Οι ύμνοι φέρνουν δάκρυα και συγκίνηση

Εστω και από λάθος η ΦΙΦΑ έβαλε το χέρι της προκειμένου στο Μουντιάλ να υπάρξουν μερικές από τις πιο συγκινητικές στιγμές κατά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των χωρών πριν από την έναρξη των αγώνων. Κι αυτό γιατί οι φίλαθλοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και συνεχίζουν να τραγουδούν δυνατά τους εθνικούς ύμνους των χωρών τους, ακόμη κι όταν η μουσική έχει σταματήσει από τα μεγάφωνα των σταδίων.

Η ΦΙΦΑ θέλησε να περιορίσει το χρόνο στο τελετουργικό της έναρξης των αγώνων και «έκοψε» τους εθνικούς ύμνους στα 90 δευτερόλεπτα. Όμως, πολλοί ύμνοι διαρκούν πολύ περισσότερο, και οι οπαδοί – πιο συγκεκριμένα από τη Νότια Αμερικανοί συνεχίζουν υπερήφανοι και «ακαπέλα» (χωρίς μουσική δηλαδή) να τραγουδούν φέροντας δάκρυα στα μάτια των παικτών.

201406171413512331273

«Όταν ακούμε τον ύμνο να τραγουδιέται σαν αυτό, έχουμε επιπλέον κίνητρο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι ‘αυτό», είπε ο αρχηγός της Βραζιλίας, Τιάγκο Σίλβα. «Αυτό δείχνει ότι οι οπαδοί είναι μαζί μας. Έχει γίνει μέρος της εθνικής ομάδας και αυτό είχε μια μεγάλη επιρροή για το πώς θα παίξουμε».

Πριν από τα δύο παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Χιλής, οι οπαδοί της τραγουδούσαν για περίπου 30 δευτερόλεπτα μετά το «κόψιμο» από τη ΦΙΦΑ με τα λόγια του ύμνου να λένε ότι η Χιλή θα είναι ο δωρεάν τάφος ή το καταφύγιο ενάντια στην καταπίεση. «Ο τρόπος που τραγουδούν τον εθνικό ύμνο είναι εντυπωσιακός, θεαματικός», είπε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας της Χιλής, Σέρχιο Ζαντουέ.

201406181414512584496

Οι οπαδοί της Κολομβίας στο ματς με την Ελλάδα στο Μπέλο Οριζόντε, φώναζαν ρυθμικά το « Oh Gloria Inmarcesible!’» ( Ανεξίτηλη δόξα) για σχεδόν 30 δευτερόλεπτα αφού σταμάτησε η μουσική μέσα στο κατάμεστ Μινεϊράο Στάδιο.

Ύμνος της Βραζιλίας συνήθως διαρκεί σχεδόν τέσσερα λεπτά και έχει μια εισαγωγή περίπου 20 δευτερόλεπτα πριν από την έναρξη των στίχων. Η ΦΙΦΑ το περιόρισε στα 60 δευτερόλεπτα. Αφού τελειώσει η μουσική, οι βραζιλιάνοι παίκτες και οι οπαδοί συνεχίζουν το τραγούδι ακόμα πιο δυνατά για περίπου ένα λεπτό, με στίχους όπως «η ηχηρή κραυγή ενός ηρωικού λαού»!

«Η αντίδραση από τους οπαδούς στον ύμνο είναι εκπληκτική», είπε ο τερματοφύλακας Ζούλιο Σέζαρ μετά την πρεμιέρα απέναντι στην Κροατία στο Sao Paulo. «Τους φέρνει πιο κοντά σε εμάς και εμείς πλησιάσουμε σε αυτούς». «Δεν νομίζω ότι η ΦΙΦΑ μπορεί να μας σταματήσει από το να κάνουμε αυτό, θα τραγουδήσουμε, αν θέλουμε και κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει», είπε η 36χρονη βραζιλιάνα φίλαθλος Βανέσα Τεξέιρα : «Είναι ένας τρόπος για να εκφράσουμε τον εθνικισμό μας, για να δείξουμε πόσο υπερήφανοι είμαστε μας για την Σελεσάο μας».