Ο Δικέφαλος μπορεί να ξεφορτωθεί έως 21 συμβόλαια!
Ο Δικέφαλος ενδέχεται αυτό το καλοκαίρι να «ξεφορτωθεί» πάνω από 20 (!) συμβόλαια, που συνολικά ενδέχεται να του εξοικονομήσουν πάνω από 10 εκατομμύρια (μεικτά) μόνο από φετινούς μισθούς!
Αυτή η δίψα, αυτή η λύσσα για ένα πρωτάθλημα, για ένα νταμπλ, έκανε τον ΠΑΟΚ να ξοδεύει αλόγιστα. Να φέρνει τον έναν παίκτη μετά τον άλλον. Να πληρώνει κάθε χρόνο αμέτρητα συμβόλαια, σχεδόν άλλο ένα ρόστερ εκτός από αυτό που είχε για να παίζει κάθε χρόνο!
Αυτό το καλοκαίρι, ο ΠΑΟΚ με περισσότερη ηρεμία, με περισσότερη γνώση, με περισσότερη σύνεση προσπαθεί να πετύχει έναν οικονομικό εξορθολογισμό.
Να απαλλαχθεί από τα περιττά και να κρατήσει αυτούς που πρέπει. Να πληρώνει μόνο αυτούς που αποδεδειγμένα προσφέρουν και πιθανώς να εξισορροπήσει καταστάσεις στα αποδυτήρια που ξεκινούσαν από μισθολογικές αστοχίες.
Σε σχέση με πέρσι, ο ΠΑΟΚ έχει ήδη μία ενδεκάδα από αποχωρήσεις. Ας αφήσουμε στην άκρη το αγωνιστικό κομμάτι, τι πρόσφερε ο καθένας και ας εστιάσουμε στα νούμερα.
Η αποχώρηση δύο τερματοφυλάκων που έπαιξαν από καθόλου έως ελάχιστα πέρσι (Γλύκος και Ρέι) γλίτωσε τον ΠΑΟΚ από συμβόλαια καθαρών ετήσιων απολαβών ενός εκατομμυρίου ευρώ (αθροιστικά)!
Από την μισθοδοσία έφυγαν τα τέσσερα κατοστάρικα του Κάνιας και τα πέντε του Σάκχοφ. Ο ΠΑΟΚ δεν θα πληρώσει φέτος το συμβόλαιο του δανεικού Νίκου Καρέλη, που άγγιζε το μισό εκατομμύριο, ο Κουλούρης θα έπαιρνε φέτος 240.000 ευρώ, κάτι λιγότερο (220.000 ευρώ) έπαιρνε ο Μαλεζάς, που αποχώρησε για την Ξάνθη, ενώ κάτι λιγότερο από ένα κατοστάρικο εξοικονομήθηκε από τις αποχωρήσεις Σιαμπάνη και Τζοβάρα.
Ο Χάρης Χαρίσης άφησε πίσω του, το συμβόλαιο 150.000 ευρώ, που είχε με τον Δικέφαλο, ενώ από τους δύο δανεικούς που δεν αποδείχθηκαν τελικά αγύριστοι (Σέρτζιο Ολιβέιρα και Αλίν Τόσκα), ο ΠΑΟΚ μείωσε τα ετήσια έξοδα του περίπου κατά 800.000 ευρώ.
Από αυτούς τους 12, που δεδομένα έχουν ήδη εγκαταλείψει τον ΠΑΟΚ (μικρό παράθυρο μένει για τυχόν επιστροφή κάποιου εκ των δανεικών), ο ΠΑΟΚ ελάφρυνε το μισθολογικό του μπάτζετ κοντά στα 4 εκατομμύρια ευρώ (καθαρά), τα οποία αν γίνουν μεικτά με την εφορία φτάνουν σε πολύ μεγαλύτερα μεγέθη!
Ένας από τους λόγους, που ο ΠΑΟΚ έβλεπε με πολύ μεγάλη θέρμη την πρόταση της Σταντάρ Λιέγης για τον Ομάρ Ελ-Καντουρί δεν ήταν το γεγονός ότι δεν του έκανε ως παίκτης. Άλλωστε, ο Ράζβαν Λουτσέσκου είχε άκρως θετική άποψη για την πολυχρηστικότητα και την τακτική χρησιμότητα του Μαροκινού. Ο λόγος ήταν πως ο Ελ-Καντουρί με την απόδοση και τα νούμερα του δεν δικαιολογεί τις 900.000 ευρώ που αμείβεται ετησίως, ένα συμβόλαιο που μάλλον δεν ανταποκρίνεται σε αυτά που προσφέρει στο γήπεδο.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο βαρίδιο ήταν ο Εβγέν Χατσερίδης. Ο Ουκρανός αμυντικός είχε μηδαμινή προσφορά, έγινε πολύ γρήγορα ξένο σώμα για την ομάδα (για παράδειγμα δεν ήταν καν στο γήπεδο στην φιέστα τίτλου), παρότι είχε ένα από τα μεγαλύτερα συμβόλαια στο κλαμπ.
Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να απαλλαγεί από τον Χατσερίδη και να βγάλει από τα βιβλία του άλλο 1,5 εκατομμύριο ευρώ ετησίως, έχοντας ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία για να κινηθεί.
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΚΩΝ
«Αγκάθια» και… «αγκαθάκια»
Πέρσι ο ΠΑΟΚ έφτασε να έχει κάποια στιγμή καμιά εικοσαριά δανεικούς, όμως το κακό είναι πως σε πολλές περιπτώσεις ο ίδιος πλήρωνε τον μισθό του παίκτη. Φέτος, οι ασπρόμαυροι θέλουν να αλλάξουν τακτική και ει δυνατόν να εξασφαλίσουν ότι δεν θα χρειαστεί να πληρώνουν από την τσέπη τους.
Τα νέα παρατράγουδα του Αμρ Ουάρντα δεν αποκλείεται να επιφέρουν λύση συμβολαίου με υπαιτιότητα του Αιγύπτιου, κάτι που σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ εκτός από προβλήματα θα γλιτώσει και 350.000 ετησίως.
Ένα μεγάλο μισθολογικό αγκάθι είναι ο Τιμπό Μουλέν. Ο Γάλλος αμείβεται με 600.000 ευρώ ετησίως και μπορεί φέτος η Άνκαραγκουτσού να βρέθηκε ως από μηχανής Θεός, όμως φέτος τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα.
Βαρύ συμβόλαιο έχει ο Δημήτρης Χατζηισαΐας (330.000 ευρώ), κάτι περισσότερα (350.000 ευρώ) εισπράττει ο Έργκους Κάτσε (αμφότεροι ξεκίνησαν προετοιμασία και… βλέπουμε), στα 250.000 ευρώ είναι η ετήσια αμοιβή του Γιάννη Μυστακίδη, ο οποίος θα συνεχίσει την καριέρα του στον Βόλο, στα 220.000 ευρώ αυτή του Στέλιου Κίτσιου και κοντά στα δύο κατοστάρικα του Μάρκο Μιχόγεβιτς, ο οποίος δόθηκε δανεικός στην Άουε. «Ψιλοπράγματα» θα πει κάποιος, όμως αν τα αθροίσει κάποιος βγάζει σούμα κάτι σαν 2,3 εκατομμύρια ευρώ που είναι ολόκληρο το μπάτζετ μιας μέσης ομάδας της Super League! Και δεν βάζουμε καν τα (πολύ μικρά) συμβόλαια των Λύρατζη, Τσαούση, Μπαλογιάννη, Διαμαντή, Γκαργκαλατζίδη, Μελιόπουλου, που έφυγαν ή θα φύγουν ως δανεικοί σε ομάδες της Super League.
Πηγή : FORZA