Η Ελλάδα ίσως είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης, στην οποία ο πολίτης δεν έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τον τελικό του Κυπέλλου ζωντανά από ελεύθερης λήψης κανάλι!
Και φέτος, ο τελικός θα μεταδοθεί ζωντανά αποκλειστικά από συνδρομητικό κανάλι κι όσοι δεν είναι συνδρομητές, είναι αποκλεισμένοι.
(Η μαγνητοσκοπημένη μετάδοση του τελικού στις 12 τα μεσάνυχτα από την ΕΡΤ2, είναι ανέκδοτο και προσβάλει τους Έλληνες πολίτες)
Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, υπάρχει ένας κατάλογος με τα γεγονότα μείζονος σημασίας, τα οποία πρέπει να προβάλονται από κανάλι ελεύθερης λήψης σε ζωντανή μετάδοση.
Τέτοια λίστα υπάρχει από το 2007 σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκή Ένωσης -όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία- εκτός φυσικά από την Ελλάδα!
Σ΄ αυτά τα γεγονότα, είναι και ο τελικός του Εθνικού Κυπέλλου, που προβάλεται παντού ζωντανά από ελεύθερης λήψης κανάλια.
Μόνο στην Ελλάδα, ο τελικός είναι κλειδωμένος σε συνδρομητικό κανάλι, στερώντας από τους πολίτες τη δυνατότητα να τον παρακολουθήσουν ζωντανά, αν δεν είναι συνδρομητές.
Το αρμόδιο υπουργείο ΘΑ καταρτίσει αυτή τη λίστα, ύστερα από δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να προκύψουν τα γεγονότα, που οι πολίτες θεωρούν σημαντικά.
Αυτή η δημόσια διαβούλευση έληξε στις 30 Απριλίου, η λίστα δεν έχει καταρτιστεί, προς ικανοποίηση της COSMOTE TV, που θα τον μεταδώσει αποκλειστικά ζωντανά.
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που συμβαίνει αυτή η ντροπή.
To ρεπορτάζ είναι από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ :
Πρωτοβουλία για την κατάρτιση εθνικού καταλόγου γεγονότων μείζονος σημασίας, αναλαμβάνει το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με στόχο να διασφαλίσει ότι συγκεκριμένες αθλητικές αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το εθνικό τηλεοπτικό κοινό, θα μεταδίδονται υποχρεωτικά από κανάλια ελεύθερης λήψης.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί πρόβλεψη της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και η σχετική οδηγία έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο με το προεδρικό διάταγμα 109/2010.
Ήδη από το 2007 αρκετά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καταρτίσει εθνικούς καταλόγους με εκδηλώσεις μεγάλης σημασίας για το κοινό τους.
Τέτοιες εκδηλώσεις μπορεί να είναι σύμφωνα και με την ευρωπαϊκή πρακτική οι Ολυμπιακοί αγώνες, ο ημιτελικός και ο τελικός του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Κυπέλλου ποδοσφαίρου, ο Τελικός του Ευρωπαϊκού και Παγκοσμίου πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης (Eurobasket και Mundobasket) κ.ά..
Ενδεικτικώς προβλέπεται στα άλλα κράτη-μέλη ζωντανή αναμετάδοση ολόκληρου του αγώνα στις παρακάτω εκδηλώσεις:
- Τελικός Εθνικού Κυπέλλου Ποδοσφαίρου: Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Βουλγαρία κ.α.
- Τελικός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου: Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο
- Τελικός Champions League: Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ουγγαρία
Επισημαίνεται ότι εκδήλωση μείζονος σημασίας θεωρείται εκείνη που πληροί δύο τουλάχιστον από τα παρακάτω κριτήρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1. Η ευρύτερη δυνατή απήχηση ενός γεγονότος στην κοινωνία, με όρους τηλεθέασης.
2. Η γενική αναγνώριση ενός γεγονότος ως έχοντος ιδιαίτερη πολιτιστική σημασία για τον πληθυσμό ενός κράτους και βαρύνοντα ρόλο στην πολιτιστική ταυτότητα του κράτους αυτού.
3. Η ιδιαίτερη γενική απήχηση ενός γεγονότος όχι μόνο σε ένα τμήμα του πληθυσμού ενός κράτους, αλλά στο σύνολο του πληθυσμού (ή σε σημαντικό συστατικό τμήμα του πληθυσμού αυτού).
4. Η συμμετοχή της εθνικής ομάδας σε ένα συγκεκριμένο άθλημα, το οποίο εντάσσεται σε σημαντική διεθνή διοργάνωση.
Ήδη το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έχει ξεκινήσει το δημόσιο διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς μεταξύ των οποίων φορείς της δημόσιας διοίκησης, των αθλητικών ενώσεων και σωματείων, των ανεξάρτητων αρχών, των ενώσεων καταναλωτών, της Κοινωνίας των Πολιτών, καθώς και του συνόλου των τηλεοπτικών σταθμών (ελεύθερων & συνδρομητικών), και διαδικτυακών πλατφορμών παροχής υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων, για την κατάρτιση εθνικού καταλόγου, πραγματοποιώντας σειρά συναντήσεων στα πρότυπα των ευρωπαϊκών χωρών.
Το Υπουργείο καλεί επίσης τους πολίτες να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση, απαντώντας σε συγκεκριμένα ερωτήματα.
Οι απόψεις και οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα ληφθούν υπόψη από τους εμπλεκόμενους φορείς για τη διαμόρφωση του εθνικού καταλόγου.
Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την 30 Απριλίου 2018 και ώρα 15.00.