By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
ThesSportsThesSports
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΜΠΑΣΚΕΤ
  • LIFE
  • ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Αναζήτηση
Reading: «Μάθημα» για το VAR που… έρχεται!
Share
Font ResizerAa
ThesSportsThesSports
Font ResizerAa
Αναζήτηση
Follow US
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Μάθημα» για το VAR που… έρχεται!

Τhessports
Last updated: 16/04/2018 20:08
Τhessports
Share
SHARE

Παρουσιάστηκε τη Δευτέρα (16/4) το VAR στην Ελλάδα, από το μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας της UEFA, Ντέιβιντ Έλερεϊ και τον υπεύθυνο εφαρμογής του, Μιχάλη Κουκουλάκη.

Από την επόμενη σεζόν (2018/19), το VAR μπαίνει στην ποδοσφαιρική ζωή μας και οι κανόνες και οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του στα παιχνίδια της Superleague Σουρωτή αρχίζουν να απασχολούν τους ιθύνοντες της ελληνικής διαιτησίας.

Στο πλαίσιο της έναρξης εφαρμογής του διεξήχθη την Δευτέρα (16/4) το πρώτο επίσημο επιμορφωτικό σεμινάριο λειτουργίας και επιχειρησιακών δυνατοτήτων του συστήματος του Video Assistant Referee, με την ΕΠΟ να αναλαμβάνει τη διοργάνωση, σε συνεργασία με την FIFA και το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB).

Το σεμινάριο παρακολούθησαν οι 24 αξιολογημένοι διαιτητές της Superleague, μέλη της ΚΕΔ./ΕΠΟ, οι εκπρόσωποι των συλλόγων του συνεταιρισμού και εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε.

Ο Βρετανός Ντέιβιντ Έλερει, παλαίμαχος διεθνής διαιτητής, μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας της UEFA και τεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB) ανέλαβε την παρουσίαση, ενώ συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένο και τον πρόεδρο της ΚΕΔ, Βίτορ Περέιρα.

Η «ταυτότητα» του Video Assistant Referee:

O VAR expert της ΙFAB και της FIFA κ. Ντέιβιντ Ελερέι χαρακτήρισε το πρόγραμμα Video Assistant Referee ως τα «έξτρα μάτια του διαιτητή», διευκρίνισε βασικά σημεία της λειτουργίας του κι έδωσε ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία από την έως τώρα εφαρμογή του.

Ως προς τον τρόπο λειτουργίας του, ξεκαθάρισε πως η εφαρμογή του προγράμματος γίνεται σε άμεση συνεργασία με τους εκπροσώπους του τηλεοπτικού μέσου που καλύπτει τον αγώνα και τόνισε τη σημασία του ρόλου των σχολιαστών και των δημοσιογράφων, κυρίως ως προς την εκμάθηση και αφομοίωση τόσο της σχετικής ορολογίας όσο και της λειτουργίας του.

Αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα επεσήμανε ότι θα υπάρχουν τρεις άνθρωποι σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ελέγχου (operating room): Ο Video Assistant Referee (VAR), ο Assistant VAR (AVAR) και ο Replay Operator. Οι δύο πρώτοι πρέπει να είναι εν ενεργεία διαιτητές οι έμπειροι παλαίμαχοι διαιτητές, αλλά όχι μέλη Επιτροπών διαιτησίας ή εν ενεργεία παρατηρητές και ο τρίτος τεχνικός. Ο ρόλος των χειριστών είναι να ειδοποιούν τον διαιτητή όταν υπάρχει αμφιβολία, στις κάτωθι τέσσερις περιπτώσεις προς διόρθωση αποφάσεων για ξεκάθαρα λάθη ή περιπτώσεις που διέλαθαν της προσοχής της διαιτητικής ομάδας:

– Αν μετράει ή όχι ένα γκολ

– Στις περιπτώσεις καταλογισμού ή μη καταλογισμού πέναλτι

– Υπόδειξη απευθείας κόκκινης κάρτας

– Υπόδειξη κάρτας σε λάθος παίκτη

Ο κ. Ελερέι υπογράμμισε ότι η απόφαση των αρμοδίων οργάνων αφορά μόνον αυτές τις περιπτώσεις, καθώς κρίθηκε ότι σε άλλες αμφισβητούμενες φάσεις η διακοπή θα ήταν μεγαλύτερη και θα επηρέαζε αρνητικά την εξέλιξη του αγώνα. «Δεν έχει σημασία ο χρόνος που θα χρειαστεί, δεν υπάρχει χρονικό όριο, σημασία έχει να πάρει τη σωστή απόφαση. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι υπάρχουν περιπτώσεις όχι με ένα, αλλά 3 ή και 4 διλήμματα, οπότε θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την τελική απόφαση. Όμως η ως τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι οι διακοπές δεν είναι μεγάλης διάρκειας και δεν επηρεάζουν αρνητικά την εξέλιξη του αγώνα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο κ. Ελερέι ανέφερε: «Η χρήση του VAR μπορεί να βελτιώσει τη συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών, καθώς αυτοί ηρεμούν μόλις ο διαιτητής κάνει το σχετικό σήμα ότι θα συμβουλευτεί το video, μειώνει την αμφισβήτηση των αποφάσεων και έχει παρατηρηθεί μείωση κατά 25% σε κάρτες λόγω διαμαρτυρίας. Επίσης, έχουν ελαττωθεί οι περιπτώσεις simulation (θέατρο) σε περιπτώσεις πέναλτι. Η ως τώρα εφαρμογή του έχει καταδείξει τη σημασία του ως προς τις δύσκολες φάσεις πέναλτι, κυρίως το αν η μπάλα βρήκε σε χέρι ή στο στήθος και στον καταλογισμό των γκολ. Το VAR δεν θα καταργήσει όλα τα διαιτητικά λάθη, όμως θα υπάρξει μεγάλη βελτίωση της ποιότητας των αποφάσεων των διαιτητών και καλύτερα πρωταθλήματα».

Σχετικά άρθρα

ΠΑΟΚ: «Πρώτη» για Μάτος – Βιεϊρίνια και σύσκεψη με Σαββίδη!
Προς την πλατφόρμα του Αλαφούζου ο Ηρακλής!
«Έδεσε» κι επίσημα τον Φούντα ο ΟΦΗ
Βαρούχας: «Η ΑΕΚ άλλαξε γνώμη για Λανουά, επειδή πήρε το πρωτάθλημα!»
Μπλέκουν τον Ηρακλή για το… μπαμ με Ινσίνιε!
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Previous Article Ο Βιεϊρίνια πήρε το… ντέρμπι!
Next Article «Έχουμε ανέβει, θέλουμε το πρωτάθλημα»

Τελευταία νέα

Συνεχίζουν στον ΠΑΟΚ Ομορούγι και Περσίδης
Featured ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΟΚ
8 June, 2026
H απάντηση της ΕΡΤ στον Ολυμπιακό
MEDIA ΜΠΑΣΚΕΤ
8 June, 2026
Ανακοίνωσε Χάτζινς ο ΠΑΟΚ
ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΟΚ
8 June, 2026
Άρης: Κορυφαίος ο… φευγάτος Αθανασιάδης
ΑΡΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
8 June, 2026
Follow US