Δίωξη κατά ΠΑΟΚ, κίνδυνος για Τούμπα!

Ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο ότι ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας θα έκανε… την εμφάνισή του για τον ημιτελικό του Κυπέλλου ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό. Όπερ και εγένετο, μιας και ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, άσκησε πειθαρχική δίωξη κατά της ασπρόμαυρης ΠΑΕ, κάτι που γνωστοποιήθηκε πριν από λίγο με σχετικό δελτίο Τύπου που μοιράστηκε από την ΕΠΟ.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Σας ενημερώνουμε ότι ποδοσφαιρικός εισαγγελέας Κωνσταντίνος Πετρόπουλος άσκησε πειθαρχική δίωξη κατά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για πράξεις που προβλέπονται και τιμωρούνται πειθαρχικώς από τις διατάξεις των άρθρων 1,2 στοιχ. β΄ και γ΄, 3, 14, 15 παρ.6, στοιχ. α΄- δ΄ και 23 σε συνδυασμό με το άρθρο 31 παρ.2 του Πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει από 28-6-2013 (ημιτελικός αγώνας Κυπέλλου Ελλάδας, ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, 16/4/2014)».

Σύμφωνα με τα άρθρα βάσει των οποίων ασκήθηκε η δίωξη, γίνεται ξεκάθαρο πως υπάρχει θέμα τιμωρίας της έδρας του Δικέφαλου, ενώ σημειώνεται πως ο ΠΑΟΚ θα απολογηθεί και για ρατσιστική συμπεριφορά.

Πιο αναλυτικά τα άρθρα τα οποία προβλέπουν… σημαντικές τιμωρίες αναφέρουν τα εξής:

Τo άρθρο 15 (παράγραφος 6) προβλέπει: «Σε περίπτωση δημιουργίας εκτεταμένων επεισοδίων προ, κατά την διάρκεια ή μετά την λήξη του αγώνα, επιβάλλονται οι ακόλουθες ποινές:
α) Χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000) έως εκατόν είκοσι χιλιάδων ευρώ (120.000), εάν τα επεισόδια έγιναν στον εν γένει χώρο του γηπέδου.

β) Χρηματική ποινή εξήντα χιλιάδων ευρώ (60.000) έως εκατόν σαράντα χιλιάδων ευρώ (140.000), εάν τα επεισόδια έγιναν στις κερκίδες ή στα αποδυτήρια.

γ) Στις ανωτέρω περιπτώσεις α) και β) και ανάλογα με την βαρύτητα των επεισοδίων, το δικαιοδοτικό όργανο σωρευτικά με την χρηματική ποινή δύναται να επιβάλλει και ποινή διεξαγωγής ενός (1) αγώνα έως δύο (2) αγώνες
χωρίς θεατές.

δ) Χρηματική ποινή εβδομήντα χιλιάδων ευρώ (70.000) έως διακοσίων χιλιάδων ευρώ (200.000) και ποινή διεξαγωγής δύο (2) έως τρεις (3) αγώνες χωρίς θεατές και αφαίρεση τριών (3) βαθμών από τον βαθμολογικό πίνακα, εάν τα επεισόδια έγιναν μέσα στον αγωνιστικό χώρο». 

Το άρθρο 23 (παράγραφος 2) αναφέρει: 
«β) Εάν φίλαθλοι μιας ομάδας διαπράξουν ρατσιστικές ή περιφρονητικές πράξεις όπως περιγράφεται στην παρ. 1, το αρμόδιο όργανο θα επιβάλλει χρηματική ποινή στην ομάδα που υποστηρίζουν οι φίλαθλοι αυτοί, ύψους δέκα οκτώ
χιλιάδων ευρώ (18.000) τουλάχιστον και ανεξάρτητα από υπαίτιες ή μη, πράξεις ή παραλείψεις αυτών.

γ) Οποιοσδήποτε θεατής που διαπράττει τα παραπτώματα που καθορίζονται στην παρ. 1 του παρόντος άρθρου, θα τιμωρείται με ποινή απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα για δύο (2) έτη τουλάχιστον».