κράτος το είχε στερηθεί. Με το νομοσχέδιο που φέραμε πριν από μερικούς μήνες, εναρμονίστηκε απολύτως ο ελληνικός νόμος με το καταστατικό της WADA, δηλαδή αυτό που λέμε αντιντόπινγκ. Και δεν είναι τυχαίο, μετά από αρκετά χρόνια, δεν είχαμε καμία διαπίστωση από την Ολυμπιακή Επιτροπή για Έλληνα αθλητή που να είχε κάνει χρήση αναβολικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η νομιμότητα εμπεδώνεται και σε αυτόν τον τομέα. Πρόσφατα, πριν από ενάμισι μήνα, η κυβέρνηση πήρε μια γενναία νομοθετική πρωτοβουλία, όσον αφορά τα χρέη των ομάδων.
Σταμάτησε οριστικά το καθεστώς των πολλαπλών ΑΦΜ, με το ίδιο όνομα μιας ομάδας. Όλοι, πλέον, θα ξέρουν πως αν δημιουργούν χρέη, θα τα πληρώνουν μέχρι τελευταίας δεκάρας και προς τους αθλητές και τους εργαζόμενους, αλλά και στο κράτος, στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία. Δεν μπορεί να αιμορραγεί ο ελληνικός λαός και κάποιοι να πίνουν εις υγεία των κορόιδων. Αυτό το καθεστώς της ανομίας έλαβε τέλος.
Με τον νέο αθλητικό νόμο, που θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες μέρες, για συζήτηση και ψήφιση, καθιερώνουμε και κάτι άλλο, που ήταν ένα αίτημα όλων των φιλάθλων. Να αποχωρίσει η αστυνομία από τα γήπεδα και να αναλάβουν οι διοικήσεις των ομάδων την εποπτεία και την ευταξία στους αγωνιστικούς χώρους. Έχουμε εμπιστοσύνη στην αθλητική κοινότητα, στους Έλληνες αθλητές. Όλα αυτά που κάνουμε αντιστοιχούν σε καλύτερες συνθήκες εργασίας, διότι οι επαγγελματίες αθλητές είναι σκληρά εργαζόμενοι.
Η κυβέρνηση δε θα σταματήσει, θα ολοκληρώσει αυτό που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Διαφάνεια και πάταξη της διαφθοράς σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Τα καταφέρνουμε και είμαστε σίγουροι με την ενεργή συμπαράσταση όλων θα πετύχουμε στο 100% των προγραμματικών μας θέσεων».