Για τοκογλυφία, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ

H κατάπτωση του πολιτικού συστήματος που είχε τις τύχες της χώρας για δεκαετίες δεν έχει προηγούμενο. Τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα της ντροπής, η υπόθεση Ανθόπουλου.

Πρόκειται για πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στις Σέρρες, o οποίος εκλέγονταν από το 1989 ως το 2004. Μάλιστα διετέλεσε υφυπουργός… Παιδείας και Θρησκευμάτων (1993-94 και 1996-2000) και υπουργός Εθνικής Οικονομίας (1994-96)!

Πριν από ένα χρόνο ο ανακριτής τον άφησε ελεύθερο με 200.000 ευρώ εγγύηση και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Τώρα παραπέμπεται σε δίκη…

Ο Ανθόπουλος ήταν μεταξύ των 36 πολιτικών προσώπων που ελέγχονταν από το ΣΔΟΕ και τους οικονομικούς εισαγγελείς, Πεπόνη και Μουζακίτη, ενώ η δικογραφία αφορά τη χρηματοδότηση εταιρείας καπνεμπορίου ΟΔΕΤΤΗ ΠΕΤΡΙΔΗ στη Βόρεια Ελλάδα, με «τοκογλυφικό αντάλλαγμα» στον Ανθόπουλο, σύμφωνα με τα ευρήματα του ανακριτή του Πρωτοδικείου της Αθήνας.

Γράφει αναλυτικά το seleo.gr

Για το αδίκημα της τοκογλυφίας από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο πρώην υφυπουργός Παιδείας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και επί σειρά ετών βουλευτής Σερρών, Ιωάννης Ανθόπουλος.Είναι η πρώτη φορά στα δικαστικά χρόνια που πολιτικός παραπέμπεται για το συγκεκριμένο αδίκημα.

Με το υπ. Αριθμ 472 βούλευμα του Συμβουλίου εφετών ο κ. Ανθόπουλος και 3 ακόμη άτομα θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης ενώ μέχρι τότε θα διατηρηθούν οι περιοριστικοί όροι που είχαν επιβληθεί στους κατηγορουμένους προκειμένου να εξασφαλιστεί η παρουσία τους στην δίκη.

Ο 65χρονος πρώην πολιτικός κατηγορείται για τοκογλυφία σε βάρος ιδιοκτήτριας εταιρείας Καπνεμπορίου με έδρα την Καβάλα.

Η ιδιοκτήτρια της καπνεμπορικής εταιρίας φέρεται να απευθύνθηκε στον κ. Ανθόπουλο, καθώς είχε πρόβλημα ρευστότητας και αντιμετώπιζε δυσκολία χρηματοδότησης.

Ο πρώην υφυπουργός όπως φαίνεται από τα στοιχεία της δικογραφίας, υποσχέθηκε βοήθεια και εμφανίζεται να μεσολαβεί σε επτά συμβάσεις πώλησης καπνού, από το 2002 ως το 2005.

Το αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες του, κατά την κατηγορία πάντα, αγγίζει το ποσό του 1.757.800 ευρώ. Οι δικαστικές αρχές μάλιστα για την πληρέστερη διερεύνηση των καταγγελιών προχώρησαν στην άρση του τραπεζικού απορρήτου του ελεγχόμενου πολιτικού εντοπίζοντας εμβάσματα 700.000 ευρώ.

Στην απολογία που είχε δώσει ο πρώην υφυπουργός στον ανακριτή, είχε αρνηθεί  την κατηγορία που του αποδίδεται και φέρεται να υποστήριξε ότι τα επίμαχα χρήματα αποτελούσαν δάνειο που του χορήγησε η ιδιοκτήτρια της εταιρείας καπνών, γιατί ήθελε να φτιάξει σπίτι στη Βούλα.

Ωστόσο, κατά την δικογραφία, ο κατηγορούμενος πρώην υφυπουργός, από το 2005 ως σήμερα δεν εμφανίζει επιστροφή καμίας δόσης από τα χρήματα και επιπλέον -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν προσκόμισε στη Δικαιοσύνη κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει τα περί δανεισμού.