Σαλατιέρα αξίας 50.000 ευρώ!

Δύσκολη… αποστολή για τον Φίλιπ Λαμ το απόγευμα στην «Αλιάνζ Αρένα» του Μονάχου. Εκεί, όπου ο «κάπτεν» της Μπάγερν θα σηκώσει την διάσημη «σαλατιέρα», το τρόπαιο του πρωταθλητή Γερμανίας, που έχει διάμετρο 59 εκατοστά και ζυγίζει 11 κιλά!

Η πολυπόθητη σαλατιέρα είναι το βαρύτερο τρόπαιο στα γερμανικά γήπεδα. Πάνω του έχει χαραγμένα τα ονόματα των πρωταθλητών από το 1903 μέχρι και σήμερα. Δημιουργήθηκε το 1949 από την Elisabeth Tresckow με τους μαθητές της σε εργοστάσιο της Κολωνίας . Αντικατέστησε το αρχικό τρόπαιο του οποίο χάθηκε στη δίνη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η χρυσοχόος επεξεργάστηκε το τρόπαιο με συνολικά 5,5 κιλά ασήμι και το στόλισε με πέντε μεγάλες και έντεκα μικρά τουρμαλίνες (συνολικά 175 καράτια). Το 1981 το πιάτο διευρύνθηκε, καθώς δεν υπήρχε χώρος για τα ονόματα των πρωταθλητών. Το τρόπαιο επεκτάθηκε με ένα ασημένιο δαχτυλίδι, μέσω του οποίου αυξήθηκε η διάμετρος από 50 σε 59 εκατοστά και το 2009 δημιουργήθηκε και πάλι χώρος για περισσότερα ονόματα νικητών, αντικαθιστώντας τις υπάρχουσες πέντε χαραγμένες πλάκες με νέες, έτσι ώστε τώρα να μην υπάρχει πρόβλημα ως το 2026.

Η αξία της «σαλατιέρας» είναι 50.000 €.