ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός έφτασαν στο μεταξύ τους ντέρμπι έχοντας σχεδόν παρόμοιο αριθμό τερμάτων αν βγάλει κανείς εκτός εξίσωσης τα πέναλτι, και έχει αξία όχι να καταγραφούν αλλά να αναλυθούν οι τρόποι που απειλεί κάθε ομάδα.
Υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους δεν παίζει πάντα ρόλο η ποσότητα αλλά η ποιότητα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα έχει να κάνει με τις τελικές προσπάθειες που έχει στο ενεργητικό της η κάθε ομάδα. Στις πρώτες επτά αγωνιστικές της Super League, ο ΠΑΟΚ μετράει 18 τελικές προσπάθειες περισσότερες από ότι ο Ολυμπιακός, οι ερυθρόλευκοι είναι εκείνοι που μετρούν 7 περισσότερες τελικές στην εστία, έναντι του ΠΑΟΚ. Συγκεκριμένα οι πρωταθλητές έχουν 96 τελικές εκ των οποίων οι 35 στην εστία και οι κυπελλούχοι έχουν 114 εκ των οποίων οι 28 στην εστία. Σε ένα βαθμό, παίζει ρόλο και η θέση από την οποία γίνονται οι τελικές προσπάθειες. Η διαφορά ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ στον αριθμό των σουτ που έγιναν έξω από την περιοχή είναι μεγάλη, με τους ερυθρόλευκους να έχουν 29 και τον ΠΑΟΚ 49. Τέλος, ο Δικέφαλος έχει και φέτος μια… ερωτική σχέση με τα δοκάρια, μετρώντας ήδη τέσσερα, έναντι δυο του Ολυμπιακού.
Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΜΙΣΜΑΤΩΝ
Ο ίδιος “κανόνας” που αφορά την ποσότητα και την ποιότητα ισχύει και στα γεμίσματα εκεί που ο Ολυμπιακός έχει τα πολλά και ο ΠΑΟΚ έχει τα… καλά. Η αριθμητική διαφορά στο σύνολο των γεμισμάτων είναι μεγάλη, με τον Ολυμπιακό να έχει 170 και τον ΠΑΟΚ να έχει 129. Ο Ολυμπιακός γεμίζει τη μπάλα στην αντίπαλη περιοχή με ποσοστό ευστοχίας στο 31% και ο ΠΑΟΚ γεμίζει με 36%. Η διαφορά ανάμεσα στις δυο ομάδες έχει δημιουργηθεί από τα αριστερά, πλευρά από την οποία ο Ολυμπιακός έχει 79 γεμίσματα και ο ΠΑΟΚ 48, καθώς από τα δεξιά ο Ολυμπιακός έχει 90 γεμίσματα και ο ΠΑΟΚ 80. Η ανάγνωση του συγκεκριμένου στατιστικού έχει την απάντησή της στους παίκτες που κινούνται για τους ασπρόμαυρους στο αριστερό άκρο της επίθεσης. Ο λόγος για τους Δημήτρη Πέλκα και Ομάρ Ελ Καντουρί. Ο πρώτος ξεκινά στο αριστερό άκρο, ο δεύτερο ως επιτελικός μέσος, όμως αμφότεροι συνδυάζονται με στόχο είτε την διείσδυση του Πέλκα στη μεγάλη περιοχή είτε τη συρτή πάσα του Ελ Καντουρί, με την επιλογή του γεμίσματος να είναι η τελευταία είτε για τον έναν είτε για τον άλλον.
ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΣΦΠ ΚΑΙ ΠΑΟΚ
Η τροφοδοσία που προωθημένου
Μια στατιστική κατηγορία στην οποία οι δυο ομάδες είναι πολύ κοντά έχει να κάνει με τις φορές που επιχειρήθηκε η πάσα στον παίκτη που βρίσκεται ανάμεσα στο κεντρικό αμυντικό δίδυμο του αντιπάλου. Συνήθως αυτός είναι ο επιθετικός κορυφής, αλλά στην συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία η καταγραφή δεν είναι προσωποκεντρική αλλά αφορά τις φορές που η ομάδα που επιτίθεται ψάχνει τον παίκτη που προσπαθεί να βρει χώρο ανάμεσα στο δίδυμο της άμυνας της αντιπάλου. Σε αυτό το τομέα οι δυο ομάδες έχουν σχεδόν από οκτώ πάσες ανά 90 αγωνιστικά λεπτά, με τον Ολυμπιακό να μετρά 57 και τον ΠΑΟΚ 54.
Τα αμυντικά πεπραγμένα των αντιπάλων
Μπορεί το στοιχείο που ξεχωρίζει όσον αφορά την άμυνα να είναι το παθητικό των ομάδων, όμως υπάρχουν και άλλοι τομείς από τους οποίους προκύπτουν δεδομένα.
Ο πρώτος έχει να κάνει με τον αριθμό των αμυντικών μονομαχιών. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ συμπληρώνουν μαζί με την ΑΕΚ τη τριάδα των ομάδων που έχουν δώσει τις λιγότερες αμυντικές μονομαχίες, κάτι που είναι άρρηκτα δεμένο με το ποσοστό κατοχής μπάλας, που και για τις τρεις αυτές ομάδες, είναι υψηλό. Ο Ολυμπιακός έχει δώσει 388 αμυντικές μονομαχίες και ο ΠΑΟΚ 391, με τον Δικέφαλο του βορρά να έχει ελαφρώς καλύτερο ποσοστό επιτυχίας σε αυτές, και συγκεκριμένα 21.74% έναντι 19.07 των ερυθρόλευκων. Σε επίπεδο κοψιμάτων, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ βρίσκονται στην δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Ο Ολυμπιακός έχει 242 και ο ΠΑΟΚ 225. Σε επίπεδο εναέριων μονομαχιών, ο ΠΑΟΚ έχει δώσει τις λιγότερες από κάθε άλλη ομάδα στο πρωτάθλημα (219), με τον Ολυμπιακό να είναι ακριβώς πίσω του (232) με τα ποσοστά επιτυχίας να είναι παρόμοια, καθώς οι ασπρόμαυροι είναι στο 485 και οι ερυθρόλευκοι στο 49%.
Ένας τομέας στον οποίο η διαφορά των δυο ομάδων είναι μεγάλη αφορά την απώλεια κατοχής μπάλας. Και η διαφορά αυτή έχει και την ανάγνωση της δημιουργίας ευκαιριών από τον αντίπαλο. Την ώρα που ο ΠΑΟΚ έχει 129 απώλειες κατοχής, ο Ολυμπιακός έχει 160, και αυτή η διαφορά παίζει ρόλο, καθώς με δεδομένο ότι ο ΠΑΟΚ έχει δεχθεί δυο γκολ στο πρωτάθλημα και ο Ολυμπιακός δέκα, η “ανάγνωση” του συγκεκριμένου αριθμού δείχνει πως οι αντίπαλοι των ερυθρόλευκων έχουν αξιοποιήσει τις φορές που εκείνοι έχασαν την κατοχή της μπάλας. Όσον αφορά τον αριθμό φάουλ στα οποία έχουν υποπέσει οι δυο ομάδες, ο Ολυμπιακός έχει μετρήσει 126 και ο ΠΑΟΚ 116, με τις διαφορές να είναι μικρότερες από αυτές που θα περίμενε κανείς με βάση όλα τα προηγούμενα στοιχεία. Βέβαια, στο τελευταίο στατιστικό μπαίνει κι ένας παράγοντας που μέχρι τώρα δεν μπορούσε να επηρεάσει τα δεδομένα και δεν είναι άλλος από το τρόπο με τον οποίο λαμβάνουν οι διαιτητές τις αποφάσεις τους στα μαρκαρίσματα που βλέπουν.
ΟΙ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟΙ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΝΑ ΣΟΥΤΑΡΟΥΝ
Η διαφορά στις ντρίμπλες
Στην καταγραφή των τελικών προσπαθειών, διαπιστώθηκε μια σημαντική διαφορά ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ αναφορικά με εκείνες που έρχονται έξω από τη μεγάλη περιοχή.
Αν ψάξει κανείς, θα βρει μια ακόμα στατιστική κατηγορία που σε ένα βαθμό συνδέεται, έστω και όχι άμεσα, αλλά σίγουρα έμμεσα, με αυτή τη διαφορά. Ο ΠΑΟΚ έχει πολλά περισσότερα στου εκτός περιοχής και ο Ολυμπιακός έχει πολλές περισσότερες προσπάθειες για ντρίμπλα. Οι ερυθρόλευκοι έχουν επιχειρήσει 120 ντρίμπλες και οι ασπρόμαυροι 81. Πολλές φορές, με τη μπάλα να έχει φτάσει εκτός περιοχής οι επιλογές είναι δυο. Η ντρίμπλα στον αντίπαλο και το σουτ. Αν μπουν στη ζυγαριά οι επιδόσεις των δυο ομάδων στους δυο τομείς (ντρίμπλες και σουτ εκτός περιοχής) θα διαπιστώσει κανείς πως η ομάδα, που ντριμπλάρει περισσότερο, έχει και λιγότερα σουτ έξω από την μεγάλη περιοχή.
Πηγή : FORZA