Γιατί ίσως βολεύει το Γιουρόπα Λιγκ

Στόχος και των τεσσάρων ομάδων που συνεχίζουν στα πλέι οφ είναι η πρωτιά και η εξασφάλιση της συμμετοχής στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά η παρουσία όσων των δυνατών περισσότερων ομάδων μας στο Γιουρόπα Λιγκ μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Παναθηναϊκός, ως Κυπελλούχος, προκρίνεται αυτόματα στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινά τους αγώνες του στις 21 Αυγούστου (28 οι ρεβάνς) κι αν προκριθεί περνά κατ’ ευθείαν στους ομίλους του «Γιουρόπα». Με λίγη καλή τύχη, αν αποκλειστούν δηλαδή κάποια από τα φαβορί μπορεί και να βρεθεί επικεφαλής ομίλου. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη 19η θέση των ομάδων που συμμετέχουν στο «Γιουρόπα», όπως αναφέρει σήμερα στο «Goal News» ο Ανδρέας Δημάτος.

Αντίθετα εάν οι «πράσινοι» τερματίσουν 2οι στο πρωτάθλημα αρχίζουν τους αγώνες τους στις 29 ή 30 Ιουλίου από τον γ’ προκριματικό γύρο της διοργάνωσης. Από εκεί εάν προκριθούν παίζουν στα πλέι οφ για την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ που θα τους περιμένει ένας αντίπαλος πάνω από τις δυνατότητές τους κι η λογική λέει ότι θα πάνε στο «Γιουρόπα Λιγκ». Όπως καταλαβαίνει κανείς, εάν κάτι πάει στραβά στον γ’ προκριματικό γύρο κι αποκλειστούν οι «πράσινοι» αντίο «Γιουρόπα» κι αντίο ελβετικά φράγκα (αυτό είναι το νόμισμα που πληρώνει η ΟΥΕΦΑ). Η ευρωπαϊκή χρονιά πάει χαμένη!

Ο ΠΑΟΚ έχει πολλές πιθανότητες ακόμα και να ξεκινήσει από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ να καταλήξει στο «Γιουρόπα». Αυτό λέει η λογική. Και στο «Γιουρόπα» είναι βέβαιο ότι στο δρόμο μέχρι τους ομίλους δεν θα συναντήσει και σπουδαίους αντιπάλους. Είναι άλλωστε αυτή τη στιγμή ο 15ος ισχυρότερος στη διοργάνωση.

Υπάρχει όμως μια ακόμα διάσταση στη συμμετοχή στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Με δεδομένο ότι το πρωτάθλημα αρχίζει στο τέλος Αυγούστου, αλλά και τη κούραση των διεθνών, όχι μόνο των Ελλήνων, λόγω Μουντιάλ οι ομάδες επιδιώκουν να φορμαριστούν όσο γίνεται πιο αργά.

Όταν όμως έχεις τους πρώτους αγώνες στις 29 Ιουλίου και ρεβάνς στις 5 Αυγούστου πως μπορείς να φορμαριστείς αργά; Πολύ περισσότερο όταν ένας αποκλεισμός σε αυτή τη φάση σημαίνει και «αντίο» Ευρώπη.

Θυμίζουμε ότι:

– Ο 5ος της βαθμολογίας (ο 4ος των πλέι οφ δηλαδή) ξεκινά τους αγώνες του στην Ευρώπη στις 17 Ιουλίου (ρεβάνς 24 Ιουλίου)

– Ο 4ος της βαθμολογίας (ο 3ος των πλέι φο δηλαδή) ξεκινά τους αγώνες του στην Ευρώπη στις 31 Ιουλίου (ρεβάνς 7 Αυγούστου)

– Ο Παναθηναϊκός προκρίνεται απ’ ευθείας στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ (21 και 28 Αυγούστου), εφ΄ όσον φυσικά δεν έχει τερματίσει 2ος στο πρωτάθλημα (1ος στα πλέι οφ) και δεν έχει κερδίσει τη συμμετοχή του στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.