Η απρόβλεπτη ιστορία του ΠΑΟΚ

Ένα μεγάλο αφιέρωμα παρουσιάζει η ιστοσελίδα thesefootballtimes.net για τα όσα συμβαίνουν την τελευταία 25ετία στον ΠΑΟΚ! Ο Κίλι Σενίκοφ, φαίνεται απόλυτα διαβασμένος και περιγράφει με τον δικό του τρόπο την πορεία του Δικεφάλου, καθώς όπως τονίζει στην εισαγωγή του:

«Υπάρχουν ορισμένα κλαμπ ανά τον κόσμο που απλά τα υποστηρίζεις και είσαι αφοσιωμένος σ’ αυτά. Μπορεί ίσως να μην τον γνωρίζετε, αλλά ένα από αυτά είναι ο ελληνικός σύλλογος ΠΑΟΚ που εδρεύει στην αρχαία μακεδονική πόλη, Θεσσαλονίκη. Ίσως αυτό συμβαίνει γιατί είναι ένα από τα μεγαλύτερα “μικρά κλαμπ” ολόκληρης της Ευρώπης. Ο ΠΑΟΚ ανεβαίνει πολύ σταθερά στην κατάταξη της UEFA, κερδίζοντας 90 θέσεις τα τελευταία έξι χρόνια».

Στο κείμενο υπάρχει αναφορά στην εποχή του Θωμά Βουλινού, στον Γιώργο Μπατατούδη, τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, στις ευρωπαϊκές προκρίσεις επί της Αρσεναλ, στις κατακτήσεις των δύο κυπέλλων το 2001 και το 2003 στα φαινόμενα χουλιγκανισμού, στις πολλές αλλαγές προπονητών σε ελάχιστο διάστημα.

Ξεχωρίζει η αναφορά στην περίοδο Γούμενου με το νέο ρεκόρ απόλυσης προπονητών «πέντε σε λιγότερο από 18 μήνες» και όπως τονίζει: «Σε περίπτωση που δεν το προσέξατε, ο ΠΑΟΚ είναι πραγματικά ένα δύσκολος σύλλογος για προπονητές. Μετά από μερικά αρνητικά αποτελέσματα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απολυθείς και θα αντικατασταθείς μέχρι ο διάδοχός σου να ακολουθήσει το δρόμο σου».

Το τελευταίο κεφάλαιο έχει να κάνει με την περίοδο Ζαγοράκη και τον Ιβάν Σαββίδη. Η περίοδος της προεδρίας Ζαγοράκη συνδέθηκε με εντυπωσιακή αύξηση των εισιτηρίων και αγωνιστική άνοδο της ομάδας, μέσα από ένα τριετές πλάνο που εκπονήθηκε. Και μετά από μία περιγραφή των αγωνιστικών επιτευγμάτων μέχρι το 2012, ο συντάκτης καταλήγει στην περίοδο Σαββίδη. «Από το 2012 που ο Σαββίδης έγινε ο ιδιοκτήτης βάζοντας 12 εκ. ευρώ στο σύλλογο, Ζαγοράκης και Βρύζας κλήθηκαν να διαχειριστούν την ομάδα αγωνιστικά. Αρκετοί παίκτες από τις Ακαδημίες έχουν βγει και παίζουν πλέον στην πρώτη ομάδα, προκειμένου να πέσουν τα κόστη των μεταγραφών» .

Κι ο επίλογος είναι άκρως κατατοπιστικός για το πώς βλέπουν «ξένα μάτια» τον ΠΑΟΚ του σήμερα: «Αν η ιστορία απλά επαναλαμβάνεται, είναι πιθανό την περίοδο ηρεμίας να διαδεχθεί μία καταιγίδα. Και μετά, ο κλασικός κύκλος του ΠΑΟΚ θα συνεχιστεί και η οικονομική δυσπραγία θα αντικατασταθεί από την αρμονία. Η ωρολογιακή βόμβα του σταδίου της Τούμπας αποτελεί ένα από τα πιο αλλοπρόσαλλα και απρόβλεπτα κλαμπ».

Δείτε όλο το κείμενο του thesefootballtimes.net ΕΔΩ