Καθημερινό φαινόμενο είναι πλέον στη Βραζιλία οι διαδηλώσεις και οι απεργίες. Τα γεμάτα και πολύχρωμα γήπεδα και η τρέλα για το ποδόσφαιρο είναι η μια πλευρά του νομίσματος, η άλλη έχει κόσμο που περνά δύσκολα και διαμαρτύρεται.
Σήμερα έκαναν απεργία οι υπάλληλοι του Μετρό στο Σάο Πάολο και συγκεντρώθηκαν έξω από το γήπεδο της Κορίνθιανς για να διαδηλώσουν. Σ΄ αυτό το γήπεδο, θα ανοίξει η αυλαία του Μουντιάλ, με το παιχνίδι Βραζιλίας – Κροατίας την επόμενη Παρασκευή.
Η απεργία προκάλεσε χάος στο Σάο Πάολο, καθώς το Μετρό το χρησιμοποιούν καθημερινά 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι, και το μποτιλιάρισμα στους δρόμους, ήταν άνευ προηγουμένου. Συνολικά καταγράφηκαν 209 χιλιόμετρα μποτιλιάρισμα στην βραζιλιάνη μεγαλούπολη!
Στην Βραζιλία η κριτική προς την κυβέρνηση είναι μεγάλη και η πρόεδρος της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ, καλείται συχνά να απολογηθεί για τα δισ. δολάρια, που ξοδεύτηκαν για το Μουντιάλ.
«Το Μουντιάλ θα αφήσει μια μεγάλη κληρονομιά στη χώρα. Τα γήπεδά μας και οι συγκοινωνίες έχριζαν αναβάθμισης» είπε ο Ρούσεφ, η οποία κατηγόρησε εμμέσως της ΦΙΦΑ για τα αυξημένα έξοδα, διότι όπως είπε, είχε εγγυηθεί ότι ξένοι επενδυτές θα βοηθήσουν στην χρηματοδότηση των εγκαταστάσεων, αλλά αυτό δεν έγινε στον βαθμό, που είχε συμφωνηθεί κι έτσι αυξήθηκε το κόστος για το δημόσιο.
«Οι ιδιωτική συμμετοχή δεν θα έφτανε ούτε για μισό γήπεδο» είπε ο πρόεδρος της Βραζιλίας, που συμπλήρωσε ότι τα 12 γήπεδα που θα φιλοξενήσουν αγώνες, κόστισαν 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Περισσότερα, απ΄ όσα κόστισαν συνολικά τα γήπεδα του Μουντιάλ της Γερμανίας και της Ν. Αφρικής.
Η Ρούσεφ, που παραδέχτηκε ότι πολλά έργα στον τομέα των υποδομών, δεν θα είναι έτοιμα για το Μουντιάλ, ανησυχεί για την εικόνα της, καθώς τον ερχόμενο Οκτώβριο υπάρχουν προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία.